İşkur Maaş Sorgulama

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
İşkur Maaş Sorgulama sayfasında İşsizlik Maaşı Kaç Lira Olacak, İşsizlik Maaşı Hesaplama, İşsizlik Sigortası Şartları Nelerdir ve İşsizlik Sigortası Son Durum hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Kaç Lira Olacak?

Halen asgari ücretin yüzde 80'i düzeyinde olan işsizlik aylığındaki üst sınır asgari ücretin 1.5 katına çıkarılacak. Böylece halen en fazla 670 lira olan işsizlik aylığı bin 256 liraya kadar çıkabilecek.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda görüşülmesinin ardından son şeklini alacak Ulusal İstihdam Strateji Belgesi taslağında işsizlik sigortasının, işsizlere yeterli koruma sağlayamadığı vurgulandı. İşsizlerin sadece yüzde 13'lük bölümünün işsizlik aylığı alabildiğine dikkat çekilirken, yararlanma oranının düşüklüğünün, işsizlik aylığına hak kazanma koşullarının ağırlığından kaynaklandığı dile getirildi. Türkiye'de prim ödeme süresine bağlı olarak altı ila on ay arasında değişen işsizlik aylığından yararlanma süresinin de OECD ülkelerinde ortalama 16.5 ay olduğu ifade edildi.

PRİM ÖDEME SÜRESİ KISALACAK
Mevcut düzenlemeye göre, işsizlik aylığı alabilmek için son 4 ayı kesintisiz olmak üzere işsiz kalmadan önceki son üç yıl içinde en az 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Ulusal İstihdam Strateji Belgesinde öngörülen yeni düzenlemede ise son iki yıl içerisinde 360 gün çalışmış olmak, işsizlik aylığı almak için yeterli sayılacak.

İŞSİZLİK AYLIĞI KATLANACAK
Yürürlükteki kanuna göre, çalışırken alınan ücretin yüzde 40'ı oranında işsizlik aylığı ödenebiliyor. Ancak bu şekilde ödenecek rakam hiçbir şekilde asgari ücretin yüzde 80'ini aşamıyor. Bu durumda, çalışırken aylık ücreti 5 bin lira olan kişi işsiz kaldığında en fazla 670 lira işsizlik aylığı alabiliyor. Yeni düzenleme hayata geçtiğinde ise işsizlik sigortasında üst sınır brüt asgari ücretin 1.5 katına, yani bugünkü asgari ücret üzerinden bin 256 liraya çıkartılacak. İşsizlik aylığı yükseltilecek ancak işsiz kalanları tembelliğe yöneltmemek amacıyla uzun süreli işsizliklere düşük tutarda aylık ödenecek. İşini kaybeden işçi işsizliğinin ilk üç ayında, çalışırken son 12 ayda aldığı ortalama ücretin yüzde 50'si oranında işsizlik aylığı alacak. Bu oran işsizliğin ikinci üç aylık döneminde yüzde 40, geri kalan sürede ise yüzde 25 olarak uygulanacak. Böylece çalışırken 2 bin 500 lira ücret alan bir kişi ilk üç ay için bin 250 lira, ikinci üç ay için bin lira, geri kalan dönem için ise 625 lira işsizlik aylığı alabilecek.

İşsizlik Maaşı Hesaplama 2011

İşsizlik maaşını hesaplamada herkese aynı para ödenmez. Yani her işsize aynı maaş ödenemez. Ne kadar maaş alacağınız işten ayrılmadan önceki maaşınız ile alakalıdır. Aşağıda örnek bir hesaplama bulabilirsiniz.

İşsizlik ödeneği ne şekilde hesaplanacak ve nasıl ödenecektir?

