'Ben vatandaşım adına düşünür ve karar veririm' deniliyor. Hiçbir konuda görüşümüz alınmıyor. Kararlar alınırken, STK'ların görüşlerinin alınması ve süreçlere katkı vermesinin önünün açılması gerekiyor. Bunun yavaş yavaş uygulandığını görüyoruz. STK'lar bazen de doğru kullanılamayabiliyor. Biz TBD olarak her zaman siyasetler üstü tavrımızdan vazgeçmedik ve fikrimizi açıkça söylemekten vazgeçmedik. Son bir aydır olan tartışmaları biliyorsunuz. Bizim burada eğriye eğri, doğruya doğru dememiz gerekiyor. Ülkemizin geleceğiyle ilgili konularda çekinmeden fikrimizi söylememiz gerekiyor. Katılımcılıkla neler yapılabileceğinin pek çok kişi farkında değil."
KAMU BİLİŞİM PLATFORMU 13 YILLIK EFSANE ETKİNLİK
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, "Bu etkinlik için, bu bir efsane diye her toplantıda söylüyorum. Bu etkinlik tam 13 yıldır, gönüllülük esasıyla dışarıdan hiçbir katkı almadan devam ediyor. İyi ki varsınız, bu çalışmaları yürütüyorsunuz. TBD, gün geçtikçe etkinliğini artıran, gönüllülük esasıyla çalışan, siyasetler üstü çalışan bir sivil toplum örgütü. Biz kendi gelişimimizi sürdürürken, toplumun da gelişmesine katkı sağlamak zorundayız. Gidemediğimiz illere de gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ulaştığımız il sayısının bu sene 10′a çıkmasını planlıyoruz. Aydın Köksal başta olmak üzere bir avuç akademisyenin bir araya gerek kurdukları bu dernek bugünlere geldi. Şu an görevde değil ama, Binali Yıldırım Bey, etkinliklerimize yıllardır katılıyor ve katkı veriyor. Yine her etkinliğimize gelip bizi destekleyen ve bakanımız olmadığı durumlar da, bakanımızın temsilciliğini de üstlenen Sayın Tayfun Acarer'e de teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
KAMU-BİB SEKTÖRDE SİNERJİ YARATAN BİR OLUŞUM
Kamu Bilişim Platformu Başkanı Mehmet Yılmazer de "TBD'nin 40′ıncı yılını kutlamakla, Kamu-BİB'in 13.'üncüsünü yapmak en büyük gururumuz. Bilişim politikalarının belirlenmesine katkı sağlamak, bilişim çalışanlarının sorunlarını tartışmak ve sektörde sinerji yaratmak en büyük sorumluluklarımız. Dünyada bir ilk olan bu yapı, gerek kamu gerek özel sektörde önemli bir yer edinmiştir. Her geçen gün sektörde hizmet alanları çoğalmakta ve sektörde bilişim persoli ihtiyacı artmaktadır. Tüm bu çalışmaların amacı bilgi teknolojileri alanında kamuda farkındalık yaratmaktır. Bul yılki temamızı 'E-Devlet'te Yeni Açılımlar' olarak belirledik. Eylül 2010′dan bu yana çalışma grupları raporlarını hazırladı. Bu raporlar 2 gün boyunca burada tartışılacak ve TBD internet sitesinde yayınlanacak." dedi.
10 BİNİ AŞKIN ÜYESİ BU DERNEĞİN GÜCÜDÜR
Türkiye Bilişim Derneği Ankara Şube Başkanı İlker Tabak ise, "16 Mayıs 2008 günü kurulan TBD Ankara Şubesi'nin 3. yılında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. TBD tüm bilişimcilerin, üyesi olsun ya da olması, mesleki çıkarlarını korumak zorunda olan bir şemsiye örgüttür. TBD, yalnızca bir çıkar örgütü değildir, bilişim platformunun birikimlerini paylaştığı bir çatı örgütüdür. TBD, bilişim sektöründeki gelişmelere ilişkin eylem ve söylemlerini, taviz vermeksizin ifade ettiği, çekinmediği malumunuzdur. TBD Ankara Şubesi'nin ilgili alanı, sadece Ankara ili değildir. Üye veri tabanımızı güçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm sosyal etkinliklerden üyelerimiz bügüne kadar ücretsiz olarak yararlandılar, bundan sonra da yararlanacaklar. Bilişim güvenliği, çocuklara yönelik eğitim gibi yeni çalışmalarımız da gündemde. Kamu BİB Çalışma Grubu, dünyada bir benzeri olmayan, eşsiz bir çalışma platformudur. Burada ürettiğimiz eserler hepimizin malı ve hepimizin övünç kaynağıdır. Dünyanın çeşitli coğrafyalarından 10 bini aşkın üyesi, bu derneğin gücüdür." şeklinde konuştu.
BULUT BİLİŞİM İÇİN KAMUDA POLİTİKALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Etkinlikte Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cemal Akyel, Bulut Bilişim ve Coğrafi Bilgi Sistemleri konulu bir sunum yaptı. Bu sistemlerin kamuda kullanımının büyük faydalar sağlayacağını ifade eden Akyel, Eye On Earth (http://www.eyeonearth.eu) projesinin vatandaş ve devletler için getirdikleri yararları anlattı. Akyel, yeni iş ve iş yapma modelleri, güvenlikle ilgili mevzuat ve politikalar ile yazılımla ilgili mevzuat ve politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cenk Alper, Ericsson'ın Türkiye'de 1920′lerden bu yana faaliyet gösterdiğini belirterek, ülkedeki ilk telekom yatırım ve altyapılarını bu şirketin kurduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e el yapımı özel bir telefonun o dönemde Ericsson'ın kurucusu tarafından hediye edildiğini ve bu telefonun hala Dolmabahçe Sarayı'nda sergilendiğini anlattı.
MOBİL SEKTÖRDE SES TALİ, VERİ ASIL İŞ OLUYOR
Etkinlikte konuşan Turkcell'den Tuğrul Cora ise "Mobilde ses işi tali bir iş olma yolunda ilerlerken, veri hizmeti ana işimiz olma yolunda ilerliyor." dedi. Mobil internet kullanımının büyük ölçüde artış gösterdiğini hatırlayan Cora, internete bağlı cihaz sayısında da artış yaşandığını ifade etti. Kamuda ses hizmeti alımının, doğrudan alım yoluya yapıldığını ve ihale yapılmadığını hatırlatan Cora, bu süreçlerin ihale yoluyla yapılmasının da yararlı olacağını söyledi.
Etkinliğin öğleden sonraki oturumunda Microsoft Kamu Sektörü E-Devlet Uygulamaları Genel Müdürü Rodrigo Becerra Mizuna, "Bireyler bir bilgi duyduğunda en çok kendilerine benzeyen kişilere güvenir. Devlet ise güvenilirlik sıralamasında son sıralarda yer alır." dedi. Sosyal medyada devletin vatandaşla arkadaş haline geldiğini belirten Mizuna, devletlerin Gov 2.0 kapsamında sosyal medyayı kullanmaya geçmesi gerektiğini söyledi.