Fakir için artık yabancıyla 'sağlık'lı evlilik yapmak zor

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ağustos 2012 günü yayınladığı e-sigortalı genelgesiyle fakir Türklerin yabancılarla evlenmesini yasakladı... Daha doğrusu eskiden yabancıyla evlenen Türk, eşine kendi üzerinden sağlık yardımı verebiliyordu; artık her ay 228 lira sağlık primi ödeme zorunluluğu getirildi...
1 Ağustos 2012 günü Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı tarafından, "Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları" başlıklı e-sigortalı 2012-51 sayılı genelge yayınlandı. Genelgeye göre; 

"...Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında Genel Sağlık Sigortası tescili yapılan ancak gelir testi sonucu kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi gereğince primleri devlet tarafından karşılanan Genel Sağlık Sigortalısı olduğu tespit edilen kişi ile aynı hanede yaşayan bakmakla yükümlü olduğu kişiler de kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında tescil edilmektedir. Ancak bu kişilerin kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendine göre bakmakla yükümlü oldukları yabancı uyruklu eşi, çocukları ile anne ve babası kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında tescil edilmeyecektir.

Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi gereğince primleri devlet tarafından karşılanan Genel Sağlık Sigortalısı'nın yabancı uyruklu eşi, çocukları ile anne ve babasının ülkemizde ikamet izni ile kesintisiz bir yıl ikamet etmeleri ve yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmamaları halinde ülkemizde kesintisiz yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren bir ay içinde yerleşim yerlerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezine verecekleri Genel Sağlık Sigortası giriş bildirgesine istinaden kesintisiz bir yıl ikamet etme süresinin dolduğu tarih itibarıyla kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında tescil edilecek ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olunan kişi şartlarını haiz olan yakınlarının da sağlık hizmetlerinden faydalanması mümkün olacaktır..."

AYLIK GELİRİ 313 LİRADAN AZ OLAN 228 LİRAYI NASIL ÖDESİN?
Genelgeyi halk anlamasın diye atıflarla o kadar güzel yazmışlar ki ancak bir uzman işin içinden çıkabilir ama özetle diyor ki: "Kaymakamlığa gidip gelir testi yaptıran ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az (fakir) olduğu için sağlık primleri devlet tarafından ödenen biri, yabancı uyruklu biriyle evlenirse eşine, çocuklarına ve ana-babasına SGK bakmaz."

"Fakirin evlendiği yabancı uyruklu eşine, çocuklarına, ana-babasına ancak, ülkemizde bir yıl ikamet etmek şartıyla ve ayda 228 lira Genel Sağlık Sigortası primini SGK'ya öderse sağlık yardımını SGK verecek" diyor.

Asgari ücret halen 940,50 liradır. Bu rakamın üçte biri de 31 3,50 liradır. Yani, SGK diyor ki: "Aylık geliri 313,50 liradan az olan bir Türk'ün Genel Sağlık Sigortası primini ben öderim ve onu yeşil kartlı olarak sadece devlet hastanelerinde ben tedavi ettiririm. Ancak, bu fakir yabancı birisiyle evlenirse eşine, çocuklarına, ana-babasına bakmam. Evlendiği yabancı eş, ülkemizde 1 yıldan çok kalırsa, o bir yıl boyunca da saydıklarıma sağlık yardımı vermem. Bir yıl biterse eşi için her ay 228 lira sağlık primi öderse bakarım."
Genelge tamamen yasadışı ve SGK'nın "Köprüden geçenden 5, geçmeyenden 10 lira para isterim" mantığı üzerine oturmuş durumda.