Emeklinin maaşı artacak

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
İki ayrı derneğin yürüttüğü çalışmalar ile bütün emeklilerin intibak alması gündeme geldi. Aynı şartlarla emekli olanların maaş farklılıkları giderilecek. Düşük maaşlar yükseltilecek.
2000 yılından önce emekli olanlara verilen intibak zamları, sonraki tarihlerde emekli olanlar için de umut oldu. Aynı şartlarda emekli olmalarına rağmen, farklı maaş alanların ücretlerini düzenleyen ilk intibaktan yaklaşık 2 milyon emekli yararlanmış ve 350 lirayı bulan zamlar almıştı. Türkiye Emekliler Derneği, 2000 ile 2005 yılları arasında emekli olanların da intibak ihtiyacı olmasından yola çıkarak bir çalışma başlatmıştı. Bu rapor Çalışma Bakanlığı'na teslim edildi.

Bu konudaki incelemeler devam ederken, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği de intibakın tüm emeklileri kapsayacak şekilde genişlemesi için bir başka çalışma başlattı. Bu çalışma ile de öncelikle 2000-2007 arasında emekli olanlar, ardından 2008 yılı sonrası emekli olanlar için bir maaş düzenlemesi öngörülüyor. Çalışma, aynı hizmete verilen farklı aylık bağlama oranlarının düzeltilmesini sağlayacak.

2006 ile 2008 yıllarında emekli olmuş ve tavan aylıktan pirim ödemiş olanların bile, maaş farklılıklarının olduğunu belirten dernek yetkilileri, "Bu uçurumların düzeltilerek, herkesin hak ettiği maaşı almasını amaçladıklarını" belirtti. Söz konusu süreç tamamlanırsa, milyonlarca emeklinin maaşına çeşitli miktarlarda zam yapılması gündeme gelebilecek.

ENGELLİ İŞÇİYE TEŞVİK GELİYOR

Hükümet, engellilerin hayata daha çok karışabilmesi için 'istihdam teşvikleri' üzerinde çalışmaya başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, daha önce iş yerlerinde yüzde 3 engelli istihdam etme şartının bulunduğunu hatırlatarak, "Yeni düzenlemeler sonrası yüzde 3'ten fazla engelli istihdam eden iş yerlerine vergi indirimi gibi teşvikler gelecek" dedi.

KADINA DAHA ÇOK İŞ İMKANI

10. Kalkınma Planı'nda, işsizliğin 2018 yılı sonunda yüzde 7.2, kadınların iş gücüne katılma oranının da yüzde 34.9 olması hedefleniyor. Plana göre, 2012 yılında yüzde 9.2 olan işsizlik oranının, 2018'de yüzde 7.2'ye çekilmesi hedefleniyor. Geçen yıl yüzde 50 olan iş gücüne katılma oranı, 2018 sonu itibarıyla 53.8'e çıkacak. Burada kadınların iş gücüne katılmaları da teşvik edilecek. Yüzde 29.5 olan kadının iş gücüne katılma oranının, yüzde 34.9 yükseltilmesi hedefleniyor. Buna göre, 2018 yılında istihdam oranı yüzde 49.9 olacak.

Kaynak: Takvim