Hükümet Suriyeli İşçilere Çalışma İzni Çıkarıyor

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son dönemdeki tartışmalı konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kazalarda sorumluluk kime aitse hesap verilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, Ermenek'teki 4 firmanın da kendi aralarında anlaştığının ortaya çıktığını belirtti. Suriyelilere açık işlerde ve belli illerde çalışma izni verileceğini de belirten Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili yeni sistemin de bu dönemde yapılmasının hayati olduğunu söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2015 yılı bütçesi sunumunda soruları yanıtlayan Çelik şu açıklamalarda bulundu:

2017'DE ÜRETİLECEK KÖMÜRÜ BU YIL ÜRETMİŞLER

"Kaza olan madende üretim zorlaması var. 2017'de üretilecek kömürü 2014'te üretmişler. Üretim zorlaması riski arttırıyor. Kaza olduğu zaman medya üstünde duruyor ama kazadan sonra da bu duyarlılığın sürmesi lazım. Bakın ekim ayında bir denetim yaptık, 2 bin 79 şantiyeden bin 610'unu durdurduk. Yüzde 80'leri aşan bir durdurma, duyarsızlığı gösteren bir durum.

KIDEM TAZMİNATI BU DÖNEM ÇIKMALI

Kıdem tazminatıyla ilgili olarak emekten yana olduğumu açıkca ifade ediyorum. Sendikalarla görüşmelerim devam ediyor. Bu dönem içinde bu konunun çıkmasının çok hayati olduğuna inanıyorum. Aksi takdirde yüzde 90 civarındaki işçilerin bunu alamadığını göreceğiz. Bunu hiçbir hak kaybına yer vermeden çözmeliyiz.

BEN HİÇBİR MADENCİYİ TANIMAM

Sorumluluk kime aitse, o madenin oraya yanaşarak üretim yapmasına neden olan kimse bunların hesap vermesi gerekiyor. Müfettişlerden bahsediliyor, ben de diyorum ki (denetime gittiği yerde) ‘yiyor içiyorsa bu büyük bir ahlaksızlıktır' diyorum. Bakın ben hiçbir madenciyi tanımam. Tanımak da ayıp değildir zaten. Ama onun getirmiş olduğu bir olumsuzluk da olmamalı.

TAŞERONLAŞMANIN MALİYETİ DAHA AĞIR

Milletvekili arkadaşlarımızın söylediği taşeronlaşmanın devlete maliyetinin daha çok olduğuna aynen katılıyorum. Kamuda şu anda 761 bin taşeron var. Buna karşılık geçmişte 400 bin kamu çalışanıyla işler yapılırken, şu anda bu rakam 200 bine inmiş. Bu alanı (taşeronluğu) disipline eden bir düzenlemeyi getirmemiz gerekiyor.

ERMENEK'TE FİRMALAR ARASI GİZLİ SÖZLEŞME VAR

(Vekiller) işçilerin işletmeleriyle ilgili şikayetçi olamadığını söylediler. Bu doğru. Ermenek'te baktık ki, işçilerden yoğun bir şikayet olmamış. Nedenine bakınca dört firma arasında gizli bir sözleşme olduğunu tespit ettik. İşçiler bize 42 maddelik bir şikayet listesi verdi, biri de bu gizli sözleşmeler oldu.

AÇIK İŞLERDE BELLİ İLLERDE ÇALIŞACAKLAR

Suriye'den gelenler için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var. Mesela açık işlerde o işletmedeki çalışanların yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde çalışabilirler. Açık işlerde ve belli illerde çalışacaklar. Farklı bir asgari ücret gibi uygulama ise kesinlikle söz konusu olmayacak."