ANKARA Sağlık Bakanlığı Mamak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, engellilere hizmet verecek "Engelli Kliniği" açıldı. Yönetici Başhekim Selda Demirköprülü, kliniğin açılışında yaptığı konuşmada, diş hastalıklarının, farklı sağlık sorunlarına yol açabildiğini, yaşam kalitesini bozduğunu ifade etti.
Demirköprülü, bu alanda da engelli vatandaşlara hizmet etmek için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, bugün itibarıyla engellilere ağız ve diş sağlığı ile ilgili sağlık sorunlarında hizmet vermeye başladıklarını söyledi.
Engelli hastaların daha kolay ve sorunsuz bir şekilde tedavi olabilmeleri için kliniğin, zemin katta kurulduğunu vurgulayan Demirköprülü, şunları kaydetti:
"Merkezimize başvuran engelli hastalarımızın sorunsuz bir şekilde tedavi olabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Engelli hastalarımız için engelli otoparkı, yürüme yolu, hastane içinde yardımcı olacak sesli yönlendirme cihazı ve Braille alfabeli yönlendirme levhaları bulunmaktadır. Ayrıca, işitme engelli hastalarımız için işaret dili bilen bir karşılama yönlendirme personelimiz görev yapmaktadır. Engelli tuvaletleri de engelli yönetmeliğine uygun olarak düzenlenmiş ve hastalarımızın kullanımına sunulmuştur."
-Genel anestezi altında tedavi imkanı-
Demirköprülü, zihinsel engelli hastalara genel anestezi altında tedavi olabilmeleri için Ulus Devlet Hastanesi ile protokol imzalandığına dikkati çekerek, "Bu uygulama ile merkezimize başvuran hastalarımız, hekimlerimiz ve hemşiremiz refakatinde Ulus Devlet Hastanesine götürülmekte ve Ulus Devlet Hastanesinin ameliyathanesinde, hekimlerimiz tarafından gerekli müdahale yapılmaktadır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra hasta sorunsuz bir şekilde evine bırakılmaktadır" dedi.
-Refakatçi personel imkanı-
Klinikte, diş dolgusu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, diş çekimi, hareketli tam ve bölümlü protez, sabit protez tedavileri (porselen kron) yapılabiliyor.
Merkezde, engelli hastalar için yeterli miktarda tekerlekli sandalye ve sedye bulunuyor. Giriş katında, sesli yön tarif ve eşlik personeli çağırma sistemi mevcut. Engellilere hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personeli temin edilebiliyor. Refakatçi personel, işitme engelli hastalara da işaret dili ile yardımcı olabiliyor. Ayrıca, görme engelliler için sesli yön tarifi yapma ve eşlik personeli çağırma sistemi bulunuyor.
Merkezden Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi (SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı), yeşil kart, resmi ve ücretli hastalar hizmetlerden yararlanabiliyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname