AK Parti, CHP, MHP, BDP'li vekillerin ortak imzasıyla hazırlanan kanun teklifi bütün vekillerin ortak kabulüyle TBMM'den geçti. Artık vekiller Sosyal Güvenlik Reformu'ndan kurtuldu. Bu yetmedi bir de bütün vekillerin emekli aylığı Cumhurbaşkanı emekli aylığına endekslendi. Keşke asgari ücretlilere endekslenseydi de millet ile vekili birbirine daha sıkı sarılsaydı. "Vekil maaşları ve emekli aylıkları başka ülkelere kıyasla düşük" sözüne itirazım yok ama sadece vekillerin mi düşük?
SSK'lının, Bağ-Kur'lunun, memurun düşük değil mi? Vekiller asgari ücreti baz alıp "Emekli vekiller 10 asgari ücret emekli aylığı alır" deselerdi de yine 2011 asgari ücret rakamlarına göre, 8370 lira emekli aylıkları olurdu, halk da vekilini benimserdi. Şimdi halk ayrı vekili ayrı oldu.
VEKİLLİK STATÜ İMİŞ
Yeni düzenleme ve 2012 Bütçe Kanunu ile Cumhurbaşkanı çalışırken 2012 yılında ayda 33.500 lira maaş alacak. 5510 sayılı kanunun 43'üncü maddesine göre, bu rakamın yüzde 40'ı (13.400 lira) Cumhurbaşkanı emekli aylığı, bu rakamın da yüzde 75'i (10.050 lira) başbakanlar ile TBMM başkanlarının emekli aylığı olacak. Yine Cumhurbaşkanı'nın emekli aylığının yüzde 60'ı (8040 lira) da vekillerin emekli aylığı olacak.
İşte burada vekillerin emekli aylığı millete endekslenseydi harika olurdu, hatta bu aylıktan fazla da emekli aylıkları olurdu. Keşke deselerdi ki Milletvekili emekli aylığı asgari ücretin 10 katıdır" ki o zaman 2012 Ocak ayından itibaren asgari ücrete gelen artışlarla vekil emekli aylıkları 8621 lira olurdu. Vekiller bu düzenlemeyi yaparken "Vekillik statüdür o sebeple bu ayrım ortadan kalkmalı tüm vekiller eskiyeni ayrımı olmaksızın aynı emekli maaşı almalı" diyorlar.
Peki sadece vekillik mi statü? Mesela 1 Ekim 2008 gününden sonra subay olacak olan bir delikanlı ileride Genelkurmay Başkanı olduğunda bugünkü rakamlarla emekli olduğunda 900-1000 lira gibi emekli aylığı alacak ama eski Genelkurmay başkanlarının emekli aylıklarının 6'da birini almış olacak. Keza, eski genel müdür yeni genel müdür, eski usta (SSK'lı) yeni usta, eski esnaf yeni esnaf farkı olacak ama vekiller arasında bu ayrım kalmayacak. Yine yapılan düzenlemeyle milletvekilliğinden ayrılmış olup da emeklilik için gereken süreyi tamamlayamamış olanların isteğe bağlı primlerini 4 yıl süresince TBMM Başkanlığı ödeyecek. Bir yanlışı daha düzeltelim. Milletvekillerinin emeklilik şartları da diğer kamu görevlileri gibi 25 tam yıl yani 9000 gün prim ödeme şartıdır.
CENAZE YARDIMI FARKLI
Bu sürede en az 2 yıl vekillik yapmışlara 25 yılı tamamlamaları şartıyla emekli aylığı bağlanıyor ama milletten farkları vekiller isterlerse geriye doğru boş geçen 15 yılı tıpkı askerlik borçlanması gibi SGK'ya borçlanabiliyor. TBMM tarafından kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu yani mevzuata göre SSK ve Bağ-Kur'lular öldüklerinde kalanlarına 280 lira cenaze yardımı veriliyor, memur öldüğünde bir maaşı kadar cenaze yardımı veriliyor. Vekil öldüğünde Başbakanlık müsteşarının 12 aylık tutarı kadar (75.000 lira) cenaze yardımı veriliyor.
