Çocuklarda Reflü

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Çocuklarda Reflü ; Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanan reflü yaşamın ilk 3 ayında ki bebeklerin yarısından fazlasında rastlanılan bir durumdur.

Bebek büyüdükçe ve mide kapak düzeneğini oluşturan yapılar geliştikçe reflü belirtileri giderek yok olur ve 12-18 ay sonunda nadiren devam eder.

Reflüsü olan bir bebekte
Tükürme
Kusma
Öksürük
Huzursuzlık ve uyku bozukluğu
Beslenme güçlüğü
Kakada yada kusmukta kan görülebilir.

Bebeklerin çoğunda kendiliğinden yok olan reflü eğer aşağıdaki sorunları oluşturu ise önemlidir ve sağaltım ( tedavi ) başlanmalıdır.

1) Beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliği
2) Huzursuzluk ve ağrı nedeni ile beslemeyi reddetmek
3) Solunum ile ilgili sorunlar ( Hırıltılı solunum, astım,sık akciğer hastalığı )
4) Yemek borusunda hasara bağlı kan kaybı sonucu kansızlık
5) Tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları

Çocuklarda Reflü TANI

Bebeklerde ve küçük çocuklarda erişkinlerde kullanılan tanı yöntemlerini kullanımı oldukça güçtür.Tanı çoğu kez anne babanın anlatımı ve muayene sonucunda konulur.Nadir durumlarda ilaçlı yutma testi, endoskopi yada pHmetri kullanılabilir.

Bebeklerde reflü sorununda alınabilecek önlemler

Çocuklarda Reflü BESLENME

Öğünler olası olduğunca sık ancak miktar küçük tutulmalıdır.Öğün sonrasında gaz çıkarması için karnına basınç uygulanmamalıdır.

Öğün sonrası yatırıldığında bebeğin başı gövdesine göre 15-25 derece yukarıda ve başı yanda olmalıdır.

Besinlerin koyu kıvamlı olması kusmayı ve reflüyü azaltacaktır.Ticari olarak satılan anti relü mamaaların yanısıra kıvam koyulaştırıcılarda bebeğin yaşı ile uyumlu olmak koşulu ile kullanılabilir.Ylancı meme kullanımı salya salgısını artırdığı mide boşalımınıda hızlandırabileceğinden yaralı olabilir.

Çocuklarda Reflü İLAÇ KULLANIMI

İlaç kullanımı yalnızca çocuk hastalıkları yada çocuk gastroenterolojisi uzmanı önerdiğinde ve reflünün sık akciğer enfeksiyonları yada gelişme geriliği gibi ciddi sorunlar yarattığında düşünülmelidir.Ranitidin ve Simetidin gibi h2 reseptör blokerleri ,Sisaprid gibi mide boşalımını hızlandıran ilaçlar ve aljenik asit içeren ve yemek borusunun duvarını sıvayan ilaçlar kullanılabilir.

Çocuklarda Reflü CERRAHİ

Reflünün ciddi sağlık sorunlarına yada gelişme geriliğine yol açtığı, ilaç kullanımının yanıt vermediği yada bebeğin büyümesi ile düzelmesi beklenmeyen durumlarda cerrahi sağaltım yapılabilir. Etkinliği çok iyidir.

Reflü Nedir Video Röportaj