SSK,
Bağ-Kur ve
Emekli Sandığı gibi kuruluşların
Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanmasının ardından önceki dönemde yaşanan mağduriyetler bir bir sona eriyor. Devletin aynı Hazine'sine sigorta primi yatırmasına rağmen farklı uygulamalara maruz kalan çalışan kesim arasındaki ayrım ortadan kalkıyor.
Son olarak Bağ-Kur'lulara dönük düzenleme yıllardır süren bürokratik eziyeti sona erdirecek. Kanunun geçici 19. maddesinde yer alan ‘dosya bazı' ifadesine bakarak esnafa iki kere sağlık primi yatırma şartı koşuluyordu. Bağımsız çalışan bir Bağ-Kur'lu, emekli olduğunda 10 yıldan az sağlık primi ödemişse 10 yılı tamamlayana kadar emekli maaşından yüzde 10 sağlık primi kesintisi yapılıyordu. Bu kişi başka bir statüde çalışmışsa, örneğin işçi veya memur gibi sigorta primleri 10 yılı tamamlamak için sayılmıyordu. Bu, 10 binlerce vatandaşın mağduriyetine sebep oluyordu.
Yeni düzenlemede kişinin SSK ve Emekli Sandığı çalışma gün sayıları da 10 yılı tamamlamada esas alınacak. Böylelikle çok sayıda Bağ-Kur'lu iki kere sağlık primi ödemekten kurtulacak. Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları için işçi ve memurun yararlandığı tedavi ve ilaç hizmetlerinden faydalanacak.
Sosyal güvenlik sisteminde 2000 yılında yapılan düzenlemeyle gelen mağduriyet "Deli Dumrul" vergisi dedirtecek cinsten. 18 yıl boyunca Sosyal Sigortalar Kurumu ve Emekli Sandığı'nda sigorta primi yatıran bir kişi emekliliğine 2 yıl kala Bağ-Kur'a geçmesi halinde sağlıktan faydalanmak için 10 yılı tamamlaması isteniyordu. Diğer iki sosyal güvenlik kuruluşunda çalıştığı ve yatırdığı primler günden sayılmıyordu. Bunun için 10 yılı tamamlaması için 8 yıl boyunca yüzde 10 sağlık primi kesintisi yapılıyordu.