1 Ocak 2012'de başlayan Zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulamasında sorunlar ve borçlar arttıkça millet ne olduğunu yeni anlamaya başladı. Borçlulara borçlarını ödememelerini tavsiye ediyorum, seçime doğru af getirileceğini düşünüyorum.
Genel Sağlık Sigortası Kanunu sonucunda gelir testi yaptırmak için başvurdum. Hesaplarıma göre 36 TL ödemesi gerekenler sınıfına giriyordum. Gelir testi yaptırmayanlar 238 TL ödemek zorunda kalacaktı, bu yüzden başvuru yaptım. Annem-babam emekli, ben yeni mezundum.
3-4 hafta önce SGK'dan, GSS tescili için ödemem gereken tutarın 106.38 TL olduğu bildirilen bir posta geldi. SGK'ya gittiğimde 19 Mayıs'ta sigorta başlangıcım olduğundan mayısa kadar olan toplam borcumun gecikme cezasıyla birlikte 428 TL olduğunu öğrendim. Birkaç sorum olacak.
1 - Aynı durumdaki çoğu arkadaşım başvuru yapmamış, ben kendimi mağdur durumuna mı düşürdüm?
2- Ödemezsem ne olur?
3- Aylık 100 TL'lik muayene olmuyorum ama niye bunu ödüyorum?
4- Sigortalı çalışıyorum, işten çıktığımda yeniden borç ödemeye mi başlayacağım?
5- Borcumu ödersem devlet her türlü sağlık hizmetinde üstüne düşen payı ödeyecek mi?
Son olarak, GSS primini ödediğim aylar, beni emekliğime o aylar kadar yaklaştırıyor mu? Sizden gelen cevaba göre bu borcu yatırıp yatırmamaya karar vereceğim.
Özgür Mehmet Duman
Seninle aynı durumdaki arkadaşların, kendilerine davet yazısı geldiği halde kaymakamlığa bir ay içinde gidip gelir testi yaptırmadıysalar, onların aylık GSS borcu 213 lira ve borçları ocak ayından beri birikmeye devam ediyor. Sana da gelir testi davet yazısı geldiği için gitmişsen mağdur değilsin, görevini yerine getirmişsin. İkinci soruna gelince, şimdi SSK'lı işe girmemiş olsaydın, GSS prim borcun olduğundan muayene olamazdın.
Üçüncü sorunun cevabı GSS'nin adında gizli. GSS, yani devlet diyor ki ister muayene ol ister olma bana her ay 106 lira vereceksin. Dördüncü olarak, yeni girdiğin işten 90 günlük çalışmayı tamamlamadan çıkarsan, işten çıktıktan sonraki 10'uncu günden sonra yeniden GSS'li olup prim borcun başlayacak. Beşinci soruna gelince, GSS prim borcunu ödesen de ödemesen de devlet katkısı sahibisin, SGK üzerinden sağlık yardımı alırsın. Son olarak da GSS primlerinin emeklilikle uzaktan yakından hiçbir alakası yok. Ayrıca, bana soruyorsan GSS prim borcunu ödeme. Yakında 3 seçim var, bunların hepsine af getirirler.
Bir Genel Sağlık Sigortası isyanı
Sayın Ali Tezel, bu satırları tüm ekonomi yazarları ve bazı gazetelere yolladım ama aylar geçti gazetelerde tek bir satır haber olarak yer almadı. Sizin bu konunun önemini bildiğinizi ve milletimizi uyandırmanız gerektiğini umuyorum. İnsanların evlerine mektup gönderilip "Eğer bana bir ay içinde gelip gelir testi yaptırmazsan senden parayı icrayla alırım" deniyor. Para alacakları insanlar işsiz kişiler. "Annen veya babanla yaşıyorsan onlardan alırım" diyorlar. SGK'ya gidenlere sordukları sorular şunlar: Evde tezek mi yakıyorsun? Et yiyor musunuz? Babandan harçlık alıyor musun? Bunun gibi daha birçok saçma sapan soru var.
Ben sosyal hukuk devletinde yaşadığımı sanıyordum, dünyanın hangi ülkesinde devlet işsizinden zorla prim alır; parası yoksa ana babasından veya kardeşinden zorla almaya kalkar. Gidip SGK'ya imza verenlerin de doğru söyleyip söylemediğini anlamak için evlerine gönderdikleri memurlar, insanların buzdolaplarına, yatak odalarına kadar girip bakıyorlar ve "Eşyaların ikinci el mi, ne zaman aldın?" gibi sorular soruyorlarmış. İmzaya gitmeyenden de "Eğer gelmezsen her ay 212 lira alırım, vermezsen icrayla alırım" deniyor.
Sanki ortaçağdaki gibi kelle vergisi alınıyor ve kimseden bir ses yok. Lütfen bu işin uzmanlarından biri olarak gerekeni yapmanızı, insanlarımızı uyandırmanızı istiyorum, yoksa bu gidişle insanların evlerine icra yağmaya başlayacak. Çoğu insan da başına geleceklerden habersiz hâlâ "SSK primini yatırırsam sağlıktan yararlanırım, yatırmazsam yararlanmam" diye biliyor. Halbuki devlet yararlansan da yararlanmasan da, işsiz de olsan senden bu parayı zorla alıyor. Özgür ERKOLUKISA
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname