Bir vekil maaşı 37 ssk emeklisine denk

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, bir milletvekilinin aylık maliyetinin 37 SSK işçi emeklisi maaşı ile 23 çalışan mühendisin ücretine eşdeğerde olduğunu belirterek, emeklileri ilgilendiren 'intibak yasası' beklerken emekli milletvekillerine ve emekli bakanlara yapılan artışın doğru olmadığını vurguladı.
Ali Ekber Çakar, geçen hafta emekli milletvekilleri ve emekli bakan aylıklarında, önceki hafta da milletvekili danışmanlarının maaşlarında artışlar yapıldığını anımsatarak, oda olarak bu artışları değil, Türkiye'deki ücret ve maaş dengesizliklerini, kendi içlerindeki eşitsizlikleri ve genel olarak gelir dağılımındaki adaletsizliği eleştirdiklerini vurguladı.

DANIŞMANA YÜZDE 170 ZAM

Kamu çalışanlarının maaşlarına yapılması planlanan artışın yüzde 3 iken 2 hafta önce yürürlüğe giren yeni teşkilat kanunu ile kamu çalışanı konumundaki milletvekili danışmanı maaşlarının yüzde 170 artırılarak 2 bin TL'den 5 bin 400 TL'ye çıkarıldığını vurgulayan Çakar, yine bu düzenleme ile milletvekillerine 3 danışman çalıştırabilirle hakkı tanındığına dikkat çekti.

Çakar, "İkinci danışman" statüsü verilen sekreter maaşlarının da 4 bin 705 TL olacağını dile getirdi.

EMEKLİLER İNTİBAK BEKLERKEN...

Çakar, bir milletvekilinin aylık maliyetinin, 37 SSK işçi emeklisi maaşı ile 23 çalışan mühendisin ücretine eşdeğerde olduğunu vurguladı. Emeklileri ilgilendiren "intibak yasası" beklerken yapılan artışın doğru olmadığını ifade eden Çakar şu değerlendirmelerde bulundu:

"Emeklilerin beklediği intibak yasası yıllardır çıkmamış; emeklilerin yüzde 75'i açlık sınırının altında aylık almakta ve emekli maaşlarına yüzde 4 artış uygun görülmekte iken emekli milletvekili aylıklarına bir gecede yüzde 100 artış yapılması bir adaletsizlik örneğidir. Yaklaşık 5 bin 5 bin lira arasında maaş alan emekli milletvekilleri bundan böyle 7 bin 400 lira ve ilave düzenleme ile de 2020 yılına kadar 7 bin 700 TL maaş alacaktır.

Bu uygulama kapsamına en az iki yıl milletvekilliği yapan kişiler ile memuriyeti olmadığı için milletvekili emekli maaşından yararlanamayan milletvekillerinin dahil olması da sağlanmaktadır. Böylece bir emekli milletvekili maaşı yukarıda örneklenen bir Sosyal Sigortalar Kurumu işçi emeklisi maaşından yaklaşık 10 kat ve çalışan bir mühendisin ücretinden 6 kat fazla olmaktadır."

MÜHENDİS BİLE VEKİLE YETİŞEMİYOR

Makina imalat sanayinde çalışan mühendislerin yüzde 98.1'inin, TMMOB Makine Mühendisleri Odası'na kayıtlı meslektaşlarının yüzde 90'ının ücretlerinin emekli milletvekili maaşının altında kaldığını belirten Ali Ekber Çakar, "Odamıza kayıtlı mühendislerin yüzde 78'i de Türk-İş'in 3 bin 18 TL olarak açıkladığı yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır.

Gerek bilim, teknoloji, sanayi politikalarının dinamik gücü olması gereken mühendisler gerekse ülkemiz için alın teri döken diğer emek ve meslek mensuplarının çoğunu dışlayan siyaset kayırmacılığını, gelir dağılımı eşitsizlikleri ve toplumsal adaletsizlikleri protesto ediyoruz" dedi.

EMEP: MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI KALİFİYE İŞÇİ DÜZEYİNE ÇEKİLSİN

EMEP, geçtiğimiz günlerde AKP tarafından sunulan, CHP ve MHP milletvekillerinin de desteğini alan yasa tasarısıyla, milletvekillerinin maaşlarına yapılan zamlarla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada 678 TL asgari ücretle 25-30 sene çalışan bir yurttaşın, 700-800 TL emekli maaşı almaya hak kazandığına; 11 bin 500 TL maaş alan ve tüm ayrıcalıklara sahip bir milletvekilinin ise 8 bin 300 TL emekli maaşı alabilmek üzere kendileri için yasa çıkardıklarına dikkat çekildi.

İşçiye, memura, köylüye, asgari ücret ile açlığı ve sefaleti dayatan hükümetin, sermayeye hizmette kusur etmeyen milletvekillerine ayrıcalık sunmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, yapılan maaş düzenlemelerinin iptal edilmesi, milletvekillerinin sahip olduğu ayrıcalıkların kaldırılması, asgari ücretin en düşük emekli maaşının net 1.500 TL olması ve milletvekili maaşlarının en yüksek kalifiye işçi düzeyine çekilmesi, emekli maaşlarının ise kalifiye işçi emeklisi düzeyinde olması gerektiği vurgulandı.

E Okul - E Devlet - SSK Sorgulama - Milli Piyango