Bel Tutulmasının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Necati Küçükgül, "Bel Tutulmasının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.
Bel Tutulmasının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir Video Röportaj
Bel Tutulmasının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Bel tutulması refleks bir mekanizmayla belin kendi kendini korumasıdır.Özellikle zorlanan adele grubu kasılarak daha fazla hareketi engeller ve omurgadaki, bel çevresindeki diğer dokuları korumaya zorlanır.Fakat, bunun kendisi uzarsa, bu sürec uzarsa, koruma süreci, hastanın hayat kalitesini bozan bir tabloya dönüşür ve tedavi edilmesi gerekir. Eğilip kalkma zordur, hareketler zordur, bacağa vuran bir ağrı olmasada oturup kalkma, belin her hareketi günlük yaşamdaki her hareketi oldukça ızdıraplı bir hale gelebilir.
Burda yapılacak şey özellikle ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlardan faydalanır. Fizik tedavi ajanları bu durumda çok hızlı bir şekilde yardımcı olabilir. Yüzeye sıcak veya soğuk uygulamaları, elektro terapi bazen traksiyon, çoğu zaman manipülasyon bu tip durumlarda iyi sonuçlar verebilir. Bazen yapılabilecek kuru iğneleme yada o bölgeye mezo terapiye benzer lokal anestizi uygulamaları oldukça faydalı olabilir ve bu süreç hasta için çok sancılı ve ağrılı olmaktan çıkarılabilir.
Fizik tedavi uygulamaları, bel tutulmasında ızdırap çekme, ağrı çekme süresini oldukça kısaltacak hastanın günlük yaşam aktivitelerine, işine dönmesini hızlandıracaktır. Yine, bel tutulmalarında olayın daha fazla tekrar etmemesi için, olayın sık sık tekrar etmemesi için karın kaslarının, sırt kaslarının kuvvetlendirilmesi, iyi bir duruşa sahip olunması çok önemlidir. Bunun için yapılacak postür egzersizleri, karın kaslarını, sırt kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri olabilecek bir bel zorlanmasını minumuma indirecektir.
Yine uzun vadede yapılabilecek çok yorucu olmayan, hafif sporlar, örneğin yüzme, özellikle sırt üstü yüzme, yürüyüş, bel zorlanmları için iyi sporlardır.