MEB Bakanı Ömer Dinçer yeni eğitim sisteminde derslik yapma ile ilgili konularda bundan böyle modern yöntemler kullanılacağını söyledi.
MEB Bakanı Ömer Dinçer, Şişli Belediyesince ilçede yaptırılan 27 okulun, Selahattin Eyyubi İlköğretim Okulu'nda yapılan resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada yeni eğitim sisteminde derslik ihtiyacının giderilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Dinçer, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla ilgili, ''Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz eğitim sisteminde yeni sorunlar çıkarmaksızın bu kanunun öngördüğü değişikliklere uyum sağlayacak potansiyele sahibiz.
Bu açıdan halkımız rahat olmalı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kapasitesine ve potansiyeline güvenmeli'' dedi.
OKULLAŞMA ORANI
Okul öncesi eğitim için derslik ihtiyacı yaşanmayacağını belirten Bakan Dinçer, ilköğretimde yüzde 100'e varan okullaşmaya sahip olunulduğunu söyledi.
Orta öğretimde derslik sıkıntısının halen olduğunu ve eğitimin 12 yıla zorunlu olarak çıkmasıyla derslik ihtiyacının artacağını kaydeden Bakan Dinçer,
''Önümüzdeki yıldan itibaren ilköğretimden orta öğretime geçişte yüzde 100 okullaşmayı sağlayacağız ama tüm orta öğretim alanında yüzde 100 okullaşmaya ulaşma süremiz 4 yılı kapsayacak'' ifadesini kullandı.
Bakan Dinçer, ''4+ 4+ 4 diye isimlendirdiğimiz kanun sebebiyle okulların yeterli olup olmayacağıyla ilgili ciddi tartışma gündeme geldi. Bir başka ifade ile 'yeni eğitim yapısı içinde acaba okullarımız ve derslik sayımız bizlerin ihtiyacına cevap verecek mi, ne kadar dersliğe yeniden ihtiyaç olacak?' tartışmaları yapıldı.
Dersliğe bizim şimdi de ihtiyacımız vardı. 4 4 4'den sonra başka bir ifadeyle eğitimin 12 yıl zorunlu hale getirilmesinden sonra da yine dersliğe ihtiyacımız olacak. Artık derslik yapma ile ilgili konularda farklı ve çok daha modern yöntemler kullanmaya başlıyoruz.'' dedi.
Bugüne kadar derslik açığının kapatılmasında devletin kaynaklarının kullanıldığını ve buna hayırseverler ile belediyelerin de katkılarının bulunduğunu anlatan Bakan Dinçer,
''Bütün bunlara rağmen, biz eğitimle ilgili daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. İki yeni yöntemi uygulamaya koyacağız. Onlardan bir tanesi kiralama yöntemi olacak. Diğeri de kamu özel ortaklığı. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerde okul yapabilmek için arsa sıkıntısı var'' dedi.
"MODERN DÜNYANIN FİNANSMAN YÖNTEMLERİNİ EĞİTİMDE DE UYGULAYACAĞIZ"
Bakan Dinçer, eğitimdeki fiziki altyapının tamamlanması için yeni yöntemleri de uygulamaya başlayacaklarını anlatarak, okul kiralama ve kamu özel ortaklığı yöntemleriyle okul ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi.
Bakan Dinçer, arsa olduğu yerlerde kamulaştırma bedellerinin çok ağır olduğunu ve bu bedellerin ödenemediği için de okul yapılamadığını ifade ederek, dolayısıyla bu tür yerlerin okula dönüşmesi için kiralama yöntemini kullanacaklarını ve o arsaların sahiplerinin okul yapmaları durumunda bu okulların kiralanacağını belirtti.
Diğer bir yöntemin de kamu özel ortaklığı olduğunu anlatan Bakan Dinçer, bu sistemle eğitim kampüsleri yapmayı planladıklarını böylece, çok sayıda okulun bir arada yapabileceğini ifade etti.
Bakan Dinçer, bu kampüsleri de iş adamlarının ya da müteahhitlerin yapacağını ve onlardan kiralama yoluna gidileceğini belirterek, artık modern dünyanın uyguladığı finansman yöntemlerini eğitimde de uygulayacaklarını, bunun hukuki zeminini de kurguladıklarını söyledi.
Tüm Türkiye çapında ''Okullar Hayat Olsun'' projesi başlattıklarını anımsatan Dinçer, okulları öğretmenlerin ve öğrencilerin kullandığı fiziki mekanlar olmaktan çıkarıp mahallelilerin hizmetine açtıklarını dile getirdi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname