MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, çocuk ve gençlerin tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmak amacıyla 3 Ocak 2014'te MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında "Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Projesi" başlatıldı. Proje kapsamında "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı" geliştirildi.
İstanbul'daki eğitimler Türkiye geneline yaygınlaştırılacak
Eğitim programı, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel temelli bir eğitim programı olarak hazırlandı. Programda başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm ilgili kesimlere önleyici eğitim hizmeti sunulması amaçlandı.
Projenin pilot uygulaması İstanbul'da bulunan liselerde gerçekleştirildi. Program geliştirme süreci pilot uygulama süreci ile birbirini takip eder şekilde planlandı.
Pilot uygulama kapsamında 17-22 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul'da 39 ilçedeki 41 formatöre 6 gün süren bağımlılıklarla mücadele eğitimi verildi. Bu eğitimlerde tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam eğitimleri verildi.
Eğitimleri 4-5 Nisan 2014 ile 5-6 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen 41 formatör kendi ilçelerindeki liselerde görev yapan rehber öğretmenlerine (saha eğitimcilerine) 2 günlük bağımlılıkla mücadele eğitimleri verdi. Bu eğitimlerde 39 ilçeden 830 rehber öğretmene ulaşıldı. Bu kapsamda her hafta 8 ilçede olmak üzere toplamda 5 hafta sonunda 39 ilçenin tamamında bulunan lise rehber öğretmenlerinin katılımıyla saha eğitimcisi eğitimleri tamamlandı.
Daha sonra 39 ilçede 515 lisede öğrenci eğitimleri gerçekleştirildi. Pilot uygulamada İstanbul'da yaklaşık 60 bin öğrenciye bağımlılık alanlarında eğitimler verildi. Eğitimlerden önce ve sonra yapılan anketler projenin pilot uygulamasının başarıyla sonuçlandığını ortaya koydu.
Pilot uygulamada karşılaşılan sorunlar çerçevesinde program güncellenip 2014-2015 eğitim dönemi başında Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.
Bu kapsamda Türkiye genelinde "400 formatör eğitimci" ve bu formatörlerin eğitim vereceği 8 bin saha eğitimcisi ile doğrudan 8 milyon öğrenciye bağımlılıkla ilgili eğitim verilmesi hedefleniyor.