İstihdam paketi eski teşviki işveren lehine arttırdı
Çalışma Bakanı Ömer DİNÇER tarafından açıklanan ve 2011 yılında uygulanmaya başlanılacağı ifade edilen istihdam paketine göre, 18-29 arası erkek ve tüm bayanların işe alınması halinde 3 yıl boyunca asgari ücret üzerinden işveren prim miktarı (ayda 150 lira) alınmayacakmış ama bu uygulama zaten 2008'den beri değişik şekilde uygulanmaktadır.
2008'den beri devam eden uygulamaya göre,
§18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile kadınların istihdamını teşvik amacıyla uygulanan prim indirimi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
Bu kapsamda; yeni işe alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki gençlere ait SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
Buna göre, kadınlar ve gençlerin, işverene ait sigorta priminin;
- 1. yıl için yüzde 100'ü, (150 lira)
- 2. yıl için yüzde 80'ini, (120 lira)
- 3. yıl için yüzde 60'ı, (90 lira)
- 4. yıl için yüzde 40'ı, (60 lira)
- 5. yıl için yüzde 20'si (30 lira) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor.
Yeni gelecek uygulama ise süreyi 3 yıla indirim her ay ve her yıl için yüzde 100'ünü (150 lirasını) karşılayacaktır.
Sosyal Güvenlik "Kara Delik" diyenlere duyurulur
Sosyal Güvenlik Bütçesine, genel bütçeden para aktarma işine kara delik diyenlere bir çift sözüm var. Sosyal Güvenlik Bütçesinin gelir kısmı işverenlerin ödedikleri primlerden, gider kısmı ise emekli, dul ve yetim aylıkları ile sağlık giderlerinden oluşur. Sosyal Güvenlik kara delik diye emekliye, dula, yetime verilen paraları kısmak isteyenler, aynı bütçeden işverenlere, sermayeye para aktarılıp, sosyal güvenlik bütçe açığının artması ile ilgili düzenleme yapıldığında seslerini çıkarmayıp, ellerini oğuşturmaktadırlar. Hadi, bakın sosyal güvenlik bütçesinin gelir kısmından 2 milyarı sermaye kesimine aktarıyorlar yani genel bütçeden 2 milyar daha fazla sosyal güvenlik bütçesine aktarılacak sesinizi çıkarsanıza.
30 yaşından büyük erkeklere kim iş verecek?
Gençlere iş vereceğiz diye 30 yaşında büyük işçi işe alan işverenlere teşvik vermeyeceksiniz. Yani diyorsunuz ki, 30 yaşından büyük ve asgari ücretin üzerinden ücret alan tecrübeli erkekleri işten çıkarın yerlerine, 18-29 yaş arası genç ve acemi işçileri asgari ücret ile işe alın. Bu yetmez biz de size bu işi yaptınız diye işçi başına 150 lira sermaye aktaracağız. Peki o zaman evli, çocuklu ve ev geçindirmek zorunda olan 30 yaşından büyük erkeklere kim iş verecek? Üstelik bu da yetmez biz hepinizi 65 yaşında emekli edeceğiz diyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
Reformun hataları da düzeltiliyor
2 inci yılı bitip 3 üncü yılına giren 5510 sayılı Kanun aşağıdaki hataları da düzeltiliyor.
- İşçiler bir yıl içinde bir ayı geçmeyen ücretsiz izin alırsa sağlık sisteminden yararlanabilecek. Kanuna göre bu ay için GSS primi ödemesi gerekiyordu.
- Mevsimlik tarım ve orman işçileri de sosyal güvenlik kapsamına alınıyor. Halen bu kişiler sosyal güvenlik kapsamında değil ve işverenleri de bunları SGK'ya bildirip prim ödemiyorlardı. Artık ödeyecekler.
- Kısmi süreli çalışanlara eksik kalan sürelerini borçlanma hakkı geliyor. SSK'lı olup da ayda 30 günden az çalışanlar 30 günden eksik kalan sürelerini kendileri Bağ-Kur'lu gibi ödeyebiliyorlardı. Bu ise emekliliklerinin Bağ-Kur'dan olması tehlikesi yaratıyordu. Şimdi bu süreyi yurtdışı gibi borçlanma hakkı getirilmesi de olumludur.
- Zorunlu GSS 1.1.2012 ye erteleniyor
Trafik kazalarında sorun çözülüyor
Öte yandan, Sayıştay Kararı ile trafik kazası sonrası meydana gelen sağlık giderlerini SGK ödemem diyor ve mağduriyetler yaşıyordu biz bunu "Trafik Kazası geçirdiyseniz, ağaçtan düştüm deyin" diyerek dikkat çekmiştik.
Yani, 18-29 yaş arası erkek ve yaşına bakılmaksızın kadınları işe alan işverenlerin bu işçileri için 3 yıl boyunca, asgari ücret tutarı üzerinden işveren SGK prim tutarı 3 yıl boyunca ödenmeyecek. Bunun maliyeti ise 2 milyar lira kadar olacakmış. Yani, sosyal güvenlik bütçesinden sermaye kesimine 2 milyar lira kaynak aktarılacak.