Plandaki tüm düzenlemeler hayata geçirilirse, tüketici bankalar karşısında adeta kral olacak. BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in, geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği 'eylem planının' ayrıntılarını STAR ulaştı. G-20 toplantılarında alınan karar doğrultusunda hazırlanan eylem planının önümüzdeki günlerde önce Finansal İstikrar Komitesi'nde ardın da hükümette ele alınarak kamuoyuna açıklanacak. Eylem planında yer alan bazı düzenlemeler ise şöyle:
Rakip bankanın faizi de anla
Eylem planında, tüketicilerin bankalar nezdindeki hakları arttırılıyor. Örneğin, kredi kartı ve kredi kullanımlarında, kart verilmesi ve kart iptal edilmesi tamamen 'yazılı' taleplerle yapılacak. Söz konusu talepler, internet üzerinden de gerçekleştirilecek. Sözlü talepler ise geçerli olmayacak. Banka, kendisinden kredi kullanmak isteyen veya kredi kartı almak isteyen müşterisine, rakip bankanın veya diğer bankaların faiz ve komisyon oranları konusunda da bilgi verecek. Ayrıca, banka, tüketiciye önündeki riskler konusunda bilgi sunacak. Örneğin 'Suriye krizindeki gelişmelerin' tüketicilerin geri ödemelerini nasıl etkileyeceği konusunda tüketici bilgilendirilecek.
'Çıldırtan faiz' olmayacak
Kredi kartı aidatları, ek hesap faizleri, alınan komisyonlar konusunda da bir çok düzenleme geliyor. Buna göre, bankaların ücret ve komisyon alma hakları tamamen korunacak. Örneğin aidat yasaklanmayacak, ancak sınır getirilmesi söz konusu olacak. Yine yazılı talebi olmadan ek hesap açılmayacak ve ek hesapların faizlerine de tavan getirilecek. Kredi kartları, kredilerde 'mahkeme' yoluyla çözülen binlerce şikayet, BDDK'nın kuracağı tüketiciler dairesi ile çözülecek. Daire, bankalar ile tüketiciler arasında ombudsmanlık da yapacak.
Yıpranma hakkına kısmen yeşil ışık yandı
Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başlattığı gazetecilerin yıpranma hakkına ilişkin çalışmalar tamamlandı. Bu hakkı yeniden değerlendirmeye alan uzmanlardan oluşan komisyon, yıpranma hakkının 'kısmen' verilmesine yeşil ışık yaktı. Komisyon, sektörde çalışan tüm personelin aynı seviyede yıpranmaya maruz kalmadığını gerekçe göstererek, yıpranmadan yararlanacak kişiler için sınırlama yapılmasını istiyor. Sektör temsilcileri ise bu durumun sektörde kaosa sebep olacağını belirterek, yıpranmanın eskiden olduğu gibi tüm personele kapsaması gerektiği görüşünü savunuyor. Görüşmeler devam ediyor. Bakanlık yetkilileri, uzlaşma sağlanması halinde yasal düzenlemenin yeni yasama döneminde gerçekleştirileceğini kaydettiler.
Sigortasız gazetecilere inceleme yolda
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, tekstil, inşaat, spor gibi bir çok sektörün ardından, medya sektörünü de mercek altına aldı. Medya sektöründeki kayıt dışı çalışmayı engellemeyi amaçlayan SGK, Basın İlan Kurumu ile de bilgi paylaşım protokolü imzaladı. Ayrıca bankalardan gelen bilgilerle birlikte, basın mensuplarının sigortasız çalışıp çalışmadıkları ve ücretlerinin gerçek değerden gösterilip gösterilmediği kontrol edilecek. Denetimlerde kayıt dışı çalışma tespit edilmesi halinde, medya kuruluşlarına idari para cezası verilmesi söz konusu olacak.