Banka Sandıkları da SGK'lı gibi Düşünülür

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
SGK'ya devredilmesi 2013 yılına bırakılan özel banka-borsa emeklilik sandıkları da en az 5510 sayılı Kanun'daki hakları sigortalılarına vermek zorundadır. Yani özel banka-borsa sandıklarını SSK gibi düşünebilirsiniz.
13.08.1970 doğumluyum, 01.05.1988 günü SSK'lı olarak işe başladım. 1997 yılına kadar bu çalışmam devam etti. Sonra 09.06.1997 günü kendi emeklilik sandığı olan bir bankada işe başladım. Şimdi 12.08.2011 günü kıdem tazminatımı alarak işten ayrıldım. Ben nereden ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca munzam sandığa devam edeyim mi? Munzama devam edeceksem diğer sandığa da prim ödeyecekmişim. Ayda kaç para ödeyeyim? İsmi saklı

Hanımefendi, 01.05.1988 günü sosyal güvenlik başlangıcınızla en son ayrıldığınız özel bankanın emeklilik sandığından 44 yaşında yani 13.08.2014 günü emekli olma hakkını kazanmışsınız. Bundan sonra prim ödeseniz de ödemeseniz de bankanızın sandığından emekli olacaksınız.

Tıpkı isteğe bağlı sigorta gibi ayrıldıktan sonra bankanın sandığına dışarıdan isteğe bağlı prim de ödeyebilirsiniz, ama bunu tavsiye etmem. Zira isteğe bağlı ödemenizi en düşük seviyeden yaparsanız ileride alacağınız emekli aylığı her ay düşecektir. Bankanın munzam sandığına ve normal emeklilik sandığına prim ödemenizi tavsiye etmemekle birlikte isteğe bağlı olarak devam edecek ve asgari ücretten prim ödeyecekseniz ileride alacağınız emekli aylığını her ay 2.25 TL düşürürsünüz. Yani hem cebinizden her ay para çıkar hem de ileride alacağınız aylık düşer, bu mantıklı bir karar olmaz. Bu arada sandığınız 5510 Sayılı Kanun'un geçici 20'nci maddesine göre 2013 yılında SGK'ya devredilecek.

MUNZAMDAN PARANIZI ALMANIZI TAVSİYE EDERİM

Munzam sandığa gelince, buna da isteğe bağlı prim ödemeniz yerine varsa toplu birikimlerinizi almanızı tavsiye ederim. Zira, munzam sandıklara yeni üye girişi olmadığından emekli sayısı arttıkça aidat ödeyen azalacak ve ileride munzam para ödeyemez hale gelecektir. Zira, bankacılık mevzuatı gereğince munzam sandıkların bankalarına para aktarmasının önüne geçildiğinden munzam sandıklar bir müddet sonra ellerindeki mallar bittiğinde para ödeyemeyecek hale gelecektir. 506 sayılı Kanun'un geçici 20'nci maddesine göre, banka sandıkları da SSK'nın sigortalılarına verdiği hakları ve aylıkları vermek zorundadır. Bu çalışmalar hizmet birleştirme işleminde de tıpkı SSK'lı hizmet gibi değerlendirilir.

Malulen emekliliği reddedilen özürlü emeklisi edilir

01.02.1965 doğumluyum, elimde bulunan sağlık kurulu raporuyla 2010 yılında malulen emeklilik talebinde bulundum ama reddedildi. 1984 SSK girişliyim, arada Bağ-Kur sürelerim de var. Nasıl emekli olabilirim? Burhan Yiğit

Sayın okurum, 2010 yılında yaptığın malulen emeklilik talebine gelen bir ret cevabı var mı? Ret cevabında yüzde 60'tan az rapor oranı var dedilerse ama yüzde 40'tan çok ise (ve sizin en az 3600 gününüz varsa) reddedilen malullük aylığı yerine 5510 sayılı Kanun'un 28'inci maddesine göre özürlü emeklisi etmeleri gerekirdi. Şayet bunu yapmamışlarsa dilekçe verip emekli olursun. Birikmiş aylıklarını da alırsın. Öte yandan, yüzde 40 raporuna göre bulunduğun yerdeki defterdarlığa hizmet belgesi (SSK'lı değilsen bir işe birkaç gün girip oradan alacağın hizmet belgesi) ile vergi indirim belgesi talep eder ve belgeyi alırsan SSK'dan hemen normal (özürlü sıfatıyla) emekli olursun.

Ali Tezel - Bloomberg