Eski memura yine ikramiye ödenmeyecek
- 1- Emekli hâkim, savcı ve 1 memurların emekli aylığından da SGDP kesintisi yapılacak
Aslında bu konuyu bu köşede biz daha önce (18.03.2009 günü) dile getirmiştik. Zira, 1 Ekim 2008 gününden önce emekli olmuş olan hâkim-savcı ve memurlar bu tarihten sonra noterlik, avukatlık yaparlarsa emekli aylıklarından yüzde 15 oranında kesinti yapılmıyor ama 1 Ekim 2008 gününden sonra emekli olanlardan yapılıyordu. Şimdi, 5510 sayılı kanunun geçici 14'üncü maddesinin sonuna eklenen aşağıdaki fıkrayla eski yeni fark etmez tüm hâkim-savcı ve memurlardan noter ve avukat olarak görev yapanların emekli aylıklarından yüzde 15 oranında kesinti yapılacak.
"2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı kanuna göre emekli olup yine bu tarihten önce serbest avukatlık veya noterlik yapanların aylıklarından bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerine göre sosyal güvenlik destek primi kesilir."
- 2- Reçetedeki ilaç sayısı ve katkı payları da artırıldı
Vekillere zam getiren düzenlemeyle SGK'lı hastaların reçetelerindeki ilaçları alırken ödeyecekleri rakamlar da
değiştirildi. Buna göre üç kalem ilaca kadar 3 lira, 3 kalemden sonraki her kalem ilaç için de birer lira daha para ödeyecekler.
- 3- Aile hekimi muayenesinden 2 lira
Bugüne kadar bedava olan aile hekimi muayeneleri de 2 lira oluyor. Bu konuda daha önce de yasayla değil ama yönetmelik ve tebliğ ile 2 lira muayene parası getirilmişti, Danıştay iptal etmişti. Şimdi yasayla getirdiler, umarım Anayasa Mahkemesi iptal eder.
- 4- Eski memura ikramiyede son sözü Danıştay söyleyecek
Geçmişte bir müddet memuriyet yapmış, sonrasında bir şekilde memuriyetten ayrılmış ve SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş ve olacak olanlara ikramiye ödenmesi konusunu biz tam 4 yıldır takip ediyoruz. Bu konuyla ilgili başvuru dilekçeleri, dava dilekçe örnekleri hazırladık ve yayınladık. 24 bin kişi de dava açtı ve dava
açanlar paralarını alıyorlar ve alacaklar.
Ancak dava açanlara yerel idari yargı mahkemeleri ödeme tarihi değil de emekli oldukları yılın rakamlarından ödeme yapılmasını kararlaştırıyor. Bu konuda son sözü Danıştay söyleyecek. Ancak, vekillere zam getiren düzenlemeyle bu konuda da üçüncü kez eski memurlara ikramiyenin önü kapatılmak isteniyor. Konuyla ilgili neler yapmanız gerektiğini yazacağım.
CHP, vekil emeklisi maaşı 5 bin lirada eşitlenirken grup onayı da vermişti
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, "Milletvekili emekli aylıklarında yapılan düzenlemeye grup olarak onay vermedik" diyor, ama doğruyu tam söylemiyor. Tüm emekli aylıklarında eski ve yeni ayrımına son verilerek intibak ettirilirken burada sadece vekillerin eski yeni ayrımına son verdiler. Bu düzenlemede tüm partilerin (CHP dahil) grup başkanvekillerinin imzası var, tüm vekillerin de "evet" oyu var.
1 Ekim 2008'den sonra işçi, memur veya esnaf vekil olanların aylıkları 5510 sayılı kanuna göre hesaplanacak. Vekiller gece yarısı önergesiyle kendilerini ayırmasa 1 Ekim 2008'den sonra milletvekili olanlar emekliliğe hak kazandıklarında 5000 lira yerine 1200 lira alacaklardı. Sonra bir önerge daha geldi; "Vekil emekli aylıklarını 5000 liradan 8040 liraya çıkaralım" dediler. Burada CHP'nin grup olarak imzası yok ama bireysel olarak CHP'lilerin oyu var.
Kaynak : Ali Tezel Bloomberg HT
E Okul - E Devlet - SSK Sorgulama - Milli Piyango