MEB’i 4+4+4 yasasının yürürlüğe girmesiyle zorlu bir sınav beklemektedir. Bakan DİNÇER’in göreve gelmesiyle değişiklik yapılan Teşkilat Yasasının yanı sıra 4+4+4 yasası ile de zorunluluk arz eden mevzuatların ve okulların düzenlenmesi gerekmektedir.
Sınav zorludur çünkü tüm bunları gerçekleştirmek için çok zaman yoktur. MEB’in en geç iki ay içerisinde her şeyi düzene koyması gerekecektir.
Evet iki ay içerisinde;
Okulların dizaynı kısa sürede tamamlanmalıdır. Hangi okullar İlkokul, hangileri ortaokul olacak. İmam Hatip ortaokulları hangileri olacak kararı verilmelidir.
Bakın Mayıs ayında isteğe bağlı öğretmen ve yönetici atamaları var. Eğer okullar düzenlenmeden bu atamalar yapılırsa al başına belayı. Çünkü İlköğretim diye istekte bulunan bir sınıf öğretmeni okul daha sonra Ortaokul olduğunda mağdur olacaktır. Yönetici atamalarının da sağlıklı yapılabilmesi için bu düzenleme şarttır.
Haftalık ders çizelgeleri düzenlenmelidir. Çünkü Haziran ayında Norm kadro güncellemeleri var. Ve Haziran ayında lise öğrencileri 2012-2013 için ders seçmeleri gerekiyor. Ayrıca okullar dönüştüğünde (İlkokul-Ortaokul ayrımı yapıldığında) normlar doğal olarak değişecektir. Kaldı ki kanunda yer alan İsteğe Bağlı Seçmeli Kuran-Kerim ve Peygamberimizin hayatı ders saati hangi sınıfta ne kadar olacaktır? Bütün bunlara karar verilmeden yani haftalık ders çizelgeleri düzenlenmeden atılacak adımlar sağlıklı olmayacaktır.
4+4+4 yasasına göre Sınıf Geçme Yönetmeliği, Liseler Yönetmeliği, Ortaokullar yönetmeliği, İlkokullar yönetmeliği… düzenlenmek zorundadır.
Okullar bu düzenlemelere göre hareket edeceklerdir.
MEB’de gelecek iki ay çok önemlidir. Muhtemelen ki özellikle yer değiştirmeler bir süreliğine ertelenebilecektir.
4+4’ün ertelenemeyeceğini gerekçeleriyle daha önce açıkladığımıza göre uygulamada bazı ertelemeler olması kaçınılmazdır.
Buradan da anlaşılmaktadır ki ilk öncelik okulların 2012-2013 öğretim yılındaki türlerini belirlemektir. Bunu belirlemeden atılacak adımlar boşa atılmış olacaktır.
Bunu bir yıl ertelememiz mümkün müdür? Yani İlköğretim Okulları mevcut haliyle devam etsin ilk 4 sınıfa ilkokul, diğer 4 sınıfa Ortaokul diyelim denilemez mi? Tabii ki mümkün fakat hükümetin özellikle de kati çizgileri olan sayın bakanın buna yaklaşacağını düşünmüyoruz. Sayın bakan her şeyin planlanıp derhal uygulanmasını isteyecektir. Gerçi sayın başbakan planlandı tereyağından kıl çeker gibi halledeceğiz beyanında bulunmuştur.
Kaldı ki bu yıl yer değiştirmek isteyecek öğretmenler gidecekleri okulun gelecek yıl ne olacağını bilemeyeceklerinden gelecek yılda da belki zorunlu yer değiştirmeye tabii olacaklardır. Bu belirsizlik de eğitim öğretimi aksatacaktır.
MEB’de bu adımları atacak kadrolar var mı? Bu sorunların üstesinden gelinebilir mi? Soruları akla gelmektedir. Elbet ki kadro çok fakat sayın bakanın il müdürleri dahil üst düzey tüm bürokratları görevden almasıyla beraber atanan yöneticiler henüz oryantasyon dönemlerini tamamlamadıklarından atılacak adımlar da tökezlemeler olacaktır.
İllerden aldığımız bilgilere göre okulların tür belirlemeleri konusunda bir emrin henüz yayımlanmadığı bazı illerin müdür odalarının 32 metrekareden büyük olmamasına ilişkin emir doğrultusunda durumdan vazife çıkararak okulların (ilkokul+ortaokul) önerilerini de yaptıkları görülmektedir.
Bu noktada da sorunlar vardır. Çünkü; görev İl Eğitim Denetmenlerine verilmiştir. Denetmenlerin büyük kısmı da rotasyonla bu illere geldiklerinden çevreyi, okulları, hatta ili tanımamaktadırlar. İlçe müdürlerine de soru sormamakta her denetmen kendi kafasına göre A okulu Ortaokul olur. B okulu da Ortaokul olur diye yazıyor çizelgelere. Kimse bu ilçede kaç 1,2,3,4 öğrencisi var? Kaç 5,6,7,8 öğrencisi var yada olacak, burası İlkokul olursa çocuk nasıl gider gelir diye hesap eden yok gördüğümüz kadarıyla. Tamamen İlçe Müdürlüklerine bırakılmasın kabul ama İl denetmenlerinin de içinde bulunduğu İlçe yöneticileri ve o ilçenin, ilçeyi veliyi tanıyan tecrübeli yöneticilerinin de bulunduğu bir komisyon marifetiyle bu işleri planlamak sanırımı daha sağlıklı olacaktır.
Evet şey dönüşümlerin yapılması noktasında kilitli. Dönüşümler bir an önce gerçekleşirse velilere de siz şu okulda olacaksınız denilebilir?
01 Haziran’da Anasınıfı ve birinci sınıf kayıtları başlıyor? Bunun için de süre çok azdır. Biz iki ay içerisinde dedik fakat bu süre iki aydan da azdır görüldüğü üzere. MEB okulları planlayacak ki kayıt bölgesi belirlensin. E-Okul’a adresler girilsin öğrenci nereye kayıt olacağını görsün.
MEB çalışanlarının kafaları karma karışık… Velinin kafası da karışık… İlçe şube müdürleri rotasyon telaşında kafaları karışık derken sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz fark ettirilmemeye çalışılsa da.
MEB’de kaybedilecek bırakın günü saniye dahi kalmamıştır aslında.
Temennimiz; her şeyin kısa sürede sağlıklı bir şekilde planlanarak uygulanmasıdır.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname