İkramiye davalarını temyize gönderin

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Anayasa Mahkemesi'nin iki önemli iptal kararından sonra ikramiye konusu 1475'e göre belirlendi. Uygulama 17.01.2012 günü TBMM'de kabul edildi. İdari mahkemeler ise geçmiş duruma göre karar verecekleri yerde yeni duruma göre karar veriyorlar.

Sayın Ali Tezel, yaklaşık 6 yıllık memuriyet hizmetimin ikramiyesini alabilmek için yönlendirmeleriniz doğrultusunda verdiğiniz dilekçe örneklerini kullanarak 22.07.2011'de SGK'ya, oradan gelen ret cevabı üzerine de Ankara İdare Mahkemesi'ne usulüne uygun başvurdum. 17.06.2012'de davayı kaybettiğim ve 600 lira avukat parasını bir ay içinde ödemem gerektiğiyle ilgili karar mahalle muhtarımıza bırakılmış. Ben şu an tatildeyim; şimdi ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınızı acil olarak mail adresime gönderirseniz memnun olurum.

■ Yusuf Ahıskalı
26 Ocak 2012 Perşembe günlü 28185 sayılı Resmi Gazete'de "6270 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" yayımlandı. Milletvekili emekli aylıklarının 6500 liraya yükseltilmesi yasasının içinde eski memurların ikramiyesi konusunda da düzenleme vardı. Yeni düzenlemeyle eski memurların ikramiyesi, işçilerin kıdem tazminatına benzer şekilde düzenlendi. Artık 15 yıldan az memuriyeti olanlara ikramiye vermeyecekler ama umarım bunu da Anayasa Mahkemesi bir kez daha bozar.

Bu köşeden defalarca eski memurların ikramiyesi konusunu okudunuz. Dilekçe ve dava dilekçe örneklerini aldınız ama şu anda hükümet bu konuda yeni bir düzenleme daha yaptı. Yeni düzenlemenin özeti şu: Geçmişte 15 yıldan çok memuriyet yapmış olanlar ikramiyelerini alacaklar ama 15 yıldan az olanlar alamayacaklar. 08.09.1999 gününden sonra memuriyetten istifa etmiş olup da 15 yıldan çok olanlar dava açmışlarsa davalarından feragat edebilirler.
Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararıyla geçmişte memuriyet yapıp da istifa etmiş olanların (SSK, Bağ-kur veya Emekli Sandığı'ndan) emekli olunca ikramiye alabilmelerinin önü açılmıştı. 26 Ocak 2012 günü Resmi Gazete'de yeni ikramiye yasası yayımlandı. Bu tarihten yani 26.01.2012 gününden önce idare mahkemelerinde açılmış davalara bu yasa değil, bundan önceki Danıştay kararlarına göre ikramiye ödensin kararı vermesi gereken idare mahkemeleri dava devam ederken çıkarılan düzenlemeyi esas alıp 15 yıldan az süresi olan veya 8.9.1999 gününden önce memuriyetten istifa edenlerin davalarını reddetmeye başladı.

'ÖDEMELER GÜNCEL OLMALI'
Davaları reddedilenlere tavsiyem, idare mahkemesinin kararlarını yasal süresi içinde Danıştay'a temyize gönderin. Zira dava açtıktan sonra TBMM'nin çıkardığı yasaları size uygulayamazlar. Siz dava açtığınızda Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları gereğince size ikramiye ödenmesi kararı verilmesi gerekiyordu. Ayrıca davaları kabul eden idare mahkemeleri de ödenecek ikramiyelerde güncel rakamların değil de kişilerin emekli oldukları yılın rakamlarından ödenmesini karara bağlıyorlar. Bunları da "Ödemeler güncel olmalı" diye Danıştay'a temyize gönderin.

İKRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME
26 Ocak 2012 Perşembe günlü 28185 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 89'uncu maddesine göre;
1- Sadece memuriyet süreleriyle Emekli Sandığı'ndan emekli olan herkese eskiden olduğu gibi ikramiye ödeyecekler.
2- Memuriyet süreleri yanında SSK, Bağ-Kur gibi başka çeşit hizmetleri olup da SSK'dan, Bağ-Kur'dan veya Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara ise memuriyetten 8.9.1999 gününden sonra istifa etmiş olmaları ön şartıyla, 1475 sayılı İş Kanunu'nun esaslarına göre emekli ikramiyesi ödeyecekler. Yani;
a-15 yıldan fazla memuriyet süreleri varsa,
15 yıldan az memuriyeti olmakla birlikte;
b- Memuriyet hizmeti evlenme sebebiyle ve nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içinde sona ermişse,
c- Memuriyet hizmeti askere gitme sebebiyle bitmiş ama askerden sonra tekrar memuriyete dönülmemişse...