Çakışan Sigortalılıkta SSK ve Bağkur Durumu

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Çakışan Sigortalılıkta SSK ve Bağkur Durumu; Sosyal güvenlik sisteminin zorunluluk ilkesine göre, belli bir faaliyette bulunanlar sigortalı olmak zorundadır. Teklik ilkesi gereğince bir statüye göre zorunlu sigortalı olanlar, başka faaliyette bulunsalar bile tek statüye göre prim öderler

Ali Bey, bir işyerinde TSE uzmanı olarak çalışırken işyeri açıp vergi mükellefi oldum. Ancak, bu işyerindeki çalışmam devam ettiğinden SSK'lı olarak adıma prim ödenmeye devam ettiği için Bağkur'a girmedim, prim ödemedim. Şimdi SGK Kütahya İl Müdürlüğü, benim 2007 yılı temmuz ayından sonra SSK'ya bildirilen günlerimi iptal edip, Bağ-Kur'a prim borcu çıkarıyor. Size evrakımı gönderiyorum, yapılan işlem doğru mu? Doğru değilse ne yapmam gerekir? İsmi saklı

Gönderdiğiniz belgeleri inceledim. Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya mevzuatı eksik bildiklerinden ya da sizin işe giriş ve çıkış tarihlerinizi ters algıladıkları için hatalı işlem yapmışlar. Şimdi, duruma itiraz eden bir dilekçe verin. Düzeltmezlerse bu defa SGK Başkanlığı Sigortalı Tescil Dairesi Başkanlığı-Ankara adresine durumu bildirin. Buradan da sonuç almazsanız iş mahkemesinde dava edin.

SİZ BAĞ-KUR'LU OLAMAZSINIZ

İncelediğim yazılarınıza göre SGK Kütahya, sizi SSK'lı bildiren işverenden, sizin 2007 yılı temmuz ayından sonraki SGK'ya bildirilen gün sayısı ve kazançların iptalini içeren iptal aylık sigorta prim bildirgeleri düzenlemesini istemektedir. İşveren bunu bir ay içinde yapmazsa SGK resen yapar. Ancak, gerek eski 506 Sayılı Kanun ile ek mevzuatı (genelgeleri) gereğince, gerekse de yeni 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesinde, "(Değişik fıkra: 17/04/2008 - 5754 S.K./33. md.) Sigortalının, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır" denmektedir. Buna göre sizin 4/A'dan (SSK'dan), 4/B (Bağ-Kur) sigortasına geçirilebilmeniz için kesinti hali olması gerekmektedir ama hiçbir kesintiniz yok.

MEMUR TARİHLERİ TERS GÖRMÜŞ

Siz, 13.05.2003 gününden beri aynı şirketin çeşitli işyeri dosyalarında işlem gören işyerlerinde 4/A sigortalısı olarak SGK'ya bildirge edilmektesiniz. Arada da hiç
kesinti yok. Ancak, bu işyerlerinden birisine 21 Temmuz 2007 günü girmişsiniz ve bir önceki işyerinden de 23 Temmuz 2007 günü çıkarılmışsınız. Bu sebeple aynı ayda 34 günlük bildiriminiz var. Yani kesinti olmaksızın devam ettirilmişsiniz. Sanırım SGK'nın durumu inceleyen memuru tarihleri ters algılayıp, 21 Temmuz'da çıktığınızı ve bir gün ara verip ertesi gün 23 Temmuz'da işe girdiğinizi zannetmiş olmalı.

28 EYLÜL 2008 TARİHLİ TEBLİĞ NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ANLATIYOR

28 Eylül 2008 günü Resmi Gazete'de yayınlanan, tebliğe göre, "Sigortalıların kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde şöyle işlem yapılır.
a) Sigortalılar, sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilkönce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.
b) 1'inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde, sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlar.
c) 5510 Sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bend kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, kanunun 4'üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.
Ancak, 01.10.2008 tarihinden önce 5510 Sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir" denilmiştir.

Kaynak: Haber Türk

SSK Sorgulama - SGK Sorgulama - Bağkur Sorgulama İşlemler