İstiklal Madalyası Tarihçesi ve Tanımı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
İstiklal Madalyası Tarihçesi ve Tanımı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Madalyaların büyük hallerini görmek için resimlere çift tıklayın , eski hallerine döndürmek için tek tıklayın !.

 

            

VERİLİŞ MAKSADI İstiklâl uğruna gerek cephede gerekse cephe gerisinde mücadele ederek hamaset ve fedakarlık gösterenler için 66 Sayılı Kanunla çıkartılmış, 869 Sayılı Kanun ile Madalyanın kimlere verileceği yeniden düzenlenmiştir.
KİMLERE VERİLECEĞİ İstiklâl (Kurtuluş) Savaşında yararlılıkları görülen Sivil, Asker, TBMM üyelerine ve Şehit olanların Kanuni mirasçılarına verilmiştir.
KİM TARAFINDAN TEKLİF EDİLECEĞİ Birlik Komutanlıkları, TBMM ve MSB.lığınca tarafından teklif edilmiştir.
BELGEYİ ONAYLAYANMAKAM 1 KASIM 1926 tarihine kadar müracaat edenlere belge TBMM’ce, bu  tarihten sonra askerlere 2597 Sayılı Kanun gereğince MSB’lığınca  verilmiştir.
HANGİ TARİHTE KİM TARAFINDAN ÇIKARILDIĞI 29 KASIM 1920 tarihinde 66 Sayılı Kanuna göre TBMM’ce çıkartılmıştır. 
YAPILDIĞI MATERYAL VE BOYUTLARI Pirinç – Çap : 35 x 40 mm, Ağırlık : 15.55 gr.
SEMBOLÜN ANLAMI Ön yüzünde doğan güneş içinde TBMM’nin 23 NİSAN 1920 de toplandığı   tarihi bina, dünya haritası, kağnı resmi, 23 NİSAN 1336 yazısı. Arka yüzünde Ay Yıldız içinde Türkiye haritası 1 T.Sani 1338 yazılıdır.
TAKILDIĞI YER Sağ Göğüs Üzerine takılır. (Dış Ülkelerde görevli Büyük elçi ve konsoloslarda ise frak (elbise)  üzerine sağ göğüse takılır.)
KURDELANIN ÖZELLİĞİ  Cephede fiilen çarpışanlara Kırmızı, o tarihlerde TBMM üyelerine yeşil   Cephe gerisinde görev alanlara Beyaz, hem TBMM üyesi olup hem de   Cephede görev alanlara ise Yeşil-Kırmızı kurdele verilmiştir. 869 Sayılı Kanun ile Ordu mensuplarının Madalya Kurdele rengi kırmızı ile değiştirilmiştir.
KULLANIM SÜRESİ Kanuni mirasçılarına intikal (devir) eder.
İNTİKAL (DEVİR) ETTİREN MAKAM MSB ASAL D.Bşk.lığınca 525 Sayılı Kanun gereğince İntikal (devir) işlemi yapılmaktadır.
TEMİN ŞEKLİ MSB ASAL D.Bşk.lığına yazılı müracaatla.
İLETİŞİM HATTI

MSB ASAL D.BŞK.LIĞI LOJ.VE İD.Ş.MD.LÜĞÜ

BAKANLIKLAR/ANKARA

Telefon No :0 312 402 61 00/34 30       Faks :0 312 417 76 33