Bireysel emeklilik aslında bireysel yatırım (tasarruf) sistemidir ama halk arasında kabul görsün diye tam ortasına emeklilik kelimesi eklenmiştir. Sistem, tamamen tasarruf ve biriktirme amaçlıdır ve emeklilik ile hiç alakası yoktur. Asla zorunlu da olamaz.
Sayın Ali Tezel, bir iki gün önce bireysel emeklilik şirketimi aradım. Sistemden çıkmak istediğimi söyledim. Çağrı merkezi yetkilisi bana, "Bireysel emeklilik sisteminden çıkmanız çok doğal, ancak tavsiye etmiyoruz. Çünkü bireysel emeklilik zorunlu hale gelecek. 2013 yılı sonuna kadar Meclis'ten geçmiş olacak. Boşu boşuna sistemdeki avantajınızı kaybedeceksiniz, bir de yeniden emeklilik açtırmak zorunda kalacaksınız" dedi. Böyle bir şey var mı? Yoksa emeklilik şirketi beni kandırmaya mı çalışıyor. Bilgi verirseniz çok sevinirim. Adem EYÜPOĞLU
Adem Bey, en baştan belirteyim aradığınız şirket sizin gibi (teşbihte hata olmaz, benzetmemi lütfen mazur görün) her ay süt veren sağımlık inekleri kaybetmemek için yalan söylemiş. Her yatırdığınız anaparadan (gelirinden değil) yüzde 8'e varan oranlarda kesinti yapan ve çalışanlarının maaşını, kira giderini, elektrik-su hatta tuvaletlerinde kullandıkları kâğıtların giderini bile sizin ödediğiniz bir sistemde, ne kadar sağımlık inek olursa o kadar güzel olur.
SİSTEM ASLA EMEKLİ ETMEZ
Resmi adı, "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu"dur. Şimdi içinden "emeklilik" kelimesini çıkarırsanız sistemin ne olduğunu anlarsınız. "Emeklilik" kelimesi vatandaşlar SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı zannetsin diye getirilmiştir. Dikkat edin BES şirketleri de tanıtırken ilk başta, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sistemini kötüler sonra da kendi sistemlerini anlatırlar. Bu sebeple sistem sadece tasarruf sistemidir. Asla emekli etmez, sizin yıllarca BES şirketlerine aktardığınız paradan geçinirler, sonra da yıllar geçince size biriktirdiğiniz parayı sizin istediğiniz şekilde iade ederler.
Mesela, sisteme toplam 20 bin TL yatırdıysanız, 20 bin TL de neması olduysa (enflasyondan düşük getirisi var son yıllarda) size "Adem Bey, 40 bin lira paranız var;alın gidin veya ayda bin lira verelim 40 ay ayda bin lira ödeyelim" derler. Asla ömür boyu aylık yoktur. Sadece birisinde aylık getiri sistemi vardır ve enflasyon yüzde 10'larda olduğu halde aylık yüzde 3 getiriyi garanti ederler. Yani, 40 bin liranı almamak şartıyla her ay nemasını alma hakkı verir.
ZORUNLU OLAMAZ
Sistem tasarruf sistemi olduğu için zorunlu olma şansı da yoktur. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın yerini alma şansı da yoktur. Size telefonda, bu sistem yakında zorunlu olacak diyerek yalan söyleyen kimse, kendinin veetrafındakilerin aylıklarını, öğle yemeklerini düşünerek yalan söylemiş. Tasarruf ne zaman zorunlu olabilir ki?
Gelir testine gitmezseniz ayda 245 lira borç çıkar
SGK'dan Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanma süremin sona erdiğine dair bir belge geldi. Üniversiteden yeni mezun oldum ve babamın üzerinden yararlanıyordum. Henüz bir yerde çalışmaya başlamadım. "Prim ödemeden ya da ödeyerek Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanmak için gelir testi
yapılması gerekiyor" yazıyor gönderilen belgede. Gelir testi yaptırırsam ya da yaptırmazsam bana etkileri neler olur, bunun hakkında bilgi verebilir misiniz? ■ Alkış ERDOĞAN
Sanırım erkek okurumsunuz, zira kız evladı (eski kızlardan) olsaydınız ömür boyu ana-babanızdan sağlık yardımı alma hakkınız olurdu. Şimdi üniversiteniz bittiğine göre, üç seçeneğiniz var. İşe girmek, sağlık hakkı olan biriyle evlenmek veya GSS primi ödemek. Son şık olarak GSS primi ödemek konusunda da gelir testine gitmezseniz her ay 245 lira zorunlu GSS primi ödersiniz.
Gelir testine gider de geliriniz;
■ Asgari ücretin üçte biri ile asgari ücrete kadar çıkarsa, aylık 40.86 TL,
■ Asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar çıkarsa, aylık 122.58 TL,
■ Asgari ücretin iki katından fazla çıkarsa veya gelir testine gitmezseniz ayda 245.16 lira zorunlu GSS primi ödemek zorunda kalırsınız.
Bu arada gelir testinde sizin değil ikamet ettiğiniz hanedeki ailenin gelirine bakacaklar haberiniz olsun.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname