SORU : Ali bey merhaba babam 1981 yılının ocak ayında 7000 küsur gün üzerinden emekli oldu, 2012 yılının mayıs ayında babamızı kaybettik. Ben, abim ve ablam evliyiz. Babamın 1981′den 2000 yılına kadar hakettiği intibak farkı biz varislerine ödenir mi?
Çünkü babamın hak edipte alamadığı zam farkı ne olacak niye biz varislerine ödenmiyor sizce de kazanılmış bir hak yok mu? Ayrıca annem de vefat ettiği için aylık alan yok babamın hakettiği ve yıllarca ödenmeyen zam farkı ne olacak, niye devlete kalıyor? Kendi alacakları olduğunda kuruşuna kadar hesaplıyorlar. Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Berkant YILDIRMAK
HAK SAHİBİ OLMAYANA VERASETLE AYLIK VE İNTİBAK ÖDENMEZ
CEVAP : Sayın okurum, sosyal güvenlik hukuku ayrı miras hukuku ayrıdır. Miras Hukuku gereğince vefat eden babanızın mal varlığına mirasçı olursunuz. Sosyal Güvenlik hukukunda ise hak sahibi terimi vardır ve hak sahipleri eşler ile şartları taşıyan kız ve erkek çocuklardır. Anneniz vefat ettiğinden hak sahibi değil, sizler de evli olduğunuzdan hak sahibi değilsiniz bu sebeple babanızın hiç hak sahibi yok. Hak sahibi olmadığından babanızdan kalan aylığı kimse alamaz ve intibak farkını da kimse alamaz.
SORU : Sayın Tezel, 1968 doğumluyum. Sigorta girişim 21.06.1982. Toplamda 5.300′e yakın ödenmiş prim günüm var. 1987-1988 arası memurluğum var. Emekliliği hak etmiş gibi gözüküyorum ama hali hazırda kurum hemşiresi olarak çalışmaktayım.
Aylık primlerim brüt 3000 TL üzerinden ödeniyor. Emekli olmayı hak ettiğim halde çalıştığım için herhangi bir hak kaybım oluyor mu? Bugün emekli olsam maaşım ne olur? SGK’dan emekli olmak mı benim için avantaj, yoksa memuriyete geçip emekli olmak daha avantajlı olur? Önerileriniz rica ediyorum. Saygılarımla…
Münevver ÖRENÇ
EMEKLİLİK KİŞİNİN TALEBİNE BAĞLIDIR
CEVAP : Sayın okurum, verdiğiniz bilgilere göre SSK ve memuriyet toplamında SSK’dan emekli olmaya hak kazanmışsınız ama ne zaman bu hakkı kullanacağınıza siz kendiniz karar vereceksiniz. Ne kadar emekli aylığı alacağınızı hesaplayabilmem için 1990 ve sonraki yılların yıl ve yıl yıllık kazançları ile toplam gün sayılarınızın dağılımını da bilmem gerekir. Veya siz kendiniz www.sgk.gov.tr den alacağınız emekli aylığını hesaplayabilirsiniz.
Kayıp ve kazançlarınıza gelince, mesela bugün emekli olsaydınız size aylık 1500 lira emekli aylığı bağlanacak olsaydı siz her ay bu 1500 lirayı almıyorsunuz. Buna karşın da ayda 3000 lira üzerinden adınıza prim ödendiğinden de ilerde alacağınız aylık ayda 5 lira artıyor olsun. Almadığınız 1500 lira emekli aylığı bu aylık 5 liralık artışlarla 25 yılda ancak zararınızı karşılarsınız.
Tavsiyem emekli olup aynı yerde veya başka yerde benzer kazançla çalışabilecek durumdaysınız emeklli olun hem aylığınızı alın hem de ücretinizi. Değilse yani emekli olunca burada ayda 3000 brüt ile çalışamam piyasada da benzer rakamlarla iş bulamam diyorsanız emekli olmadan çalışmaya devam edin. SSK’dan emekli olmak size daha avantajlı sakın memuriyete geçmeyin.
SORU : Bundan yıllar önce babam iş kazası geçirmiş. 79 günlük sigortası varmış. Şuan 180 TL civarında maaş alıyor. Para yatırarak prim gününü yükseltme duru mu var mı? Bir de babama Bağ-Kur’dan kağıt gelmişti, biz iligili yerlere gönderdik. Ankara’dan yazı geldi; “Aynı kurumdan iki defa emekli olamazsınız” diye. Babamın Bağ-Kur’dan emekli olma durumu var mı? Babam neden bu kadar düşük maaş alıyor? Bu durumlarda neler yapabiliriz nereye sorduysak, cevap alamadık yardımcı olursanız sevinirim. Sua GÖKÇE
İŞ KAZASINDAN SÜREKLİ GELİR ALAN PRİM ÖDEYİP AYRICA EMEKLİ DE OLABİLİR
CEVAP : Babanız iş kazası neticesi kaybettiği meslekte kazanma gücünün parasını alıyor ve yasa buna sürekli işgöremezlik geliri diyor. Babanızın aldığı aylık-gelirin numarası 8 ile başlar. Babanız ister SSK’dan ister Bağ-Kur’dan prim ödeyerek şartları tamamlayıp ayırca normal emekli de olabilir… Prim ödeyip emekli olsun. Emekli olunca çok olan rakamın tamamını az olanın yarısını alacak.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname