Memur için en kritik saatler

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
4.2 milyon memur ve emeklisi için büyük gün. Hükümet, ilk kez toplusözleşme masasına oturduğu memura ilk zam teklifini bugün yapacak. Memur-Sen, daha teklifi görmeden ilk itirazı yaptı ve "Gazetelerin yazdığı gibi 2.5+2.5 ise bununla pazarlık bile başlatılmaz" dedi.
Hükümetle yapılacak ilk toplu sözleşme masasında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olarak Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile Kamu İşveren Heyeti adına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bulunuyor.

Saat 11.00'de başlayan bugünkü görüşmelerde hükümet hemen zam oranını sunmayacak. İlk olarak KESK söz alacak ve talepleriyle ilgili bir sunum yapacak. Ardından Kamu-Sen ve son olarak da Memur-Sen bir sunum yapacak. Zam tekliflerinin yanı sıra diğer taleplerini bir kez daha dile getirecek.

Hükümet, bu talepleri dinlemesinin ardından 2 yıl için öngördüğü zam teklifini sunacak. Konfederasyonlar da bu teklif üzerine görüşlerini bildirecek, itirazda bulunacak ve orta yol bulunmaya çalışılacak.

Görüşmelere girmeden önce konuştuğumuz bir Memur-Sen yöneticisi, "Eğer gazetelerde yazıldığı gibi hükümetin teklifi yüzde 2.5+2.5 ise; bu oranla pazarlık bile başlamaz" dedi.

Yönetici, zam teklifinin yanı sıra diğer taleplerinin ne kadar karşılanıp karşılanmayacağının da önemli olduğunu söyledi. Gelen teklife sadece zam oranı olarak değil, kümülatif olarak bakacaklarını ifade etti.

Örneğin Memur-Sen olarak öğretmenler, araştırma görevlileri, Diyanet personeli için ek özel hizmet tazminatı talep ettiklerini belirtti. Ayrıca toplu sözleşme içinde yer almasalar bile polis ve asker maaşlarına da toplu sözleşme masasından çıkan rakamların teşmil edilmesi gerektiğini vurguladı. Yönetici, "Anayasa değişikliğinde memurların mali ve sosyal hakları toplu sözleşme masasında belirlenir, deniyor. Polis, asker, hakim ve savcılar da memur olduklarına göre masadaki kararların onlara da uygulanması gerekir" diye konuştu.

Hükümetin zam teklifinin ardından 21Mayıs'a kadar görüşmeler devam edecek. 21 Mayıs'ta taraflar son sözünü söyleyecek; toplu sözleşme imzalanacak ya da imzalanmayacak. İmzalanamazsa uyuşmazlık tutanağı tutulacak.

MASADA KİMLER VAR?

Toplu sözleşme masasında konfederasyon başkanlarının yanı sıra Memur-Sen temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Türk Haber-Sen İsmail Karadavut, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Türk Büro-Sen temsilcisi Fahrettin Yokuş, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Türk Ulaşım-Sen temsilcisi Nazmi Güzel, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar bulunuyor.

YÜZDE 30 ZAM

Memur-Sen maaşlara 2012 için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 oranında zam yapılmasını istiyor. Ayrıca taban aylığa ilk yıl için 120, ikinci yıl için 80 lira artış talep ediyor.

Türkiye Kamu-Sen ilk yıl yüzde 10+10; KESK de yüzde 30 zam istiyor.

AİLE YARDIMI 200 LİRA OLSUN

Yetkili konfederasyon olarak masada bulunan Memur-Sen'in diğer talepleri ise şöyle:
  • Memur Taban Aylıklarına seyyanen zam yapılsın. Böylece her memura eşit miktarda zam yapılmış olacağından; düşük maaşlı memura yüksek; yüksek maaşlı memura da düşük oranlı bir artış yapılmış olur.
  • Kıdem Aylıkları artırılsın. 25 yıllık sınır kaldırılsın. Her yıl için 20 puan olarak belirlenen rakam 100 puana çıkarılsın; böylece yıllık kıdem çarpanı 6.4 TL olsun. Bu da 10 yıllık bir memur için 64 TL, 30 yıllık memur içinse 192 TL kıdem farkı anlamına geliyor.
  • Yan Ödeme Katsayısı 0,02 puandan memur maaş katsayısı olan 0, 064'e yükseltilsin. Böylece hem çalışan hem de emekli memur maaşında 20 ila 30 TL'lik artış sağlansın.
  • Eşi çalışmayan memurlara verilen 141 TL'lik aile yardımı 200 TL'ye çıkarılsın.
  • 0-6 yaş çocuklar için 32 TL, 6-14 laş çocuklar için 16 TL olan çocuk yardımı tüm çocuklar için 50 TL'ye yükseltilsin.