26 Ocak 2012'de Resmi Gazete'de "6270 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" yayınlandı. Bu köşeden defalarca eski memurların ikramiyesi konusunu okudunuz. Dilekçe ve dava dilekçe örneklerini aldınız ama şu anda hükümet bu konuda yeni bir düzenleme daha yaptı. Yeni düzenlemenin özeti şu; geçmişte 15 yıldan çok memuriyet yapmış olanlar ikramiyelerini alacaklar ama 15 yıldan az olanlar alamayacak. Bu kanundan önce 15 yıldan az süresi ile dava açanlar da ikramiyelerini davayla alacaklar. 15 yıldan çok olanlar dava açmışsa feragat edebilirler.
İKRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME
5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 89'uncu maddesi değiştirildi;
Değiştirilen yasa Cumhurbaşkanı tarafından onanır ve Resmi Gazete'de yayınlanırsa;
1-Sadece memuriyet süreleri ile Emekli Sandığı'ndan emekli olan herkese eskiden olduğu gibi ikramiye ödeyecekler.
2-Memuriyet süreleri yanında SSK, Bağ-Kur gibi başka çeşit hizmetleri olup da SSK'dan, Bağ-Kur'dan veya Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara ise 1475 sayılı İş Kanunu'nun esaslarına göre emekli aylığı ödeyecekler. Yani;
a-15 yıldan fazla memuriyet süreleri varsa,
15 yıldan az memuriyeti olmakla birlikte;
b-Memuriyet hizmeti evlenme sebebiyle ve nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içinde sona ermişse,
c-Memuriyet hizmeti askere gitme sebebiyle bitmiş ama askerden sonra tekrar memuriyete dönülmemişse, SSK'dan, Bağ-Kur'dan, Banka-Borsa emekli sandıklarından, T.C. Emekli Sandığı'ndan emekli olunursa ikramiye ödenecek.
■ Ödenecek ikramiye emekli olunan yılın katsayılarıyla hesaplanacak.
■ 30 yıldan çok memuriyet süresine ikramiye ödenmeyecek.
15 yıldan çok hizmeti olup da dava açanlar isterlerse davadan vazgeçip ikramiyelerini alabilirler. 15 yıldan az hizmeti olanlar ise kesinlikle davalarına devam etsinler.
DAVA AÇMAYANLAR NE OLACAK?
15 yıldan çok hizmeti olup da dava açmayanlar emekli iseler dilekçelerini versinler, emekli değillerse de emekli olunca ikramiyelerini davasız alacaklar.
15 yıldan az hizmeti olanlar ise yasa Resmi Gazete'de yayınlanmadan dava açabilirlerse açsınlar, yasadan sonra dava etmesinler. Biliyorsunuz, daha önceki iki yasa da eski memurlara ikramiye ödenmesini engellediği için Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Bu yasa da içinde vekil aylıklarının artışı da dahil anamuhalefet partisi veya vekiller tarafından mahkemeye götürülürse iptal edilebilir.
1 Ekim 2008'de 18 yaşını geçen kızlar prim ödemeyecek
Sayın Tezel benim sorum 26.01.1986 doğumlu kızım üniversite öğrencisi. Çalışmıyor, evli değil. Ben ve eşim emekliyiz, şu ana kadar bizim sigortamızdan yararlanmakta idi. Yeni çıkan yasayla sağlık sigortasından yararlanacak mı, yoksa gelir testi yaptırması mı gerekiyor? Ve eğer gerekiyorsa bu testi nerede yaptıracak? Meltem Dikel
Meltem Hanım, doğum tarihine göre kızınız 26.01.2004 günü 18 yaşını tamamladığından gelir testi yaptırmanıza gerek yok, sizin üzerinizden sağlık yardımı alacak. Kızınız 1 Ekim 2008 günü veya sonrasında 18 yaşı tamamlamış veya tamamlayacak olsaydı o zaman "Yeni Kız" sayılacak ve yeni kanuna tabi olacak ve GSS primi ödeyecekti.
Bütün emeklilere 'İntibak' hakkı tanınması gerekir
Babam 1999'da emekliliği hak etmiş olmasına rağmen belki 2000'liler için bir yasa çıkar diye 2000 yılının ilk ayını beklemiş emekli olmak için ve şu an emekli aylığı da 90'lılar gibi bağlanmış. Şu an
SSK emeklisi olarak 800 lira maaş alıyor. Babam iyileştirmelerden nasıl faydalanabilir? Eda Aksu
Eda Hanım, babanız yalnız değil. Evet Bakanlar Kurulunca açıklanan intibak sadece 31.12.1999 günü ve öncesinde emekli olmuş olan SSK emeklilerini kapsıyor ve bu yanlış. Hiçbir emekliye ülkenin büyümesinden pay vermiyorlar bu sebeple babanız gibi olanların da ülkenin büyüme oranından paylarını almaları gerekir. Bu sebeple babanız için siz, diğerleri için de kendileri veya çocukları dilekçe göndersin. İntibak istiyoruz desinler. Babanız intibaka girerse aylığı 180 lira kadar artar.
Kaynak : Ali Tezel Bloomberg HT
E Devlet - SSK Sorgulama - E Randevu