Cezaevinden İsteğe Bağlı olarak Emekli Olunabilir

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Cezaevinden İsteğe Bağlı olarak Emekli Olunabilir : Emeklilik için gereken 25 yılın eksik kalan kısmını, isteğe bağlı Bağ-Kur kapsamında ödeme hakkı hükümlüler için de mevcut. Bunun için hükümlünün imzalı dilekçesiyle birlikte hükümlü yakını başvuru yapıp, eksik ödemeleri tamamlayabilir
Vasisi olduğum babam için bilginize danışmak istedim. Devlet memuru olarak 24 yıl 2 ay görev yaptı. Askerlik de bu süreye dahildir. Kendisi 10 yıllık ceza aldı ve memuriyet hakkı yandı. Şu anda hükümlü olarak 4 yıl daha yatacak. Benim size soracağım şudur: İsteğe bağlı emekli olabilmesi için dışarıdan ödeme yaparak hangi kurumdan ne kadar ödeme yapabiliriz. Kendisi 03.03.1967 doğumlu ve memuriyete başlama tarihi 15.08.1987. Özellikle kalan süreyi Bağkur üzerinden isteğe bağlı ödeme yaparak Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir mi? Ö. D.

Sayın okurum, öncelikle babanıza geçmiş olsun, size de sabırlar diliyorum. Babanız 15.08.1987 memuriyet başlangıcı ile 50 yaşında yani 03.03.2017 günü emekli olabilir. Bu arada babanız sanırım askerliğini memuriyet süresi içinde yapmış. 50 yaş kuralı, askerlik süresini ödemişse veya yedek subay olarak yapmışsa geçerlidir. Askerliği ödememişse veya yedek subay olarak yapmamışsa 51 yaşında emekli olabilir.

İSTEĞE BAĞLI BAĞ-KUR'LU OLSUN

Babanızın gerek 50, gerek 51 yaşında 5434 sayılı TC Emekli Sandığı'ndan emekli olabilmesi için prim ödeme süresinin de 25 tam yılı (9000 gün) doldurması şarttır. Halen askerlik süresi dahil 24 yıl 2 ay prim ödeme süresi olabiliyor. Bu arada babanız hüküm giymeden evvel memuriyette açığa alınmışsa, açıkta geçen sürelerinden her ayı 15 gün sayılır. Açıkta geçen süresi yoksa 24 yıl 2 ay doğru bilgidir. Bütün bu varsayımlara göre emeklilik için gereken 25 yılı tamamlamak için kalan eksiğini isteğe bağlı Bağ-Kur kapsamında ödeme hakkınız var. Bu arada isteğe bağlı SSK zaten yok, isteğe bağlı Emekli Sandığı ise babanız için geçerli değil, geçerli olsaydı bile tavsiye etmezdim.

Babanız için en yakın SGK'ya gidip isteğe bağlı sigortalılık talep dilekçesi alın, doldurun ve babanıza imzalatın. En yakın PTT'ye gidip, babanız adına en yakın SGK'ya APS ile veya taahhütlü postayla gönderin. Sonra da her ay isteğe bağlı Bağ-Kur primlerini bankaya gidip ödeyin. Memuriyet, askerlik ve isteğe bağlı Bağ-Kur toplamında 9000 günü (25 tam yılı) tamamlayınca da isteğe bağlıdan çıkış dilekçesi verin. Fazla süre ödemeniz işinize yaramaz.

ÖDEME RAKAMINIZ EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLEMEYECEK

Bu arada isteğe bağlı Bağ-Kur'lular her ay ödeyecekleri rakamı da kendileri belirlerler. Ödemeyi belirleyecek rakam en az asgari ücret (837 TL) ve en fazla da asgari ücretin 6.5 katı olan 5440 TL arasındadır. Bu ikisi arasında dilediğiniz bir rakamı da tercih edebilirsiniz. Hangi rakamı tercih ederseniz edin, aylık ödeme rakamı bunun yüzde 32'sidir. Mesela asgari ücreti seçerseniz, 832 x 0.32= 268 TL aylık prim ödemeniz gerekir. İsteğe bağlı Bağ-Kur'a 3.5 yıldan (42 aydan) az prim prim öderseniz de babanız memuriyetten yani TC Emekli Sandığı'ndan emekli olacak.

Bağkur'a ister yüksek, ister düşük ödeyin, Emekli Sandığı'ndan alacağı maaş değişmeyeceğinden en düşükten ödemenizi tavsiye ederim. Yüksek para ödemeyin, ama farkını da bilin diye söylüyorum. Babanız BağKur'a prim ödeme süresi içinde vefat eder veya malul kalırsa Emekli Sandığı'ndan değil, Bağ-Kur'dan maaş bağlanacağından bu sefer Bağ-Kur'a ödenecek rakamlardan maaş bağlanır. Bu nedenle de prim ödeme rakamı önemli olur. Özetle, ölmez veya sakat kalmazsa Emekli Sandığı'ndan, ölür veya sakat kalırsa Bağ-Kur'dan emekli aylığı bağlanır.

Kaynak : Ali Tezel Bloomberg HT

E-Devlet - SSK Sorgulama