Çok ilginç bir durumla karşı karşıya kaldım. Meğer baba-oğul ile ana-kız evlenmiş. Baba aynı zamanda kayınpeder, anne de aynı zamanda kaynana olmuş. Peki prim borçları ne olacak?
Bir delikanlı geldi pazartesi günü ve ‘Kaynanamın borçlarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) benden istiyor’ dedi. Ben de ‘Olmaz öyle şey kaynanandan sana miras kalmaz ki SGK sana borç çıkarsın’ dedim. Anlatmaya başladı, ‘Kaynanam aynı zamanda üvey annem’ dedi. ‘Nasıl yani anlayamadım’ dedim. ‘Babam da aynı zamanda kayınpederim’ dedi, daha da şaşırdım. Anlayamayınca beynim zorlanır ve zonklamayabaşlar.
ANNE DE BABASINDAN YETİM AYLIĞI ALIYORMUŞ
Sonunda olayı çözdüm. Meğer, babaoğul, beraber yaşarlarken baba bir kadın ile evlenmiş. Üvey annenin de bir kızı varmış, kızı da oğlana almışlar. Bu durumda, baba aynı zamanda kayınpeder, anne de aynı zamanda kaynana olmuş. Bu arada anne babasından SGK üzerinden yetim aylığı alıyormuş, aynı zamanda kendisi de emekliymiş. Evlilikleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirince, SGK yetim aylığını kesmiş. Geçen yıl kaynana vefat etmiş. Vefat tarihinden bir yıl kadar sonra da SGK ölüm tarihine kadar iki dosyadan birden hem Sosyal Yardım Zammı hem de Sosyal Destek Ödemesi (SDÖ) alındığını ortaya çıkarmış. Borcu da üvey oğlu yani damadına göndermiş.
ASLINDA ÇÖZÜM VAR, SGK YANLIŞ KİŞİYE GÖNDERMİŞ
Borç doğru, zira birden fazla dosyadan aylık alanlara sadece tek dosya üzerinden Sosyal Yardım Zammı ve SDÖ ödenir. Buna karşın, aslında SGK yanlış kişiye göndermiş, zira oğul mirasçı değil, borcun mirasçıya (kıza ve babaya) gönderilmesi lazım. Bu sebeple damat-oğul borca itiraz edebilir ama yine de borç kıza ve babaya gönderilir. Bu durumda da tüm mirasçıları, annenin miras bıraktığı mallar borca yetmiyorsa, borca batık olunduğundan mirası ret davası (3 ay geçse bile) açabilirler. Bu durumda da borçtan kurtulurlar.
Annenin bıraktığı miras tutarını bilmiyorum, çıkan borçtan çoksa mirası redde gerek yok, borcu 6183 sayılı Kanun gereğince 36 taksite böldürüp ödeyebilirsiniz. Miras çıkan borçtan az ise size mirası ret davası öneririm.
GENEL SAĞLIK SİGORTASINDA 2 YENİ YÖNETMELİK
18 Nisan Cuma günü Resmi Gazete ile önce, 28/8/2008 tarihli ve 26981 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği” yürürlükten kaldırıldı. Ardından yine aynı gün iki ayrı yönetmelik yayımlandı. Buna göre; eski yönetmeliği ikiye ayırdılar;
*Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstahaklık İşlemleri Yönetmeliği
*Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği
olmak üzere biri uygulama biri de prim tahsilatı ile ilgili iki GSS yönetmeliğimiz oldu. Yenilik ve detayları önümüzdeki günlerde bu köşeden duyuracağım.
TORBA YAZA İLE İLGİLİ YAZI DİZİMİZ PAZARTESİ BAŞLIYOR
*Sosyal güvenlikte yeni düzenlemeyle kimin hayatı nasıl değişecek?
*Bağ-Kur prim affı ne getirecek?
*Genel saglık sigortası prim borçlarının affının getirecekleri neler?
*İşveren prim affından ne kazanacak?
*Geriye doğru borçlanma hakkı ne öngörüyor?
*Emeklilikte yaşa takılanların sağlık hakkında durumu ne olacak?
*Tüm bu soruların cevapları yazı dizimizde. TORBA YASA ile ilgili yazı dizimiz pazartesi başlıyor
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname