Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden kaynaklanabilecek küresel bir ekonomik yavaşlamayı önlemeye çalışan merkez bankaları, 2009'dan bu yana en geniş kapsamlı faiz indirimlerine gidiyor.
ABD, İngiltere ve aralarında Avrupa Merkez Bankası'nın da olduğu 9 başka ülke, son 3 ayda parasal teşviklerini artırdı. JP Morgan Chase&Co.'nun tahminlerine göre, aralarında Meksika ve İsveç'in de yer aldığı 6 ülke daha da Mart'ın sonuna kadar faiz indirimi yapacak.
Ülke liderlerinin harcamaları yükseltememeleri ve vergileri indirememelerinden ötürü, Avustralya Merkez Bankası Glenn Stevens'tan İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fisher'a kadar birçok merkez bankası başkanı, ekonomilerini Avrupa'daki borç krizinden ve ABD'de yüzde 9'a varan işsizlik kaynaklı sıkıntılardan korumaya çalışıyor.
Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde ise faizlerin indirilmesi ya da varolan yüksek faiz oranlarında değişikliğe gitmeden devam etmesi, halihazırda hedef seviyelerin üzerinde seyreden enflasyonu daha da hızlandırma riskini de beraberinde getiriyor.
"Şahin olan merkez bankalarının, mali politikalarda tasarrufların artırılması konusunda güvercinleşmeye başladığını görüyoruz" diyen Eaton Vance Global Macro Absolute Return Fund'ın yardımcı yöneticisi Eric Stein, ancak dünya ekonomisinin karşısındaki zorlukların büyüme oranları için olumsuz olacağını belirtti.