Bu da ne diyeceksiniz 5362 sayılı kanunun uygulanması. Biliyoruz ki 15.08.2005 tarihinden önce vergi kayıtları sona erenlerin oda ve sicil kayıtları devam etse bile bağ-Kur sigortalılıkları15/08/2005 tarihinde sona erdirildi. Devam etmek isteyenlere bir yıl için süre verildi, isteyenlerin Bağ-Kur sigortalılıkları devam ettirildi. Diğerleri için ise sigortalıkları 15.08.2005 tarihinde sona erdirildi. Yasanın çıktığı ilk günlerinde bu durumda olanlar yalvardılar yakardılar ama hiç kimse bu kişileri dinlemedi. Sosyal Güvenlik Kurumu 28.04.2011 tarihinde 891535 sayılı bir talimat yayınlıyor ancak ne hikmetse bu talimat mayısın ortalarında gün ışığına çıkıyor. Ben buradan Bağ-Kur sigortalılarına seslenmek istiyorum Eğer kaydınız 15/08/2005 tarihinde silinmiş ve emeklilik için 2 yıl dan fazla güne ihtiyacınız varsa(2 yıl 6 ay 15 gün) yasa süresi bitmeden kurumdan alacağınız(ek 1) Belgesi ile yeniden yapılandırma talebinde bulunun ve Emekli olun .
Sağlıcakla.
Soru: İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
CEVAP: İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim süresine bağlı kalınarak diğer tarafa yazılı bildirimde bulunulması esastır.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi ,
sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
İşçinin kendi isteğiyle işten (istifa) ayrılması durumunda , ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunamamaktadır.
İşten ayrılmanın yukarıda sayılan nedenler dışında bir gerekçeye dayanması ve işçinin bildirim süresine uymaksızın işi bırakması halinde, işverenin talep etmesine bağlı olarak işi bildirim süresine uymadan bırakan işçi ihbar tazminatı ödemek durumunda kalacaktır.
SORU: Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir?
CEVAP: 1475/14 kapsamında çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin;
- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,
- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle,
- Askerlik görevi nedeni ile,
- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,
- Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,
- İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.
SSK Sorgulama - Bağkur Sorgulama - SGK Sorgulama