Hangi sağlık sorunları için aile hekimine başvurulabilir
Aile hekimine başvurmak, hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında aile hekimine başvurmak gerekir sorularınızın cevabını video anlatımla İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Turgut Özcan anlatıyor.
Hangi sağlık sorunları için aile hekimine başvurulmalı video
Aile hekimliğine nasıl başvurulacak?
Soru: Elif Hanım son zamanlarda sürekli aile hekimliğine kaydolunmasına dair caddelerde yazılar okuyorum bu konuda beni bilgilendirir misiniz? Aile hekimliği nedir? Kimler nasıl faydalanır?
5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun" TBMM'de 24.11.2004 tarihinde kabul edilmiş; 09.12.2004 tarih ve 25665 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan Aile Hekimliği ilimizde 01 Ekim 2009 tarihi itibari ile uygulamaya konacaktır.Aile Hekimliği uygulamasından faydalanabilmek, sağlık sorunlarına çözüm bulabilmek için aile hekimlerine kaydolunması şarttır. Kişilerin aile hekimlerine ilk kaydı, aile hekimliği uygulamalarına yeni geçilen illerde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ikamet ettikleri bölge göz önünde bulundurularak yapılır. Aile Hekimliği uygulamalarının olduğu bir il'e ikamet amacıyla yeni gelen kişiler bölgelerinde bulunan aile hekimlerinden istedikleri bir aile hekimine kayıt yaptırırlar.
Kayıt yaptırmamışlarsa ilk ev halkı tespitinde tespit edilirler ve il sağlık müdürlüğü tarafından kendine kayıtlı kişi sayısı en az olan yakın konumdaki aile hekiminden başlanarak kayıtları yapılır.Aile hekimliği hizmetleri ücretsizdir; Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde acil haller ve mücbir sebepler dışında, kişi hangi sosyal güvenlik kuruluşuna tâbi olursa olsun, aile hekiminin sevki olmaksızın sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat edenlerden katkı payı alınır. Alınacak katkı payı tutarı Sağlık, Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca müştereken belirlenir. Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde, diğer kanunların aile hekimliği hizmetleri kapsamındaki hizmetlerin sunumu ile sevk ve müracaata ilişkin hükümleri uygulanmaz. Yabancılar hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Aile Hekimliği Hizmetlerinin Halkımıza Ne gibi Faydaları Olacak;
Kişiye yönelik rehberlik, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini vermek, önemli/sık görülen toplum sağlığı konularında kişilerin periyodik muayenelerini (meme kanseri, rahim kanseri taraması ve benzeri), ruh sağlığı ve yaşlı sağlığı hizmetlerini yerine getirmek, Tanı ve tedavisi yapılamayan hastaları sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirilen muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde bakım hizmetlerinin koordinasyonunu yapmak, temel laboratuvar hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak, ilk yardım ve acil müdahale hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak, gerektiğinde hastayı yatırarak tetkik ve tedavisini yapmak, kronik hastalığı olan kişilerin takibini yapmak v.s kısacası aile hekimliğine kaydolmadan sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.
Peki Aile Hekimliğine Nasıl Kaydolunur;
T.C. Kimlik Numaranız ile ikamet ettiğiniz bölgedeki en yakın sağlık ocağına başvurunuz veya aşağıda verilen bağlantıdan kayıtlı olup olmadığınızı kontrol ediniz; yoksa ön kayıt yaptırınız.