Türkiye'de eğitimde 4+4+4 sistemi tartışılırken, örnek olarak Alman eğitim modeli gösteriliyor. Almanya'daki eğitim sistemi tam olarak 4+4+4 olmasa da, ilkokul 4. sınıftan itibaren kategorilere ayrılmasıyla benzerlik taşıyor.
Türkiye'nin tartıştığı 4+4+4 eğitim modelinin benzeri, yıllardır Almanya’da uygulanıyor. Ama nasıl? Aslında Almanya'da sistem tam anlamıyla 4+4+4 değil. Eyaletlere göre değişiklik gösterse de, genel olarak öğrenciler 6 yaşında okula başlıyor.
4 yıl süren ilkokul eğitiminde, matematik, sanat ve sosyal alandaki becerileri saptanıyor. Ve 4. sınıfın sonunda öğrencinin geleceği belirleniyor. Öğrenciler, ortaokuldan itibaren ya meslek lisesine ya da üniversiteye hazırlık olan Gymnasium'a yani liseye gidebiliyor. Öğrencilerin başarılarına göre gideceği okulu, aileleri ve öğretmenleri birlikte belirliyor.
Almanya'da sistemdeki tek sorun, öğrencilerin çocuk yaşta kategorilere ayrılması. Bu nedenle bazı çocuklar geri dönüşü olmayan bir yola girdiklerini sonradan farkediyor. Almanya modeli ile Türkiye'nin tartıştığı sistem işte bu noktada, yani kategorilere ayırma aşamasında benzer özellikler taşıyor.
Almanya'da Bertelsmann Vakfı'nın son yaptığı araştırmaya göre, ülkedeki eğitim sisteminin özellikle maddi durumu güçlü olmayan ailelerin çocuklarını elediği ve bu çocukların bir daha yükselme fırsatı bulamadığını ortaya koydu. Araştırmada özellikle göçmen çocuklarının temel eğitimden sonra üniversiteye hazırlık olan Gymnasium'a yani liseye gidemediklerine dikkat çekiliyor.
Anne babası üniversite mezunu olan çocukların akademik kariyer yapma oranı diğerlerine göre 6 kat daha fazla. Eyaletlere göre de farklılıklar bulunurken, tam gün okullarının sistemdeki sorunlara çözüm olabileceği söyleniyor. Eğitim sisteminde reform yapılmadığı için, her yıl 60 bin çocuk düz lise diploması bile alamadan okulu yarim bırakıyor.
Bir başka araştırmada ise, Almanların %73'ü çocuklarının daha iyi eğitim alabilmeleri için vergilerin arttırılmasından yana görüş bildiriyor. Halkın %92'si ise, eyaletler üstü bir seviye belirleme sınavı getirilmesini istiyor. Alman velilerin, çocukları için yıllık özel ders masrafı ise toplam 1,5 milyar euro'yu buluyor. Ve Almanya'daki Türk öğrencilerin %30'u diploma alamadan eğitimini yarıda bırakırken, %14 üniversiteye gitme başarısı gösterebiliyor.
CNN Türk
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname