Esnaftan SGK eleştirisi 'Temsil edilmiyoruz'

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK)'nda esnaf ve sanatkarların temsil edilmediğini söyledi. Emekli olabilmek için aranan 9 bin iş gücünün 7 bin 200’e düşürülmesini isteyen Palandöken, esnaflardan sosyal güvenlik destek priminin kesilmemesini de talep etti.

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) 3. Olağan Genel Kurulu’na katılan Bendevi Palandöken, burada yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik konusunda esnafların mağdur edildiğini ileri sürdü. Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlarımız daha uzun süre prim ödeyen, borcu olduğu zaman sağlık hizmetinden yararlanamayan dolayısıyla diğer sigortalılara göre mağdur olan bir kesimdir.
Ülkemizdeki toplam 74 milyon 724 bin 269 kişiden 63 milyon 800 bin 387 kişinin sosyal güvenlik kapsamında bulunduğu, bağımsız çalışan sigortalıların sayısının ise tarım sigortalıları hariç 2 milyon 147 bin 279 olduğu, bilinmektedir. Bu toplantı tarihi itibariyle üyelerimizin sayısı 2 milyonu geçmiş durumdadır. Yani bağımsız çalışan sigortalıların çok büyük bir kısmı esnaflardır." dedi

SGK verileri incelendiğinde; emekli olduktan sonra bir işyeri açarak çalışmasına devam eden kişi sayısının 13 bin 264 olduğunun görüleceğine işaret eden TESK Başkanı Palandöken, "Emekli çalışanlardan SGDP kesilmesindeki amaç, iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılmasıdır. Bu 13 bin kişi zaten yanlarında işçi çalıştırarak istihdama katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkârlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle sosyal güvenlik destek primi esnaf ve sanatkârların yaşlılık aylıklarından kesilmemelidir." diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarlara, işçi ve memurlardan farklı olarak, 60 günden fazla prim borçları olduğu dönemlerde sağlık hizmeti verilmediğini kaydeden Palandöken, “Bu durum sigortalıların kendi yaşamı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin de yaşamı risk altına girmektedir. Prim borcunun tahsil edilmesi, sosyal güvenlik kurumlarının görevi olduğuna göre, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, sigortalının prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir." şeklinde konuştu.

Kadın esnaflar için de doğum izni getirilmesini isteyen Palandöken, tedavilerde geçici iş görmezlik ödeneğinin esnaf ve sanatkarlara da verilmesini de talep etti.