İşsizlik sigortasının nasıl hesaplanacağı kaba şöyledir,
sigorta hizmet dökümünüzde görünen aldığınız net ücret son 4 ay
900 + 900 + 900 + 900 = 3600 Tl son 4 ay toplam aldığınız para varsayalım.
***
şimdi bu son 4 ay yatırılan para günlük ne kadara geliyor bunu bulun 3600 / (30 gün * 4 ay) = 30 lira günlük aldığınız para.
Bu paranın % 40′ın üzerinden işsizlik maaşı alacaksınız
30 * 0,40 = 12 lira
eğer son 3 yılda 600 gün priminiz varsa 180 gün (6 ay); 900 gününüz varsa 240 gün, 1080 gün ve fazlası ise 300 gün işsizlik maaşı alacaksınız. Ben ilkini yazıyorum
12 TL * 180 gün = 2160 TL toplamda para alacaksınız. Peki aylık ne kadar alacaksınız 2160′ı toplam ayınıza bölün (biz 6 ay (180 günü yaptık)
2160 / 6 ay= 360 lira aylık işsizlik maaşınız, 6 ay bu tutarı alacaksınız.
ordaki %80 oran olayı şu, alacağınız para asgari brüt ücretin
%80′inden fazla olamaz. Yani şimdiki asgari ücret 693 lira
693*0,80= 554 lira yapar. Sizin son 4 ay aldığınız parayı çarptınız böldünüz aylk 560 lira çıkarsa devlet 6 lirayı vermiyor, bu parayla tozutmayın diye
Eğer anlatamadıysam bu son meseleyi örnek olarak aşağıya yazıyorum, anladıysanız alt tarafı es geçin.
adam aylık 2000 lira alsaydı hemen hesap yapalım
2000*4ay= 8000
8000/120gün= 66,67 günlük kazanç
66,67*0,40= 26,66 lira devletin size hesapladığı para
son 3 yılında 600 günü priminiz olsun
26,66*180gün= 4798 TL toplam alacağınız para
aylığa bölellim
4798/6 = 799 lira yapar. Peki alabilir misiniz? Pışşık ))
Çünkü asgari ücretin brütünün %80 ini yani 693*0,80= 554 TL'yi geçemez.

İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?

Sigortalı işsizler, işsizlik ödeneklerini Kuruma başvurduktan sonra ne zaman, nasıl ve nereden alabilirler?

İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik ödeneği her ayın sonunda aylık olarak kişinin kendisine ödenir. İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır. Sigortalı işsizler, Kurumumuz tarafından verilen veya gönderilecek olan ödeme karar yazısı ve TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

Yersiz alınan ve iadesi istenen İşsizlik sigortası primleri hangi Kurumdan talep edilecektir?

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Sigortalar Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların Fona aktarılmasından, teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden Sosyal Sigortalar Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

Yersiz olarak alınan primlerin iadesi ile ilgili olarak Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

İşsizlik Sigortası Şartları Nelerdir?

İşsizlik sigortası kapsamında işsizlik maaşından yararlanmak için çalışılan iş yerinden kendi isteğiyle veya kusur nedeniyle çıkarılmamış olması gerekiyor yani işçiyi işyeri çıkartmalı ki siz bu maaşı alabilesiniz. Diğer bir koşul ise son üç yıl içerisinde en az 600 iş günü işsizlik sigortası priminin işveren tarafından yatırılması gereklidir. Aksi taktirde işsizlik parası ya da maaşı bu primleri yatırılmayanlara verilmiyor. Atlanmaması gereken en onelifaktörlerden biridi de kişinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda maaş alamamasıdır.

İşten ayrıldığınız anda işverenden talep edeceğiniz ”İşten Ayrılma Bildirgesi”ni işveren 3 nüsha halinde hazırlayıp 1 nüshası işten ayrılan kişiye, 1 nüshası kendisine ve 1 nüshasını da bildirgeye çıkış nedenini yazarak İŞKUR'a gönderiyor.

İşsizlik Sigortası Son Durum

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanun, işsizlik ödeneği alanların işe alımına teşvik getiriyor. Buna göre, belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı, sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Bu süre, başlangıçta belirlenen toplam hak sahipliği süresinden düşülecek. Bu kapsamdakiler için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 1 olarak uygulanacak.