Ağız Yaraları Nelerdir? Ağız İritasyonları ve Oral Lezyonlar Ne Anlama Gelir? Ağız iritasyonları ve oral lezyonlar, ağız, dudak veya dildeki şişme, leke veya ağrılardır. Ağız yarası ve bozukluklarının birçok türü olmasına rağmen en çok görülenler pamukçuk, uçuk, lökoplaki ve mantardır.
Ağız yarası, iritasyon ve lezyonlar ağrılı, kötü görünümlü olabilir; yeme ve konuşmayı kısıtlayabilirler. Bir hafta veya daha uzun süren ağız yarası, diş hekimi tarafından muayene edilmelidir. Biyopsi (test amaçlı doku örneği alınması) tavsiye edilebilir ve genellikle, kanser ve HIV gibi ciddi hastalıklar haricinde nedeni tespit edilebilir.
Ağzımda Yara Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Aşağıdaki belirtiler, ağız lezyonunun işaretleri olabilir:
* Beyaz şişkinlikler biçimindeki pamukçuklar veya etrafı kırmızı aftlar ağız lezonu için önemli bir işaret olabilir. Aftlar bulaşıcı olmamasına rağmen, bulaşıcı herpes virüsünün yol açtığı uçuklarla karıştırılırlar. Aftların ağız içinde ortaya çıktığı, uçukların ise genellikle ağzın dışında ortaya çıktığını söylemek faydalı olabilir. Aftlar tekrarlayabilir ve minör (küçük), majör (büyük) veya herpetiform (grup veya kümeler) şeklinde olabilir.
* Aftlar daha sık görülür ve genellikle tekrarlar. Gerçek nedeni bilinmemesine rağmen, bazı uzmanlar, aftların sebebinin bağışıklık sistemi problemleri, bakteri ya da virüslerin olabileceğine inanmaktadır. Stres, travma, alerji, sigara, demir veya diğer vitamin eksiklikleri ya da kalıtım gibi diğer faktörler de aftın sebepleri olarak sıralanabilir.
* Herpes simplex olarak da adlandırılan uçuklar; dudak çevresinde, bazen burnun altında oluşan sıvı ile dolu ağrılı kabarcıklardır. Uçuklara genellikle oldukça bulaşıcı olan herpes virüsü neden olur. İlk enfeksiyon genellikle çocuklarda oluşur ve bazen semptomları görülmez, bu nedenle de soğuk algınlığı ve griple karıştırılabilir. Kişi enfekte olduğunda, virüs vücutta kalır, bazen tekrarlayan ataklar sergileyebilir. Bununla beraber bazı insanlarda virüs inaktif kalır.
* Lökoplaki iç yanakta, dişetlerinde veya dilde beyazımsı kalınlaşmış leke şeklindedir. Genellikle sigara, tütün çiğneme ile ilişkilidir, ancak, kötü takılmış protezler, kırık dişler ve yanak çiğneme gibi nedenler de içerir. Tahminen lökoplaki vakalarının %5'i kansere dönüşmektedir. *diş hekiminiz biyopsi isteyebilir. Lökoplaki genellikle tütün kullanımı durdurulduğunda sona erer.
* Kandidiazis/ağız mantarı: Candida albicansın (bir çeşit küf) yol açtığı bir mantar enfeksiyonudur. Ağızda nemli yüzeylerde ortaya çıkan kremsi, sarı, beyaz, kırmızı lekelerle tanınabilir. Lekenin altındaki dokular ağrılı olabilir. Mantar; protez takanlarda, yeni doğanlarda, hastalık sonucu güç kaybedenlerde ve bağışıklık sistemi düzgün çalışmayanlarda sık olarak görülür. Ağız kuruluğu bulunan veya antibiyotik tedavisi gören veya tedaviyi henüz tamamlayan insanlar da hastalığa yatkındır.
Oral Lezyonlar Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, durumunuza göre değişkenlik gösterir. Yukarıda tanımlanan lezyonların ve ağız rahatsızlıklarının çoğunluğunun tedavisi şu şekildedir:
* Aft - aftlar genellikle 7-10 gün içinde iyileşmekle beraber, tekrarlaması mümkündür. Reçetesiz satılan merhemler ve ağrı kesiciler geçici bir rahatlama sağlayabilir. Antimikrobiyal ağız suları ile ağzı çalkalamak, iritasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bazen, sekonder enfeksiyonu azaltmak için antibiyotik verilmektedir.
* Uçuklar - kabarcıklar genellikle bir haftada iyileşir. Herpes enfeksiyonlarının tedavisi bulunmadığından, kabarcıklar duygusal sıkıntı, güneş ışığında kalınması, alerji veya ateş nedeniyle tekrar ortaya çıkabilir. Reçetesiz satılan topikal kremler, geçici rahatlama sağlayabilir. Reçete ile satılan antiviral ilaçlar, bu tür viral enfeksiyonları azaltabilir - diş hekiminize veya doktorunuza danışın.
* Lökoplaki - tedavi, lezyona neden olan faktörleri azaltarak başlayabilir. Bazı hastalar için, bu tütün kullanımını bırakma anlamına gelir. Diğerleri için ise, yıpranan protezleri çıkarma ve yerlerine yenilerini takma anlamanı gelir. Diş hekiminiz durumunuza bakacak, lezyonu üç ila altı aylık aralıklarla muayene ederek, tipi, yeri ve boyutuna göre kararını verecektir.
* Kandidiazis - tedavisi, yaralara yol açan aşağıdaki koşulların kontrolünü içerir.
* Protezlerin temizlenmesi, protezlerin yol açtığı problemlerin önlenmesinde önemlidir Protezlerin gece yatarken çıkarılması faydalı olabilir.
* Sebep antibiyotik veya doğum kontrol hapları ise, dozun azaltılması veya tedavinin değiştirilmesi yardımcı olabilir
* Ağız kuruluğunu gidermek için tükrük akışını sağlayan preparatlar mevcuttur
* Hastalığın sebebi kaçınılmazsa veya tedavisi mümkün değil ise, mantar ilaçları kullanılabilir
* İyi ağız bakımı gereklidir.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname