Bireysel emeklilik sisteminde önemli değişiklikler yapılıyor. Şimdiye kadar uygulanan vergi indirimi sisteminin yerine devlet katkısı geliyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınan tasarruf teşvik paketini açıklıyor.
Babacan, konuşmanın başında finasman enstrümanların çeşitlendirilmesi ve finansmanın vadesinin uzatılması önemli hedefler arasında yer aldığını söyledi.
Babacan'ın bireysel emeklilikle ilgili açıklamaları şöyle:
- Devlet katkı payı esası geliyor. Önceden teşvik unsuru vergilerdeki indirim şeklindeydi. Gelir vergisinde indirim şeklinde bundan faydalanılıyordu. Ancak sadece katılımcıların yüzde 35'inin faydalanabildiğini gördük.
- Yeni sistemle, BES'e giren herkes katkılardan istifade edecek. BES'e yatırılan miktar önce Emeklilik Gözetim Merkezine, bu merkez de ilgili kamu kuruluşuna iletecek.
- Örneğin, sisteme 100 lira koyan vatandaşa, 25 lira da devlet katkı sağlayacak. Bu 25 liralık kısım ayrı hesapta tutulacak.
- Maksimum devlet katkısı yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak.
İLK ÜÇ YIL DOKUNULAMAYACAK
- Birikimlerin geri ödenmesinde, vergilendirme sadece getiri üzerinden olacak. Kademeli olarak geri çekme hakkı verilecek. Burada amaç vadeyi uzatmak.
- Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunmak mümkün değil, 3'üncü yılın sonunda yüzde 15'ini, 6'ıncı yılın sonunda yüzde 30'unu, 10'uncu yılın sonunda yüzde 60'ını alabilirken, ancak emekli olunca bu katkı payının tamamını alınabilecek.
- Kira sertifikası ihracı: 2012 itibariyle dünyada 170 milyar dolarlık kira sertifakası ihraç edildi. Bu sertifikalar Hazine tarafından ihraç edilecek, özel sektörün de bu yönde adım atmasının önü açılacak. İMKB'de kira sertifikaları her gün işlem görecek.
- Bireysel Katılım Sermayesi (Melek Yatırımcılar): Finansmana erişim sıkıntısı çeken erken aşama şirketleri için yeni bir finansman enstürmanı ortaya çıkıyor. Şirkete ortak olarak katılmanın önünü açıyor. Bu piyasada belli etik kurallar ve profesyonelliğin geliştirilmesi önemli. Bu sermaye cinsinin kurumsallaştırılması ve güven duyulur hale getirilmesi amaçlanıyor. Buna devlet teşviği olması da önemli bir unsur.
- Bireysel katılım sermayesi daha çok bir yeni işletmenin ikinci ya da üçüncü yılında devreye giriyor. Beşinci yıla kadar ki sürede girişim sermayesi devreye giriyor. Bundan sonra şirket birleşmeleri ve bankaların ve fonların devreye girmesi daha kolay hale geliyor.
- Bu süreç nasıl işleyecek? Bir girişimci şirket kurulacak. Şirketi kuran ve BKS sahibi iki ortak yan yana gelecek. Daha sonra BKS sahipleri eğer devlet desteği istiyorsa en az iki yıl ortaklığı sürdürecek. Buradaki devlet desteği. BKS sahibi ortaklık için koyduğu sermayenin yüzde 75'ini gelir matrahından indirebilecek. Eğer, destek verdiği kurum Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından projesi destekleniyorsa yüzde 100'ünü indirebilecek.
- Bunun için lisanslama gerekecek. Bunun için Hazine Müsteşarlığı'nın onayı alınacak. Daha sonra Maliye Bakanlığı'na bu bilgiyi vererek lisansını alacak.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname