Askerden geldikten sonra 1 Temmuz 1986 tarihinde SSK’lı oldum. Sigorta sicil kartım verildi. SSK’ya müracaat ettiğimde ise 2 nci işyerimin giriş tarihi olan 1 Aralık 1986 görünüyor. İlk işe giriş tarihinde (yani ssk kartımın bana veriliş tarihinde) emekli olabilir miyim? 18 ay askerlik yaptım. Hepsini mi borçlanırım? Kaç yılında emekli olabilirim? Muzaffer ULUPINAR
Cevap: Sigorta başlangıç tarihi; kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen gündür. Başlangıç tarihi açısından, sigorta sicil kartının ve sigorta sicil numarasının verilmesi değil, adınıza prim yatması önemli. İlk işyeriniz işe girişinizi bildirmiş, ancak çalışmanıza ilişkin bildirimi yapmamış olabilir. İlk işyerinizden araştırmanızda yarar var. Belki çalışmalarınız bildirilmiş, ancak kurumda yapılan hata veya eksik işlem nedeniyle dosyanıza işlenmemiştir.
Bu durumda emeklilik işlemlerinize, başlangıç tarihi olarak, 2 nci işyerinizde adınıza ilk defa prim ödenen 1 Aralık 1986 tarihi dikkate alınır.
Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. 1964 doğumlu olduğunuzu tahmin ediyoruz. Askerlik sürenizin 10 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 10 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5300 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
10 gün askerlik borçlanması bir yıl erken emekli olmanızı sağlıyor. 10 gün borçlanma yapmazsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Primi 7000 güne tamamlamalısınız
Soru: İlk sigorta başlangıcım 2004 de. 995 gün prim ödemem var. Emekli olmak için ne kadar daha prim ödemem lazım
Tanju ATEŞ
Cevap: Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 6005 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Toplu para ödeyerek gün kazanılamıyor
Soru: İki kere belden fıtık ameliyatı oldum. Hala hastalığım devam etmektedir. SSK ya 720 gün prim ödemem var. Daha önce 3 sene bir yerde çalıştım. İşveren sigortamı yatırmadı. Mağduriyetten emekli olmam için 1100 güne ihtiyacım olduğunu söylüyorlar. Bu 1100 gün ne kadar paraya denk gelir?
Cemalettin GÖRÜR
Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı aranmaktadır. 1100 gün prim eksiğinizi toplu para ödeyerek tamamlayamazsınız. Prim eksiğinizi sigortalı çalışarak tamamlamalısınız.
Kuruma bildirilmeyen üç yıl çalışmanız için hizmet tespit davası açabilirsiniz. Ancak, hizmet tespit davasında 5 yıllık zamanaşımı süresi var. İşveren kuruma girişinizi bildirmemişse, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmanız gerekiyordu. İşten ayrılalı 5 yıl geçmemişse dava açarak, çalışmanızı mahkemede belge ve şahitlerle kanıtlarsanız, günlerinizi yargı yoluyla kazanabilirsiniz. Şayet işveren kuruma girişinizi bildirmiş, çalışma sürelerinizi bildirmemişse, 5 yıl geçse de hizmet tespit davası açabilirsiniz.
Dayınız istediği zaman emekli olabilir
Soru: Dayım 16 yıldan beri Bağ-Kur pirimi ödüyor. Yaşı 61 oldu. Dayım nasıl emekli olacak? Ne yapmamız gerekiyor?
Mehmet NERGİS
Cevap: Dayınız yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Şartları sağladığından istediği zaman emekli olabilir. Yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne, emeklilik başvurusu yapmaktan ibarettir.
3600 günle 58 yaşın doldurmalısınız
Soru: 1974 doğumluyum ve ilk sigorta başlangıcım 1 Haziran 1990 olup, bugün itibariyle 4939 gün prim ödemem var. Öğrenmek istediğim 81/c yasası beni kapsıyor mu? Ve kaç yaşında emekli olabilirim? Ayfer KURTULMUŞ
Cevap: 8 Eylül 1999 dan önce sigortalı olduğunuzdan, Geçici 81/C maddesi sizi de kapsıyor. Söz konusu maddeye göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz bile, 2032 de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Ayrıca, 511 gün daha prim ödeyerek, 4939 gün olan prim ödemenizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 47 yaşınızı dolduracağınız 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bu seçenek daha avantajlı.
SSK ya tabi olmanız için sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemelisiniz
Soru: 21 Nisan 1949 doğumluyum. Toplam 520 gün sigortam var. 8 yıllıkta Bağ-Kur yatırdım. Fakat arada boşluklarım var. Askerliğimi yatırırsam emekli olabilir miyim? 3600 günle torba yasasından yararlanabilir miyim? İsa ELENDER / İSTANBUL
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizi bildirmemişsiniz. Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Genel olarak bilgi verecek olursak, askerliğinizi borçlanarak emekli olamazsınız. Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, bugünkü durumunuza göre, emekli olmak için Bağ-Kur şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurdan emekli olmak için toplam prim ödemenizi en az 15 tam yıla tamamlamanız gerekiyor. Şayet; sigorta başlangıç tarihiniz, 8 Eylül 1999 dan önceyse, SSK dan 3600 günle emekli olma hakkınız var. Ancak bu hakkı kullanabilmeniz için; sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz lazım. Sigorta başlangıç tarihinizi( gün, ay, yıl olarak) askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi bildirirseniz, Sorunuza daha net Cevap verebiliriz.
Kıdem tazminatı alabilir ihbar tazminatı alamazsınız
Soru: 4 yıldan beri bir işletmede çalışıyorum ve hiç bir hakkımı alamadım.(senelik izin, bayram tatilleri, haftalık izin gibi ) İşten ayrılmayı düşünüyorum. Kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim? Senelik izin ücretleri bayram mesaileri ve haftalık izin onlarda dâhil almak istiyorum. Bu arada 24 saat çalışıyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim. İSMAİL
Cevap: İşyerinde yaptığınız fazla çalışma ücretini(Mesai ücreti) alamamanız, işverenin yıllık ücretli izin kullandırmaması size iş akdinizi haklı nedenle fesih hakkı verir. İş akdinizi söz konusu nedenlerle fesih edip ayrıldığınızda, kıdem tazminatı alabilir. İhbar tazminatı alamazsınız. Ayrıca ödenmeyen mesai ücretleri, kullanmadığınız yıllık izinlerin ücretlerini ve varsa ücret alacaklarınızı işverenin işten ayrılırken ödemesi gerekir. Şayet ödenmezse, İş Mahkemesine dava açarak hakkınızı yargı yoluyla almanızda mümkün.
EKREM SARISU / POSTA
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname