İlk olarak bu ilaçları sadece uzman hekimlerin yazması kararlaştırıldı. Kolesterol ilaçlarının hekimleri ikiye bölmesi dikkatleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çevirdi. Geçen yıl 394milyon 500 bin lira kolesterol ilacı ödemesi yapan kurum, bu yıl hastaların kullandığı 12 milyon kutu ilaç için eczanelere 520 milyon lira reçete parası ödedi. Kolesterol düşürücü statinlerle ilgili iki farklı durum yaşandığını dikkate alan SGK, hastalarımağdur etmeme yönünde karar aldı. Kolesterol ilaçları başta olmak üzere hipertansiyon, antibiyotik vemide ilaçlarında suistimalleri ve gereksiz reçete yazımlarını önlemek için bir dizi önlem planlanıyor.
RAPORA YENİ DÜZENLEME
Bu ilaçların kontrol altına alınması amacıyla raporların yazımında yeni şartlar getirilmesi gündemde. İlaçların sadece uzman doktorlar tarafından yazılması da en önemli takip sistemi olarak belirlendi. Buna göre kolesterol raporubulunan hastalara pratisyen hekimlerin dahi yazabildiği ilaçlar, sadece kalp damar cerrahisi ve yandal uzmanı hekimlerce reçetelenebilecek.
Tek fiyat uygulaması
Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer bir önlem olarak statin, antibiyotik, mide ilaçlarıve hipertansiyon grubundaki ilaçlara havuz sistemi uygulamayı planlıyor. Doktorların tavsiyesi üzerine pahalı ve ucuz ilaçların ortalamasını alacak kurum,tek fiyatbelirleyecek. Hastaların aldığı ilaçlar bu fiyat üzerinden ödenecek. SGK,bufiyatın üzerindeki ilaçların farkını ödemeyecek.
E-Devlet - SSK Sorgulama Faydalı Bağlantılar