Sosyal Güvenlik Kurumu Van İl Müdürü Basri Tümsek, Genel Sağlık Sigortasına geçişle ilgili merak edilenler ve bilinmeyenler hakkında İlke Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.
Hiçbir sağlık güvencesi olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını amaçlayan Genel Sağlık Sigortasına (GSS) geçişte merak edilenleri, bilinmeyenleri ve yanlış anlaşılmaları Sosyal Güvenlik Kurumu Van İl Müdürü Basri Tümsek'e sorduk. İşte Basri Tümsek ile yaptığımız röportaj ve GSS ile ilgili açıklamaları:
"29 Şubat Tarihi Hiçbir Sağlık Güvencesi Olmayanlar İçin Son Başvuru Günü"
Vatandaşlar arasında kafa karışıklığına neden olan 29 Şubat tarihine açıklık getiren Sosyal Güvenlik Kurumu Van İl Müdürü Basri Tümsek, "Söz konusu 29 Şubat tarihi SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı ve benzeri hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar açısından Genel Sağlık Sigortasına başvurmak için son gündür. Bu durumdaki vatandaşların Sosyal Yardımlaşma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi yapılır yapılmaz online olarak bizim sistemimize geçiyor. Sistemimize geçtikten sonra 24 saat içinde aktif hale getiriyoruz" dedi.
"Sosyal Güvencesi Olanların Başvurmasına Gerek Yok"
Herhangi bir sosyal güvencesi olanlar açısından sıkıntı olmadığını dile getiren Tümsek, "Sosyal güvencesi olanların işlemleri otomatik olarak devam ediyor. Onların başvurmasına gerek yok. Yeşil kartlı olanların ise vizelerinin bittiği zamana kadar süreleri var. Yani süreleri bittiği zaman başvuracaklar. Vize süreleri devam ettikçe başvurmayabilirler" dedi.
"295 TL Sınırı Belirlenmiştir"
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ile yeşil kartlarının vizesi biten vatandaşların sosyal yardımlaşma vakfına gelir testi için başvuracaklarını da dile getiren Tümsek şöyle devam etti: "Eğer ailenin geliri kişi başına bölündükten sonra 295 TL'nin altındaysa bu vatandaşlarımızın aynen yeşil kartta olduğu gibi tüm tedavi masraf ve giderlerini devlet karşılayacak. Şayet kişi başına düşen gelir 295 TL ve üzeri ise bu vatandaşlarımız aylık 34,5 TL karşılığında GSS kapsamına alınacak."
"Kriterler Belirleyici Olacak"
Sosyal Yardımlaşma Vakfının belirlediği 27 adet kriter bulunduğunu dile getiren Tümsek, "Gelir tespitinin yapılabilmesi için sosyal yardımlaşma vakfı tarafından belirlenmiş kriterleri içeren matbu evrakların sgk.gov.tr adresinden de temin edilebileceğini söyledi. Tümsek, "Gelir Testi yapılana kadar süreç içerisinde bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Biz ancak gelir testinin yapılmasından sonra devreye girebiliyoruz. Gelir testi yapılıp sistemimize aktarıldıktan sonra 24 saat içinde aktif hale getiriyoruz" diye konuştu.
"Buradaki Birikme Bizden Kaynaklanmıyor"
GSS'ye geçiş kapsamında SSK'da meydana gelen yoğunluk hakkında ise Tümsek, "Burada oluşmuş olan yoğunluk bizim sistemimizden kaynaklanmıyor. Bu yoğunluğun bir yerde sebebi Bağkur'lu ya da SSK'lı olan çocukları üzerinden sosyal güvenlik hizmeti alması gerekirken bir yolunu bularak haksız bir şekilde yeşil kart alanların GSS'ye geçişle birlikte açığa çıkmalarından kaynaklanıyor. Türkiye genelinde de 4A veya 4B kapsamında olmasına rağmen sosyal yardımlaşma vakfından yardım alabilmek için bir şekilde yeşil kart almış pek çok kişi bulunuyor" dedi. Yeni sistemin bunları devre dışı bırakmasıyla da böyle bir yoğunluğun yaşandığını sözlerine ekledi.
"Van'da 535 Bin Yeşil Kartlı Var"
Van'da yeşil kartı olan 535 bin kişi olduğunu dile getiren Sosyal Güvenlik Kurumu Van İl Müdürü Basri Tümsek, "Yeşil kartlı olup da gelir testinden geçtikten sonra bize gelenlerin SSK ödemelerini biz yapacağız. Şu anda 535 bin vatandaşımızın büyük bölümü sistemimize girmiş durumdadır. Sistem yeni olduğundan kimi zaman aksaklıklar yaşanabiliyor. Sistemin oturması zamanla olacak. Sosyal yardımlaşma vakfı verileri sistemimize aktarırken bazı hatalar oluşmuş" diyerek bu hataların giderilmesinden sonra iki ay zarfında sistemin çok daha güzel olacağını kaydetti.
"MEDULA, Sistemi Her Yarım Saate Bir Yenileyecek"
Yeni sistemin yeşil karta göre avantajları olduğunu da söyleyen Basri Tümsek, "Yeşil kart tam olarak devrede değildi. İstismarlar olabiliyordu. Şimdi MEDULA sistemi devreye girecek. Yeni uygulama MEDULA tarafından her yarım saatte bir takip edilerek yenilenecek. Gelir testinin dışına çıkan herkes tekrar gelir testi yaptırmak üzere sosyal yardımlaşma vakfına yönlendirilecek" dedi. Tümsek, bu sistemde istismarların da önüne geçileceğini kaydetti.
"Biyometrik Takip"
Biyometrik takip sisteminin Temmuz'da yürürlüğe girmesinin beklendiğini de söyleyen Tümsek, "Türkiye genelinde vatandaşın TC kimlik numarası üzerinden suiistimallerin yaşandığına pek çok kez şahit olduk. Bu sistem her insanın avuç içindeki damarların farklı olması prensibiyle çalışıyor. Haliyle bir kimse bu sistemden geçmeden ne bir ilaç ne de bir sağlık hizmeti alamayacak. Bu sistem sayesinde sağlık harcamalarında yüzde 30 ila yüzde 40 arasında bir tasarruf yapılacağı düşünülüyor" dedi.
"e-reçete"
Bir diğer yeniliğin de e-reçete uygulaması olacağını söyleyen Tümsek, doktorun elektronik ortamda yazacağı reçeteyi eczanenin de elektronik ortamda takip edeceğini ve ilaçların böyle verileceğini söyledi. Yeni sistemden umut ve beklentilerinin büyük olduğunu da dile getiren Tümsek, daha güzel ve kaliteli sağlık hizmetlerinin yakın zamanda gerçekleşeceğini umduğunu da dile getirdi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname