Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bütün dünyada çalıştığınız zaman daha yüksek maaş alıyorsunuz, emekli olduğunuzda daha düşük alıyorsunuz. Türkiye'de çok farklı bir durum, hatta OECD ülkeleri arasında çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir. Yani Türkiye en yüksek çalışma döneminde aldığı maaşa oranla emeklilik maaşını veren ülke konumunda" dedi.
Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın 15. maddesi görüşülerek kabul edildi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekli maaşlarına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Bütün dünyada çalıştığınız zaman daha yüksek maaş alıyorsunuz emekli olduğunuzda daha düşük alıyorsunuz. Mesela İngiltere’de, emeklilik sisteminde bahsediyorum, çalışırken 100 lira alıyorsanız emekli olduğunuzda devletin verdiği 25 liradır.
Türkiye’de çok farklı bir durum, hatta OECD ülkeleri arasında çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir. Yani Türkiye en yüksek çalışma döneminde aldığı maaşa oranla emeklilik maaşını veren ülke konumunda.”
“TÜRKİYE’DE HANE HALKININ BORÇ BATAĞINDA OLDUĞUNU İDDİA ETMEK BU ÇERÇEVEDE BAKILDIĞINDA ZORDUR”
Borç konusundaki sorulara da Maliye Bakanı, “Hane halkının yani Türkiye’deki bütün vatandaşlarımızın her türlü borcunun toplamının milli gelire oranı yüzde 19. Yani Türkiye’de vatandaşın borcunun milli gelire oranı yaklaşık yüzde 19. AB’de ortalama yüzde 66. Dolayısıyla Türkiye’de hane halkının borç batağında olduğunu iddia etmek bu çerçevede bakıldığında zordur.
Türkiye'de devletin borçlarının milli gelire oranı brüt olarak bu sene yüzde 36’ya düşmüştür, net olarak yüzde 18’e. Burada da Avrupa'nın 27 ülkesi var, en düşük üçüncü ülkeyiz. Yani borç sıralamasında Türkiye en düşük borçlardan. Türkiye'nin gerek devletinin gerek hane halkının gerekse şirketlerinin borçları iddia edildiği gibi yüksek değildir” dedi.
CHP’DEN SAYIŞTAY İTİRAZI
2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısının maddelerinin görüşülmesine ve oylanmasına itiraz eden CHP, Sayıştay raporlarının olmadığını belirterek tasarının görüşülemeyeceğini ifade etti.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, “TBMM’nin saygınlığını korumak için hiçbir inceleme yapılmamış, denetim yapılmamış, 2011 Kesin Hesap Kanunu Tasarısının görüşülmemesi iyidir. Sayıştay'a bir müddet verelim, o sıra içinde raporlarını düzenlesin getirsin, biz şimdi neyi inceliyoruz. Meclisimizin değeri düşüyor. Kesin Hesap Kanunun görüşülmesi için bir neden yok” diyerek tepki gösterdi.
Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam da, bütçe görüşmelerinin birinci gününde bu konunun görüşüldüğünü hatırlatarak, “Meclis bir karar verdi. Yapılacak bir şey yok" diyerek itirazlara yanıt verdi. Ardından 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısının 1. maddesi oylandı ve kabul edildi.
ANKA
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname