Boşanmış Kadınlara Bağlanan Dul Aylıklarının Kesilmesi

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Ev hanımı olan kadın, kocasından boşanıyor. Ölen babası ya da annesinden, kendine aylık bağlatıyor. Buraya kadar tamam. Ancak, bundan sonra durum karışabiliyor.

KADIN VE SEVGİLİSİ

Kocasından boşanan kadın, ayrı bir evde sevgilisi ile birlikte yaşıyor. Bu tamamen kendi özel hayatları. Yasal anlamda bir sorun yok. Bu arada, babasından bağlanan aylığını da alıyor. Bunda da bir sorun yok. Hiç evlenmemiş kadının, hem babasından aylık alması, hem de nikahsız seviyeli bir beraberlik yaşamasında da yasal bir sorun yok.

KADIN VE ESKİ KOCASI

Eski kocaya gelince olay değişiyor. Kocasından boşanan kadın, boşandıktan sonra, ölen anne ve babasından kendine aylık bağlatıyor. Her ay düzenli olarak maaşını alıyor. Diğer taraftan da boşandığı kocasıyla birlikte aynı evde yaşıyor. İşte burada sorun var. Anne babası ölen, onbinlerce hatta yüzbinlerce kadın, anne ya da babasından maaş alabilmek için “hülleboşanma” yoluna gidince, Sosyal Güvenlik Kurumu uyandı. Kurum baktı ki; eşinden resmi olarak ayrılan kadınlar, bir yandan boşandığı eşiyle imam nikahı yaptırıp (ya da yaptırmayıp) aynı evde yaşıyor diğer yandan da kağıt üzerinde dul oldukları için ölen anne ve babasından maaş bağlatıyorlar. Bunların sayısı da çığ gibi artıyor.

ESKİ KOCA YASAĞI

Bunun önüne geçebilmek için bir çözüm bulundu.1 Ekim 2010’dan itibaren, Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında yürürlüğe giren 5510 sayılı Yasa’nın 56.maddesine; “Eşinden boşandığı halde, eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutar 96. maddeye göre geri alınır” hükmü konuldu. Bu hükme dayanılarak, gerekli işlemlere başlanıldı. O gün bu gün, ödenen tutarın, faiziyle geri alınmasının yanı sıra, Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusu yapılıyor. SGK, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde de aynı adreste bulundukları görülen boşanmış çiftlere yönelik operasyonlara devam ediyor.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Zonguldak’ta boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden kadının, babasından aldığı maaşın kesilmesi üzerine yaptığı itirazı ciddi bulan mahkeme, yukarıda belirtilen maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde verdiği bir kararla; boşandığı halde eski eşiyle birlikte yaşamaya devam ederek haksız gelir elde edenlere engel olan 5510 sayılı Yasa’nın 56. maddesini hukuka uygun buldu.

DURUM CİDDİ

Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte olay daha ciddi bir hal aldı. Ayrıldığı eşi ile yaşayan kadınlara bağlanan aylıklar, cezalı olarak geri istenecek.

Ayrıldığı eşiyle değil de sevgilisi ile aynı evde yaşayanlar için sorun yok. Onlar hem sevgilileri ile hem de bağlanan aylıkları ile birlikte olabilecekler…

Hürriyet – Şükrü Kızılot

Bağ-kur Dul ve Yetim Aylıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Soruları

BAĞ-KUR’luların ölüm sigortasından yararlanma şartı nedir?
BAĞ-KUR emeklisi eşim vefat etti. Benim hiç bir yerden gelirim yok. Tarafıma aylık bağlanması için istenilen belgeler nelerdir?
İsteğe bağlı emekli maaşı alan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
Annem SSK’dan, babam ise BAĞ-KUR’dan emekli aylığı alıyorlar. Ben ise tarım sigortalısıyım. Annem ve babamın vefat etmeleri halinde her ikisinden de maaş alabilir miyim?
BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum. Aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR’dan kız yetim aylığı alabilir miyim?
BAĞ-KUR emeklisi imam nikahlı eşim vefat etti. Ölüm aylığı alabilir miyim?
4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
Babam 4(b) BAĞ-KUR sigortalısıyken 15.02.2009 tarihinde vefat etti.4000 gün prim ödenmiş.Ancak Genel Sağlık Sigortası prim borcu var.Biz Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır mı?
BAĞ-KUR’dan yetim aylığı alan ablam vefat etti. Cenaze ödeneği alabilir miyim?
BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden annem için cenaze ödeneği almak istiyorum, ne yapmalıyım?
BAĞ-KUR emeklisiyim. Eşim vefat etti, cenaze ödeneği alabilir miyim?
4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları için ödenen cenaze ödeneği ne kadardır?
BAĞ-KUR’dan erkek yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
BAĞ-KUR’dan kız yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
BAĞ-KUR’dan dul aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul maaşım kesilir mi?
Yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşimden dolayı da aylığa hak kazandım. Her iki aylığı da alabilir miyim?
Annem, BAĞ-KUR emeklisi iken vefat etti. Ben reddi miras davası açtım. Bu durumda BAĞ-KUR’dan yetim aylığı alabilir miyim?