Ya da bin bir vaatle banka temsilcisi tarafından size verilen kredi kartının her ay düzenli olarak gelen borç ekstresin de yine sizden habersiz işlem yapıldığını görüyorsunuz...
İşte herkesin başına gelebilecek bu iki durum karşısında, yaşadığı mağduriyeti bankası ile paylaşan vatandaş, bankanın hatanın kendilerinden kaynaklanmadığını söylemesi üzerine elleri boş bir şekilde evine geri dönerken, hiçbir şekilde kendisinden kaynaklanmayan bu duruma sitem ediyordu.
Ancak Bilecik'te yaşayan Adem Akyüz isimli vatandaş başına gelen bu tarz bir mağduriyet karşısında bankaya boyun eğip, sitem etmek yerine hakkını aramayı denedi ve tam 38 duruşma sonrasında bir çok vatandaşın yaşadığı veya yaşayacağı mağduriyetler karşısında emsal temsil edecek bir kararın alınmasına vesile oldu.
HESABINDAN İZİNSİZ 3 BİN 200 TL ÇEKİLDİ
Çıktığı şehirlerarası bir seyahatte cep telefonuna gelen ''Hesabınıza bağlı kredi kartından ve mevduat hesabınızdan 3 bin 200 TL para başka hesaplara aktarıldı'' şeklindeki mesaj üzerine paniğe kapılarak söz konusu bankayı defalarca arayan Akyüz, saatler sonra telefona çıkan müşteri hizmetlisine, hesabından başka hesaplara para aktarıldığını ancak kendisinin işlemin yapıldığı saatlerde yolda olduğunu ve kredi kartının da üstünde bulunduğunu, bu yüzden de bu tarz bir işlemi gerçekleştiremeyeceğini aktardı.
BANKA HESABI BLOKE ETMEDİ
Bunun üzerine hesapları inceleyen banka görevlisi Akyüz'e, mevduat hesabındaki paranın Okmeydanı'ndaki bir internet cafeden internet bankacılığı kullanılarak başka bir hesaba havale edildiğini, kredi kartından ise paranın söz konusu bankanın Kağıthane şubesine ait bir ATM'den çekildiğini söyledi. Bu açıklama üzerine işlemin yapıldığı saatlerde İnegöl-Bozhöyük arasında seyahatte olduğunu yineleyip hesabının dondurulmasını ve havale yapılan hesapların da bloke edilmesini istemesine rağmen, Akyüz'ün bu talebine banka görevlisi olumlu cevap vermemiş ve dolandırıcıların işini kolaylaştırmıştı.
BANKANIN TUTUMU ÇİLEDEN ÇIKARDI
Yaşadığı mağduriyet üzerine ilk iş olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan ve savcılıktan aldığı hesap bloke kâğıdını banka ile paylaşan Akyüz, bankanın hiçbir şey olmamış gibi savcılık talimatını işleme almaması ve yapılan işlemleri kendisinin yaptığını iddia etmesi üzerine iyice çileden çıkarak çareyi mahkemede aramaya karar verdi.
KENDİ DAVASININ BİR NEVİ AVUKATI OLDU
Yaşadığı mağduriyette kendisinin bir gram dahi sorumluluğu olmadığını düşünüp bankaya karşı dava açan Akyüz'ün çilesi bununla da bitmedi. Dava için başvurduğu avukatların kazanma ihtimallerinin zayıf olduğunu ve dava sürecinde masrafların da çok fazla olacağını belirtmesi üzerine Akyüz, davayı kendi takip etme yönünde karar aldı.
'HESABI KORUMAK BANKANIN SORUMLULUĞU'
Banka avukatlarının olayın sorumlusunun kendisi olduğu yönündeki baskılarına rağmen Akyüz, bilgisayarların ve hesapların bilirkişi tarafından incelenmesi yönünde ısrar ederek 3'er kişilik iki farklı bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun oluşturulmasını sağlayarak çok önemli bir kararın alınmasına vesile oldu.
Bilirkişi raporunda, bankanın şahısa 'internet bankacılığı kullanım sözleşmesi'ni okutup imzalatmadığı ve parayı hesaplarına geçiren zanlıların Akyüz'ün hesabına deneme hakkı 3 olmasına rağmen defalarca saldırı düzenlediği ancak bankanın hesabı kitlemediği belirtilirken, müşterinin mevduat hesabını korumanın bankanın sorumluluğunda olduğuna kanaat getirildi...
EMSAL TEŞKİL EDECEK KARAR!
38 duruşma ve söz konusu bilirkişi raporu sonrası Bilecik / Bozüyük Sulh Hukuk Mahkemesi 2011/136 sayılı kararı ile Adem Akyüz'ü haklı bularak, bankanın Akyüz'e masraflar ve ana para dahil yasal faizi ile birlikte 6 bin TL ödenmesi kararını verdi.
Bu tarz mağduriyetler yaşayan vatandaşlar için umut olacak emsal niteliğindeki karar Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da onaylandı. (Yargı karar no: 2012/19009)
Kaynak: Kenan Biçer- Haber 7