Genellikle
E-Devlet dendiğinde akıllarda ilk olarak İnternet sitesi üzerinden bir işlemin yapılması, bilgi elde edilmesi veya ilgili makama kolayca erişimi geliyor. Halbuki e.devlet kavramı çok büyük bir hizmetler ve yaklaşımlar bütünüdür. Fakat e.devletin en önemli işlevlerinden biri, demokrasilerin en önemli gerekliliği olan "halkın yönetime katılımı"nı yükseltmektir.
Uygulanması sayesinde hem vatandaş, hem de ilgili kurum için önemli bir rahatlama elde edilebiliyor. Üstelik, tam ve doğru çalışan bir e.devlet için, tüm birimlerin gerekli teknolojik altyapıya sahip olması ve birbirlerine çok güçlü ve kesintisiz olarak bağlı olmaları gerekiyor.
Türkiye'de vatandaşların mevcut e.devlet hizmetlerden faydalanabilmeleri için öncelikle temel bazı bilgilere sahip olmaları gerekiyor. Bağlı bulundukları meslek veya sosyal sigorta kurumunun sicil numarası pek çok işlemde gerekiyor. Yine e.devlet sitelerinden öğrenilebilen TC Kimlik Numarası da gerekli oluyor.
Birbirini tamamlayan bir süreç
Türkiye'de e.devletin gelişim süreci çok sağlıklı olamadı. Bu konuda iyi br noktaya ulaşmış ülkeler planlı bir yatırım politikası uygulayarak vatandaşına ulaşabildi. Örneğin ilk aşamada işlem yapılmadan, sadece bilgi sağlanıyor. İkinci safhada etkileşimli işlemler mümkün kılınıyor. Sayısal imza kullanımıyla vatandaşın güvenli bir biçimde sisteme tanıtılabilmesi sonucunda bazı işlemler birbirinden bağımsız İnternet sitelerinden sunulabiliyor. Devam eden süreçlerde ise tek noktadan tüm devlet hizmetlerine erişim mümkün oluyor. Ayrıca bu gelişmiş e.devlet yaklaşımında kişiselleştirme de mümkün oluyor. Devam eden safhalarda ise hizmetlerin tam entegrasyonu sağlanıyor ve devlet dairelerinin kapsamlı kurumsal dönüşümü elde ediliyor.
Türkiye'deki mevcut
e-devlet olanaklarına erişme ve mevcut projelerin durumuyla ilgili bilgi vermeye yarayan "turkiye.gov.tr" takip edilmesi gereken bir girişim olarak değerlendirilebilir.
E-Devlet Bağlantıları - SSK Sorgulama - Bağkur Sorgulama