Diş Yaralanması ; Diş Yaralanması: Ne Yapmalıyım? Tedaviye ihtiyacım olup olmadığını nasıl bilebilirim? Her türlü ağız travmasında olduğu gibi, tedavi gerekip gerekmediğini belirlemek için derhal diş hekiminize danışın Diş hekiminiz, etkilenen bölgeyi muayene eder ve gerekirse röntgen çeker.
Kırık, çatlak veya aşınmış dişten dolayı ağrı çekiyorsanız, reçetesiz satılan ağrı kesicilerden alabilirsiniz. Mümkünse, dişinizin kırılan parçasını yanınıza alın ve diş hekiminize götürün. Diş yaralanma sonucunda tamamen yerinden çıkmışsa, mümkün olan en kısa sürede dişi diş hekiminize götürün. Çıkan dişi reimplantasyon adı verilen bir prosedürle yerine yerleştirmek mümkün olabilir.
Diş hekimi Nasıl Bir Tedavi Uygular?
Parçası kopmuş diş -Ağrı yoksa ve kopan parça küçükse, dişin tedavi edilip edilmeyeceğine, edilecekse ne zaman ve nasıl tedavi edileceğine dair karar size aittir. Parçanın boyutuna göre, düzleştirilebilir veya görünüm olarak düzeltilebilir. Diğer seçenekler, kaplama, kuron ve dolgudur. Diş hekiminizden bu seçenekler konusunda bilgi isteyin. Dolgu veya yapay diş kırılırsa, değiştirilmesi gerekir.
Çatlak veya kırık diş - Çatlak veya kırık dişler, başka hasar meydana gelmeden mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. Kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gerekebilir. Çatlak diş minesini veya dentini etkilemişse, genelde en iyi tedavi kuron uygulamasıdır. Çatlakların her zaman görünür olmadığını, hatta röntgende bile görünemeyebileceğini unutmayın. Semptomlar, çiğneme esnasında ağrı, soğuk ve sıcak gıda ve içeceklere, havaya karşı hassasiyeti içermekle birlikte, koşul zamanla daha belirgin bir hal alabilir.
Fırlamış dişler -Dişin başarılı bir şekilde yerine takılması için, mümkün olan en kısa sürede yuvasına tekrar reimplante edilmelidir. Geçen her dakika, diş kökünde daha çok hücrenin ölmesi demektir. Mümkünse, dişinizi sadece suyla çalkalayın, dişi yerine koyun ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimiye gidin. Kök, sadece kuronundan tutulmalı ve kurumasına müsaade edilmemelidir. Başarılı olması için reimplantasyonun ilk 30 dakikada yapılması gerekir, ancak iki saate kadar başarı ihtimali yüksektir. Diş hekiminizin dişin stabilize edilmesinden sonra bir - iki hafta içinde kanal tedavisi yapması gerekebilir.
Diş hekimi tarafından çekilsin, ya da kazara çıkmış olsun daimi olarak kaybedilen dişlerin yeri doldurulmalıdır. Burada amaç, çiğneme ve konuşma gibi problemleri, diğer dişlerin yer değiştirmesini ı, tek taraflı çiğnemenin yol açabileceği Temporo Mandibular eklem (TMJ) bozukluklarını ve çene kemiğinin zayıflamasını önlemektir. Kaybedilen dişlerin yerine köprü, protez ve implant yapılabilir.
Çene kırığı -Sizin veya birinin çenesinin kırıldığından şüpheleniyorsanız, yerinden oynatmayın. Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalıdır. Şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalıdır. Derhal bir hastanenin acil servisine gidin veya diş hekiminizi arayın.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname