1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortaya girmek kolay. Özellikle eski SSK uygulaması ile karşılaştırıldığında bu daha açık görülecektir. Eskiden en az 1080 sigorta günü olanlar isteğe bağlı sigortaya girerken artık böyle bir zorunluluk yok. Hiç sigorta günü olmasa bile başvurulabiliyor.
Kısmi çalışanlar en şanslı
Bir kere kısmi çalışanların zorunlu sigorta primlerini şverenleri ödüyor. Ancak, 30 günün altında kalan diğer günlerinin GSS primlerini 30 güne tamamlayarak ödeme zorunluğu ise sigortalının kendisine ait. Ödemediğinde, hem sağlık hizmeti alamıyor hem de borçları birikiyor.
Böyle olunca, sadece emeklilikte dikkate alınmayan GSS primi ödemek yerine, eksik günlerin isteğe bağlı sigorta primi ödenerek 30 güne tamamlanması en akılcı seçenek olarak görülüyor. Bu durumda hem emeklilik hem de sağlık primi ödendiği için sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı da devam ediyor. Dahası, bu durumda olanların isteğe bağlı sigortaya ödedikleri primleri Bağ-Kur statüsünde değil, SSK statüsünde sayılıyor...
Dolayısıyla, ülkemizde yaklaşık 100 bin civarında olan kısmi çalışanlar için bu seçenek alternatifsiz görülüyor.
İş kazası maaşı alanlar
Uğradıkları iş kazasından ötürü çalışma gücünü %10’un üzerinde kaybeden SSK ve Bağ-Kur sigortalılarına SGK iş kazası sigorta kolundan gelir bağlamaktadır. Bu şekilde gelir alan sigortalılar, çalışmadıklarında dilerler ise isteğe bağlı sigortaya prim ödeyip ileri de bir de emekli aylığı alabilirler. O sebeple varsa imkanları ödemeleri tavsiye edilir.
Dul ve yetim aylığı alanlar
Anne veya babalarından yada eşlerinden ölüm aylığı alanlar, kendi çalışmalarından ötürü aylık almadıkları için isteğe bağlı sigortaya girmelerinde bir engel bulunmamaktadır. Bu durumda dilerler ise isteğe bağlı prim ödeyip ileri de emekli aylığı alabilirler.
Hizmet birleştirmesinde dikkat!
En başta söylediğimiz husus, yani isteğe bağlı sigortaya ödenen primlerin Bağ-Kur statüsünde sayılması ve bu durumda emekli aylığı bağlanma şartlarının daha zor olması, bu seçeneğin dezavantajlı tarafı idi...
Ancak, yapılacak bir planlama ile bu durumun üstesinden gelmek de mümkün. Şöyle ki, özellikle Ekim 2008 öncesi sigorta başlangıcı olanlar, hangi statüde emekli aylığı bağlanmasını kendileri belirleyebilirler.
Son yedi yıllık fiili hizmet süresinde en fazla yani 3,5 yıldan fazla, hangi statüde prim ödenmiş ise o statünün şartlarında emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durumda, isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler, son yedi yıllarında buradan çıkıp SSK şartlarında prim öderler ise daha erken emekli olabilirler.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname