Emeklilik için 3600 gün prim ödeyip 60 yaşı beklemeniz gerekir

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Soru: 11 Kasım 1959 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Ekim 1998 olup, bugüne kadar 2334 gün prim ödemem var. Ödemem gereken prim gün sayısı ve emeklilik yaşım kaç? Abdulkadir NAR Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 1266 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 11 Kasım 2019 da emekli olabilirsiniz.

Prim borçlarına af çıkmadı

Soru: SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının cezaları ile gecikme zamlarının kaldırılacağı ve sadece anaparanın ödeneceğine dair kanun çıkarılacağı söyleniyordu. Bu kanun yürürlüğe girdi mi? NUMAN Cevap: Zaman zaman af söylentileri çıkar. Belirttiğiniz gibi prim borcunun gecikme cezası ve gecikme zammını kaldıran ve prim aslının tahsilini öngören bir yasa çıkmadı.

Ancak, sosyal güvenlik destek primlerinin yeniden yapılandırılmasına dair kanun çıktı. Destek primi borcu olanlardan en geç 31 Mayıs 2013’e kadar yapılandırma başvurusu yapanların; prim borçlarına işletilen gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek. Yerine enflasyon oranında gecikme zammı hesaplanacak. Prim borçları ve enflasyon oranında hesaplanan gecikme zammı, 36 ayda 18 eşit taksitte ödeyebilecek.


Şifresiz SGK hizmet dökümü nasıl alabilir


SGK’nın verdiği bilgi de bizim verdiğimiz bilgi de doğru

Nisan 1993 meslek lisesinden sigorta girişim var. Şu an sigortalı olarak çalışıyorum. 2900 gün prim ödemem var. SSK’nın sitesinde 5750 günde emekli olacağım belirtiliyor. Siz Posta Gazetesi’nde 1 Haziran 1999’da sigortalı olan arkadaşa 3600 gün demişsiniz. Hangisi doğru? 5750 gün mü? Yoksa 3600 gün mü? Bilgi verirseniz sevinirim.  Murat DAĞCI

Cevap:
 Meslek lisesinde okuduğunuz dönemde yapılan sigorta muhtemelen staj sigortasıdır. Staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Çünkü staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmez. Ancak bu dönemde alınan sigorta sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. Sigorta başlangıç tarihi kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen gündür. SGK’nın internet sitesinde 5750 günle emekli olabileceğiniz belirtildiğinde göre, adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına 24 Mayıs 1994 ile 23 Kasım 1995 arasındaki bir tarihte prim ödenmiş olmalı. Sadece prim ödeme gün sayısı ile emekli olunmuyor. Prim yanında sigortalılık süresi ve yaş şartı da aranıyor. Başlangıç tarihinize göre iki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şarlarına tabi olarak.

Toplam 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2032 de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 2) 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de toplam 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2037’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sorunuzda belirttiğiniz okura verdiğimiz cevaptaki gibi siz de 3600 günle emekli olabilirsiniz. Tabii ki prim dışındaki yaş şartını da sağlamanız şartıyla. Sonuç olarak SGK’nın sitesinde verdiği bilgi de bizim okurumuza verdiğimiz bilgi de doğru.

SGK İstanbul İl Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutladı


Sosyal güvenlik bilincini artırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Sosyal Güvenlik Haftası (13-19 Mayıs), SGK İstanbul İl Müdürlüğü’nün Cemile Sultan Korusu’nda düzenlediği bir resepsiyonla kutlandı. Siyaset, bürokrasi, basın ve iş dünyasının ilgi gösterdiği başarılı resepsiyonu düzenleyen İl Müdürü Murat Göktaş ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyor, ülkemizin Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutluyoruz.

Vergi indirim hakkı alıp emekli olabilirsiniz 

Soru: 1 Mayıs 1974 doğumluyum. 10 Ağustos 1995 tarihinde eski adıyla iş ve işçi bulmadan yüzde 40 sürekli raporlu olarak işe başladım. Ve sürekli çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Bilgilendirirseniz sevinirim. Melen DEMİR Cevap: Vergi indirimi alıp almadığınızı bildirmemişsiniz. Engelli hakkıyla erken emekli olabilmek için vergi indirim hakkı almanız gerek. Vergi indirimi alırsanız emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla sizin gibi 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan engellilere tanınan 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Ve aranan şartları sağladığından istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Anneniz Bağ-Kur’dan daha erken emekli olabilir

Soru: Annem 2000 yılında Bağ-Kur’lu oldu. Bağ-Kur’da bir müddet çalıştıktan sonra ayrıldı. İsteğe bağlı SSK’lı oldu. Toplam iş günü 3800. 1954 doğumlu. Ne zaman emekli olabilir, hangi şartlara bağlı?  Nazmiye TAŞÇI Cevap:Anneniz Bağ-Kur’dan daha erken emekli olabilir. Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayılıyor. Anneniz isteğe bağlı olarak 1600 gün daha prim ödeyerek 3800 gün olan primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir (Ara vermeden prim öderse Kasım 2017’de).