AB Komisyonu'nun hazırladığı belgede Türk vatandaşlarının hangi şartlar altında vizesiz seyahat edebilecekleri detaylı bir şekilde izah edildi. Buna göre, hizmet sunan Türk vatandaşlarına vize muafiyeti, 26 Schengen ülkesinden sadece Almanya, Hollanda ve Danimarka'yı kapsıyor. AB Komisyonu buna gerekçe olarak, Soysal kararına dayanak oluşturan 1970 tarihli Katma Protokol yürürlüğe girdiğinde sadece bu üç ülkenin Türk vatandaşlarına vize uygulamamasını gösterdi.
Belgede, söz konusu üç ülkeye hizmet sunmak için karayoluyla giden Türk vatandaşlarının transit geçecekleri ülkelerden vize almaları gerektiği ve istisnai şartlarda sınır kapılarında vize verilebileceği belirtildi.
EN FAZLA 2-3 AY
Türk vatandaşlarının hizmet sunmak için vizesiz girecekleri Almanya'da iki ay, Hollanda ve Danimarka'da üç ay kalabileceklerini belirten AB Komisyonu, bu amaçla, söz konusu üç ülkeye seyahat edenlerin vize muafiyeti şartlarını taşıyıp taşımadıklarına sınır güvenliğinin karar vermesi gerektiğini bildirdi.
AB belgesine göre Almanya, Hollanda ve Danimarka'da Türk vatandaşlarına vize muafiyeti, ticari taşıtların sürücülerini, satılan bir mal ya da imzalanan bir sözleşme nedeniyle kurulum, bakım ya da onarım yapacak şirket çalışanlarını, ücret karşılığında sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlerde bulunanları kapsıyor. Hizmet sunan Türk vatandaşlarının bu durumu sınır kapılarında ispatlamaları isteniyor. Bu kapsamda Türkiye'deki ticaret odalarından ve verilecek hizmetin Avrupa'daki muhataplarından alınacak belgelerin faydalı olacağı belirtiliyor.
VİZE YERİNE BİLGİ VERİN
Schengen el kitapçığı için bazı "pratik bilgilere" de yer veren AB Komisyonu, Almanya, Hollanda ve Danimarka'nın Türkiye'deki konsolosluklarına vize başvurusu için gelenlerden hizmet sunumunda bulunanlara vize vermek yerine vizesiz seyahat hakları konusunda bilgi verilmesini istedi.