Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hazırladığı yeni yönetmelik taslağını, görüşlerini almak için eğitim sendikaları ve sivil toplum örgütlerine gönderdi.
Taslağa göre başarılı öğrencilere liseyi 3 yılda bitirme hakkı verilerek erken mezun olma imkânı getiriliyor. Buna göre, 9. ve 10'uncu sınıflarda bütün derslerden başarılı olan ve ortalaması 90'ın üzerindeki öğrenci, 11. sınıfta geçici olarak 12. sınıfa kaydını yaptırabilecek. Merkezi sistemle yapılacak sınava giren başarılı öğrenci 11. sınıfın sonunda okuldan mezun olabilecek.
Yeni yönetmelikle uygulamalı derslerle ilgili olarak; mesleki ve teknik okullarda, imam-hatip liseleri, meslek, güzel sanatlar ve spor liseleri ise merkezi sınavla yapılamayacağı için yarıyıl, yaz tatillerinde veya en geç ağustos ayı sonuna kadar yoğunlaştırılmış eğitim verilecek.
Taslaktaki diğer değişiklikler şöyle:
Sınıf mevcutları fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinde daha önce 26 iken bu sayı 30'a çıkarılıyor. Genel liselerde yer sıkıntısı yaşanır ise sayı 40'a kadar çıkacak.
Ders saatleri 45 dakikadan 40'a düşürülüyor.
Özürsüz devamsızlıktan kalma süresi önce 20 günden 45 güne çıkarılıyor.
Puanla değerlendirme sisteminde değişiklik yapılıyor. Şu anda puan olarak 0-24 'Etkisiz', 25-44 'Geçmez' iken yeni şekliyle 0-44 'Geçmez' oluyor.
Ders yılı sonunda bir dersten başarılı olma kriterleri değişiyor. Mevcut haliyle birinci dönem notu etkisiz '0-24' ise ikinci dönem notu orta olunca geçilirken artık bu geçilemeyecek. En az birinci dönem 35, ikinci dönem 45 not almak veya birinci dönem notu 35'ten az ise ikinci dönem en az 70 almak gerekiyor.
Başarısız dersi olanların ortalamayla sınıf geçmesi bazı liselerde kolaylaştırılıyor. Yeni uygulamada ayrım yapılmaksızın bütün liselerde yıl sonu başarı puanı 50 olanlar, başarısız dersi olsa dahi sınıf geçebiliyor.
Sorumlu geçmede ders sayısı artırılıyor. Şu anda sınıfını geçemeyen öğrencilerden, alt sınıflar da dâhil toplam 5 dersten fazla başarısız olanlar sınıf tekrarı yaparken bu sınır 6 derse çıkarılıyor. Bir öğrenci okuduğu sınıfta 4, alttan kalan 2 ders olmak üzere toplam 6 dersten başarısız olsa dahi sınıfını sorumlu geçebiliyor. Diğer bir ifadeyle öğrenci ancak toplam 7 dersten başarısız olursa sınıf tekrarı yapıyor. Yeni uygulamada en fazla 4 dersten başarısız olan sınıf geçebilecek.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname