Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyo
DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.
BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.
DSÖ'ye göre, Meksika'da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.
“Domuz gribi virüsü nasıl bulaşır?” şeklindeki soruya karşılık verilen yanıtta, insanların domuz gribini genellikle enfekte olan domuzlardan aldığı ve şu andaki salgında insandan insana bulaşmanın olduğunun düşünüldüğü kaydedildi.
İnsandan insana bulaşmasında, yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmanın önemli rol oynadığı belirtildi.
“Domuz eti ve domuz ürünleri yemek güvenli mi?” başlığının yer aldığı kısımda, domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına ilişkin bulgunun olmadığı ve virüsün, 70 derece ısıtılınca öldüğü bildirildi.
“Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edeceğim. Neler yapmam gerekir?” şeklindeki soru şöyle yanıtlandı:
“Hastalık şu ana kadar Meksika, ABD, Kanada ve İspanya'da görüldü. Son 2 hafta içinde hastalığın görüldüğü ülkelere ziyarette bulunduysanız ve başta 38 derece'den yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta kırgınlık, ağrı, kusma, ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Böyle belirtilen sadece grip ya da domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Bu durumları ayırt edebilmek için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.”
Uluslar arası seyahata çıkanların hastalıktan korunması için yapmaları gereken unsurların yer aldığı bölümde ise halen Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin, seyahatin ya da ticaretin kısıtlanmasının gerekmediğini bildirdikleri ifade edildi.
Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerektiği bildirildi.
En etkili önlemin “el yıkama” olduğuna dikkat çekilen bölümde, öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılması ve mendilin atılması, elin sabunlanması gerektiği belirtildi.
Alkol bazı el dezenfektanlarının da kullanılabileceği anlatılan bölümde, hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünde hasta kişilerle temastan kaçınmanın iyi bir korunma yöntemi olacağı kaydedildi.
Genelgede, kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmanın, buradaki virüslerin eller yoluyla yayılmasına neden olabileceği ve bol sıvı tüketerek, iyi beslenmenin önemli olduğu vurgulandı.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname