Esas hata sistemde bakanlık düzeltecek

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Bekâr genç kızın babasına gönderilen "Kızınız hamile" mesajında hatanın sistemden kaynaklandığını belirten Sağlık Bakanlığı mahremiyeti korumada eksikliklerin düzeltileceğini bildirdi

İki gündür sürdürdüğümüz hamilelik testi pozitif çıkanların kendilerine sorulmadan kayıt altına alınması yazımız sonrasında Sağlık Bakanlığı açıklama göndermiş ve diyor ki: "Bakanlığımız, kişinin mahremiyetini ihlal eden şahsi hataların üzerine gitmekte tereddüt etmeyecektir. Kişilerin bilgi güvenliğini ve mahremiyetini koruma hususunda hassas olan bakanlığımızın, sistemde bir eksiklik varsa, düzeltme konusunda gerekeni yapacağından da kuşku duyulmamalıdır."

Doğrudur GEBTSİS'te en kötü uygulama en baştaki durumdur. Gebelik testi yapan tüm laboratuvarlar kadına sormadan (kadının haberi bile olmadan) tüm gebe kadınları Sağlık Bakanlığı bilgisayarına girmektedirler. Burada kadınlara sormak ve izin verenlerin kişisel bilgilerinin bilgisayara yüklenmesi doğrusudur. Özel hayatın gizliliği bunu gerektirir. Bakanlığı da bu konuda tebrik etmek gerekir, hatalı uygulamaya son verip sistemi düzeltme gayretleri için.

KAHVEYİ ARAYAN HEKİM BİLE VAR
Babaya bekâr kızın hamile mesajı haberimizden sonra Sağlık Bakanlığı açıklama göndermiş ve diyor ki?
"Somutlaştırılamayan, gerçekliğini bilemediğimiz münferit bir iddia üzerinden, anne ve bebek ölümlerini azaltan gebe takip uygulamalarını hedef almak doğru değildir."
Ancak haberimizden sonra beni arayan okurlarımızdan birisi de (ismi yine bende saklı) şunları söyledi: "Babamın İstanbul'da kıraathanesi var ve 3 ay önce aile hekimi elemanı olduğunu söyleyen bir kadın defalarca kendisini arayıp 'Kızınızın gebelik aşısı var, hemen aile hekimliğine gelsin' demiş. Babama durumu nasıl açıklarım derken, annemin cep telefonu çaldı ve iyi ki telefonu ben açtım. Bana telefondaki kadın 'Kardeşim 3 aydır size ulaşmaya çalışıyoruz, gebelik aşınız var, gelin yoksa polisle getiririz' dediler. Ya telefonu benim yerime annem açsaydı. Annem ve babam ayrı yaşadığı için babama 'Hata etmişler, gebelik aşısı değil normal aşıymış 'diyerek durumu kurtarabildim."

TANRIKULU KONUYU MECLİS'E TAŞIDI

Gebelik testi sonuçlarının eş ve babaya SMS ile gönderilmesi Meclis gündemine de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu önergede "Sağlık Bakanlığı tarafından hamilelik testi yaptırmak için sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunanların bilgilerinin kaydedilerek bakanlığa bildirilmesi yönünde bir genelge yayınlanmış mıdır? Bu genelgenin tarihi, kapsamı ve yasal dayanağı nedir? Söz konusu uygulama Anayasa ve yasalarımıza aykırı değil midir?" sorularını yöneltti.

Tabip Odası, aile hekiminin adını istedi

Hamilelik testi pozitif çıkanların kendilerine sorulmadan kayıt altına alınması ve sonrasında Sağlık Bakanlığı'nca aile hekimlerine bildirilmesi konusuyla ilgili İstanbul Tabip Odası, genç kızın babasına cep mesajı gönderen aile hekiminin ismini istedi.
Amaçları meslektaşlarına ceza vermek ama bu durum hem genç kızın kimliğinin ortaya çıkmasına sebep olacaktı hem de iş yoğunluğu sebebiyle mesaj gönderen doktorun cezalandırılmasına. Bu sebeple hekimin kimliğini vermedim.
Ayrıca, aile hekimi talebim üzerine cep mesajı gönderdiği babayı da telefonla arayıp, "Hatalı mesaj göndermişiz, dikkate almayın" dedi. Öte yandan, amacım hamile genç kızın hayatını da korumak. Haberi yazarken bazı bilgileri de değiştirdim. Aile, haberdeki kızla kendi kızlarını özdeşleştirip "Demek doğruymuş" demesin istedim.