GSS itirazından sonra mahkemeye gidebilirsiniz

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Zorunlu Genel Sağlık Sigortası için Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Müdürlükleri'nce yapılan gelir testine karşı 15 gün içinde yine aynı yere itiraz edebilirsiniz sonrasında da dava açabilirsiniz.

Ali Bey Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırdım. Kendi gelirim aylık, 930 lira ve eşimin ise 710 lira, 1999 doğumlu kızım okuyor. 1991 doğumlu oğlum liseyi bitirdi, çalışmıyor.

Dört kişilik aileyiz. Kendi üzerime sadece 2005 model golf araç var. Ev babamın üzerine, kira ödemiyorum. Bana gelen ödeme 106 lira kişi başına düşen gelir 912 lira. İtiraz ettim, değişen bir şey olmadı. Tekrar nereye itiraz etmem gerekiyor. Ne yapmalıyım? Mahkemeye verme hakkımız var mı? Ayhan Demiral

Sayın okurum, sanırım gelir testi için ikamet ettiğiniz yerdeki Kaymakamlık'ta bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü'ne gittiniz ve başvurdunuz. Başvuru sonrasında Müdürlük gelir testinizi kamu kurum ve kuruluşları ile bankalardaki varlıklarınıza göre yapmış ve sonucu bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne (SGM) bildirmiş. SGM de size, gelir testine göre bulunduğunuz dilime düşen aylık 106 lira GSS prim borcunu tebligatla bildirmiş.

Uygulama gereğince bu tebligatı aldığınız günden itibaren 15 gün içinde aynı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü'ne itiraz ediliyor. Siz bu itirazı da yapmışsınız. İtirazdan sonra tekrar size tebligat gelecek.

KANUN İLE YÖNETMELİK UYUMSUZ
5510 sayılı Kanun'un 60'ıncı maddesine göre, gelir testini Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapması gerekiyor. Ancak, SGK gelir testi için gerekli altyapıyı oluşturamadığından yönetmelikle bu görevi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na devretmiştir. Bu sebeple gelir testi görevi Kanun'a göre SGK'nındır.

5510 sayılı Kanun'un 101'inci maddesine göre de; "Bu kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür"denildiğinden davanın iş mahkemesinde açılması gerekir.

İTİRAZDAN SONRA DAVA YERİ
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlükleri'ne yaptığınız itirazdan sonra bu müdürlükler itirazınızla ilgili yeniden gelir testi yapacaklar ve bu testi de yine SGK'ya bildirecekler. SGK gelir testi rakamınız değişmişse ödeyeceğiniz GSS primini değiştirecek ve size tebliğ edecek.

Değişmemişse de itirazınıza cevap verip durumu size tebliğ edecek daha doğrusu etmeli. Tebligattan sonra da 5510 sayılı Kanun'da dava açmak için özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediğinden genel zamanaşımı olan 10 yıl içinde iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Ancak, bu konuyla ilgili davanın yeri tartışmalı; yukarıdaki durum benim görüşümdür. Şayet görevli yargı yeri idare mahkemesi olacak ise itirazınızdan sonra size 60 gün içinde SGK'dan cevap gelirse cevabı alma tarihinden 60 gün içinde idare mahkemesinde de dava açılabilir. Veya SGK 60 gün içinde cevap vermezse takip eden 60 gün içinde idari yargı yerlerinde dava açılabilir.

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Onursal Başkanı

Pazar günü Larespark Oteli'nde gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Müşavirleri Genel Kurulu tarafından onursal genel başkan olarak seçildim. Ayrıca, dernek başkanlığına Yılmaz Aydıner seçilirken, yönetim kuruluna da Ali Duman, Dilek Ünal, Çetin Ateş, Zülfiye Özdemir, Taner Işık, Sevda Elmas, Kadir Önal seçildiler. Hepsini tek tek tebrik ediyorum.



Kaynak : Ali Tezel - Bloomberg