E Kimlik'te Son Aşamaya Gelindi

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
E-kimlik kartları için pilot bölge seçilen Bolu'daki uygulama tamamlandı. E-kimlik kartları üç yıl içinde tüm vatandaşların kullanımına sunulacak.

TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge sürecini tamamlandığı akıllı kimlik kartları pilot bölge seçilen Bolu’da kullanılmaya başlandı. Uygulama süresinin sona ermesi ile bir yıllık geçiş süresinin ardından üç yıl içinde tüm yurtta kullanılmaya başlanacak. E-kimlik kartları ile birlikte Türkiye'de pek çok hizmette ''tek kart-tek şifre dönemi'' başlayacak. E-devlet kapsamındaki işlemler yeni kimlik kartlarıyla yapılabilecek. Ayrıca akıllı kimliklerle e-imza atılabilecek, ATM'lerden paraçekilebilecek. E-kimlik kartları pasaport olarak da kullanabilecek.

Elektronik kimlik kartlarının Bolu'daki pilot uygulamasının sona ermesiyle, e-dönüşüm için süreç belirlendi. Türkiye İcra Kurulu'nun alacağı kararla bir yıllık geçiş sürecinin ardından üç yıl içinde tüm Türk vatandaşları akıllı kartları kullanabilecek. Tek kartla bir çok işlem yapılması vatandaşların işlerini hızlı bir şekilde halletmesini sağlayacak.

TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'de tamamen Türk mühendislerin 5 yıllık Ar-Ge çalışmalarında son aşamaya gelindi. TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesinde akıllı kimlik kartlarının tanıtımı yapıldı. TÜBİTAK e-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, gazetecilere kartla ilgili bilgi verdi. Yapılan sunumda, elektronik kimlik kartlarının Ar-Ge alt yapısı hakkında bilgiler verildi.

Adalıer, günümüzde kullandığımız nüfus cüzdanı uygulamasına 1976'da geçildiğini belirtti. 3 yıl içinde tamamen uygulamaya başlayacak olan elektronik kart sistemiyle yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projesi olan e-kimlik projesinin, 2006 yılında TÜBİTAK BİLGEM UEKAE tarafından başlatılan ar-ge çalışmaları, pilot uygulama ve yaygınlaştırma çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi.

Ar-Ge faaliyetleri sonunda, TC Kimlik Kartının görsel tasarımı ve güvenlik tedbirleri ile ilgili aşmalar tamamlandı. Adalıer, ayrıca kartın güvenliği için özgün bir akıllı kart çipi ve milli akıllı kart işletim sisteminin (AKİS) de geliştirildiğini aktardı.

Standart kart okuyucularla kullanılması planlanan kartların, kamusal kullanım amacıyla Güvenli Kart Erişim Cihazlarının da bu süreçte geliştirildiğini anlattı.

PİLOT UYGULAMADA NELER YAPILDI?
Bolu’da yapılan pilot uygulama hakkında bilgiler veren Adalıer, 60 nüfus memuruyla 220 bin akıllı kimlik kartının tüm şehirde dağıtıldığını belirtti.

Bolu’da 498 köyün 287'sine mobil kayıt ünitesiyle gidilerek çalışmalar yapıldı. Kart üzerinde gerekli tüm iyileştirmelerin de yapılarak kimlik kartının yeni versiyonlarının bu süreçte çıkarıldığını söyledi.

Adalıer, TÜBİTAK akıllı kimliklerle ilgili tüm Ar-Ge sürecini tamamladı. Türkiye İcra Kurulu kartın ilk etapta bir ilde, sonra 7 bölgeden seçilecek birer ilde ve yurt dışında iki noktada kullanılmasına karar verdi.

Oktay Adalıer, bir yıllık geçiş sürecinin ardından 3 yılın sonunda tüm Türk vatandaşlarının akıllı kartları kullanmaya başlayacaklarını belirtti.

PEMBE VE MAVİ, AYRIMI OLMAYACAK
Vatandaşlar akıllı kartları nerelerde kullanabilecek? Vatandaş akıllı kartla elektronik ortamda kimlik doğrulama yapılabilecek. TC Kimlik kartıyla tek kart-tek şifre uygulanacak. Hastane, banka, noter, internet, kredi kartları hariç master ve visa kartı gibi çeşitli alanlarda kullanılabilecek. E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden akıllı kimlik kartıyla güvenli şekilde erişilebilecek. Bilgisayarlar üzerindeki kart okuyuculardan ya da taşınabilir kart okuyucuları aracılığıyla erişim sağlanacak. Bu kartlarla kimlik sahteciliği yapılamayacak. Kötü niyetli kişiler nedeniyle vatandaş mağdur olmayacak. Kimlik kartıyla e-imza kullanılabilecek. Vizesiz gidilen ülkelerde pasaport olarak geçecek. Yani elektronik pasaport özelliği taşıyacak. Sadece vize gerektiren ülkeler için elektronik pasaport alınacak.

HAK SAHİPLİĞİ DENETİMİ
TÜBİTAK e-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, elektronik kimlik kartıyla kurumlara çeşitli yenilikler geleceğinden sözetti.

''Hizmet veren kurum, hizmeti alan vatandaştan emin olacak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolaylaşacak. Sosyal güvenlik, sağlık, sigorta ve bankacılık gibi alanlarda sahte kimlikler nedeniyle yaşanan usulsüzlük ve mali kayıplar azalacak. Kamu kurumlarının vatandaşa sunduğu hizmetlerde e- kimlik kullanılması, elektronik iş süreçlerini kısaltarak bürokrasiyi azaltacak. Güvenli kişi doğrulaması sağlanacak. Bu nedenle kurumların sunduğu elektronik hizmetlerin kalitesi artacak. Bu sayede vatandaş kuruma gitmeden birçok işini elektronik ortamda çözecek. Bu da zaman tasarrufu sağlayacak.

TÜBİTAK e-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, ''Elektronik kimlik kartı alternatifi olmayan bir uygulama olacak. Bu sistem e-devlet açılımında vatandaşın kurumlara kolay ulaşmasını ve gizliliğin korunmasını sağlayacak'' diye konuştu.

AKILLA HANGİ SORULAR VAR
E-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, sistemle ilgili soruları da yanıtladı. ''Vatandaşın tüm bilgileri kart üzerinde yüklü olacak. Vatandaş hangi bilgisinin nerede görülmemesi gerektiğine kendisi karar verecek mi'' şeklindeki bir soru üzerine Adalıer, ''Kişisel bilgilerin korunmasıyla ilgili kanun tasarısı kpsamında devlet kurumları e-devlet uygulamalarını bu karta aktaracak. O kurumun mevzuatı çerçevesinde vatandaşın izni dahilinde bilgiler çıkacak'' yanıtını verdi.

Kartların nerede basılacağı da Adalıer’e soruldu. Türkiye'de 5 yerli firma kart basımı yapıyor. TÜBİTAK projenin sadece Ar-Ge çalışmalarından sorumlu. Ancak yerli firmaların ihaleye girmesini bizde isteriz. Şu an kullanımdaki akıllı kartların çipinden mürekkebine kadar her şeyi Türk endüstrisi üretimidir.

KOPYALANMASI MÜMKÜN MÜ
Oktay Adalıer, “Kartın kopyalanma riskine karşı koruyucu önlemler alındı. Bu nedenle kartın kopyalanması mümkün değil”

Adalıer, ''Trafik kazası geçirerek şuuru kapalı vatandaşın kartı nasıl kullanacak'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bu senaryo Sağlık Bakanlığı için uygulanacak. Böyle durumda kullanmak üzere bakanlığın nüfus müdürlüğü tarafından verilmiş bir sertifikası olacak. Sağlık Bakanlığı bu kartı tüm okuyucularında taktığında onunla ilgili bilgiler çıkacak. Bu durum onaylandığında hastanın şeker, tansiyon durumu, kullandığı ilaçlar ve kan grubu gibi sınırlı acil kritik bilgileri karta yüklenecek. Sağlık Bakanlığının altyapıyı hazırlayarak bu bilgileri karta yükleyecek. Vatandaş, muayene olduktan sonra tüm bilgileri hastanenin güvenli kart okuyucularında doğrulanacak ve sürekli güncellenecek''

Adalıer, damar ve parmak izi kontrollerinin ise güvenlik ve nakit transferi gibi durumlarda kullanılacağını bildirdi. Bu özellik karta yüksek güvenlik sağlayan özelliklerin başında geliyor.

Tahminler doğrultusunda önümüzdeki 30-50 yıl boyunca akıllı kimlikler kullanılacak. Sistemin altyapısının Türkiye'de oluşturulması önemli bir gelişmedir.  Devletin sisteme entegre edilecek her konuyu Tübitak’a ilettiklerinde yeni versiyonlarını çıkarmak için çalışmalar yapılacak.

Yeni kimlik kartları başkasının yerine sınava girmelerin de önüne geçilmesini sağlayacak. Akıllı kartlar stadyumlara girerken olay çıkaranların tespit edilmesini de kolaylaştıracak. Kartın okutulmasıyla kişinin orada olup olmadığı da kolaylıkla anlaşılacak. Okullarda öğrenci kartını okutarak geçince yoklama uygulamasına gerek kalmayacak. Uygulamalar daha da örneklendirilebilir.

Oktay Adalıer, akıllı kimlik kartlarına damar ve parmak izinin yanında avuç içi damar izi ile iris tanıma özelliklerinin eklenmesi çalışmalarının olduğuna da dikkat çekti.

E Okul - E Devlet - SSK Sorgulama - Milli Piyango